Sa zaslonom na dodir ili ona male veličine, za koju ćete se odlučiti?

Nove GoPro Hero 5 akcijske kamere su napokon objavljene, te izgledaju jako dobro. No koje su ključne razlike između GoPro Hero 5 Black i GoPro Hero 5 Session, i koju biste trebali kupiti? Pogledajmo ih obje…

Za početak, da naglasimo kako još uvijek nismo dobili ove kamere. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti testne uzorke, te ćemo ažurirati ovaj članak i objaviti odvojene recenzije nakon što ih budemo koristili. U međuvremenu, morat ćemo usporediti ove dvije nove kamere na osnovu njihovih specifikacija i namjene korištenja…

 

Pregled GoPro Hero 5 asortimana


Za početak, želimo objasniti GoPro-ove malo zbunjujuće nazive modela. Oznaka ‘Black'(crn) je pokazatelj da se radi o vrhunskom modelu u pogledu kvalitete slike i cijene, te ga se može smatrati opremom na razini profesionalaca. Čini se da je ‘Silver'(srebrni) naziv, prisutan u prethodnoj generaciji, GoPro namijenio za ciljane kupce, odnosno ljude koji su vješti  u snimanju zapisa akcijskom kamerom.

GoPro Hero 5 Black
GoPro Hero 5 Black

GoPro Session je najmanja akcijska kamera u asortimanu, a i najjednostavnija, samo jedan gumb za pokrenuti i zaustaviti snimku, gdje su sve druge kontrole dostupne na mobilnoj aplikaciji. Očekivano ima najniže specifikacije u pogledu rezolucije i broja prikazanih slika, najnižu cijenu, te je namijenjena potrošačima koji žele zapise bez puno muke. Oznaka Hero 5 u imenu odnosi se na činjenicu da su peta generacija kamera, nastavak Hero 4 modela.

GoPro Hero 5 Session
GoPro Hero 5 Session

GoPro Hero 5 Black i GoPro Session: Dizajn

GoPro Hero 5 Black snima 4K video, rezoluciju od 12MP, ima aktivaciju glasom, te je vodootporan i izvan kutije. Dakle, novi GoPro Hero5 Black više ne treba kutiju da bi bio vodootporan: otpronost na dubinu se smanjila na 10m bez kutije. Ima stražnji zaslon na dodir od 2 inča, koji vam omogućuje da uokvirite snimke, ponovo ih reproducirate, promijenite postavke i skratite vaše zapise. Također ima i mali, kvadratni LCD displej na prednjoj strani, koji pokazuje pri kojoj rezoluciji i brzini slike snimate, koliko vam je ostalo baterije kao i memorije.

Postoji jednostavna tipka na vrhu koja uključuje kameru i započinje snimanje. Također ima i ulaz za USB Type-C za punjenje i spajanje. GoPro Hero 5 Session također može snimati 4K video, biti aktiviran glasom, ima WiFi, ali ne i GPS.

GoPro Hero 5 Black i GoPro Session: Specifikacije i značajke

Možda najveća novost kod oba modela jest da je rezolucija snimanja i na GoPro Hero 5 Black i na Hero 5 Session, 4K. Na drugom spomenutom, to je odlična vijest, biti u mogućnosti dobiti 4K snimku od tako malenog uređaja je odlična stvar, te će također snimati 30 slika u sekundi(fps) u 4K (1440p/60fps i 1080p/90fps su također dostupni).

Ta ista opcija na Hero 5 Black će razočarati pojedince koji su se nadali 8K mogućnostima za snimanje. No mogli biste reći da je to više nego što ikome treba s trenutnom generacijom displeja. Snimati će 30 slika po sekundi(fps) pri 4K rezoluciji, 1440p pri 80fps, ili 1080p pri 120fps.

Obje kamere također mogu fotografirati, gdje Black može snimati neprocesirane slike te slike u širokom rasponu dinamike od 12 megapiksela, ili u brzom načinu rada u kojem će uhvatiti 30 slika u sekundi. Hero 5 Session imat će slike od 10 MP ili 30 slika u sekundi u brzom načinu rada. GoPro očito pokušava da ove kamere također zamijene vaše uobičajene fotoaparate, jer uključivanje mogućnosti neprocesiranih slika, znači da možete uređivati slike u postprodukciji.

Druge značajke koje dijele ova dva modela su aktivacija glasom- vičite na engleskom jeziku ¨GoPro start video” ili „GoPro take a photo”, te će učiniti ono što želite. Dostupno je u bilo kojem od ovih sedam jezika (engleski, francuski, talijanski, njemački, španjolski, kineski i japanski), al to nebi trebalo biti problem zar ne?

Obje kamere također imaju stabilizaciju videa, iako se pitamo koliko će to biti iskorišteno: ona se ostvaruje procesorom a ne objektivom, te se to može napraviti jednako dobro u postprodukcijskom softveru (YouTube također nudi ovu opciju za postavljene videe).

GoPro Hero 5 Black i GoPro Session: baterija

Ovo je najvjerojatnije najveće pitanje, s takvim specifikacijama koje zasjenjuju njihove prethodnike u pitanju rezolucije (Session) i značajki (obje kamere), hoće li to utjecati na vijek trajanja baterije? I odgovor je…Ne znamo. Informacije o trajanju baterije za bilo koji model još nisu potvrđene, no znamo da Hero 5 Black ima nešto veću lithium-ion punjivu bateriju (1220 mAh naspram 1000 mAh kod Session modela).

Baterija na Hero 5 Session nije zamjenjiva, i to je pomalo zabrinjavajuće: Ako se iscrpi brzo zbog značajki poput WIFI-a ili aktivacije glasom, nećete moći samo zamijeniti bateriju. Znamo da ove dvije kamere rade na različitim čipovima, no ne znamo vijek trajanja njihovih pojedinih baterija. Očekujemo da će to biti negdje oko 2 sata, no to su samo nagađanja.

GoPro Hero 5 Black i GoPro Session: Cijena

Cijena kamera se znatno smanjila- Hero 5 Black trebao bi koštati oko 3000,00kn, a Hero 5 Session 2000,00kn. Nove Hero 5 kamere sada su već dostupne u SAD-u i UK-u u većim online shopovima poput amazona i ebaya. Teško je reći koliko će nam trebati do nas ali prema nekim informacijama možemo ih očekivati već krajem ovog mjeseca i u našim prodavaonicama tehničke robe.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here