Tražite kvalitetnu, ali malenu kameru za snimanje vaših svakodnevnih dogodovština i zabavnih putovanja? Razmišljate o kupnji nove DJI Pocket 2 kamere i zanima vas koje performanse donosi? Pitate se koja je razlika između DJI Pocket 2 kamere u odnosu na stariju DJI Osmo Pocket kameru?

DJI je nedavno predstavio svoju novu malenu kameru na stabilizatoru za snimanje vrhunskih video i foto materijala. Nova DJI Pocket 2 kamera donosi mnoštvo poboljšanih performansi u odnosu na svoju prethodnicu, a omogućit će vam snimanje u gotovo svim prilikama.

Minijaturna kamera savršeni je suputnik na svim vašim putovanjima i omogućit će vam da jednostavno, brzo i kvalitetno snimite sve detalje u svega nekoliko sekundi. Kamera osigurava kvalitetnu stabilnost videa, donosi mogućnost zoomiranja i usporavanja video materijala, a ujedno će vam pomoći i u snimanju atraktivnih fotografija.

Puno je novosti vezanih uz ovaj novi primjerak DJI Pocket 2 kamere pa ćemo se u nastavku teksta pozabaviti karakteristikama i poboljšanjima u odnosnu na prethodnu generaciju kamera. Navest ćemo razloge zašto se isplati kupiti novu DJI Pocket 2 kameru, ali i spomenuti mnogobrojne mogućnosti snimanja i fotografiranja. Evo što sve donosi nova DJI Pocket 2 kamera:

nova dji pocket kamera stabilizator

Dizajn i dimenzije za ljubitelje videa s putovanja

Za one koji se po prvi puta susreću s DJI Pocket kamerom valja naglasiti kako se radi o kameri koja na temeljno kućište ima nadograđen stabilizator na kojem se nalazi mala kamera – koja može snimati kvalitetne video i foto materijale. Nova DJI Pocket 2 kamera teži samo 1 gram više u odnosu na prethodnicu te sada ukupna težina kamere iznosi 117 grama. Značajnijih razlika nema ni u samoj dužini kamere koja je ostala na otprilike 12 centimetara te se lako može spremiti u bilo koji džep.

DJI Pocket 2 kamera je vrlo praktičan dodatak za snimanje vrhunskih video materijala, ali i fotografija. Iznimno lagana kamera malih dimenzija lako se sprema u svačiji džep, a može se koristiti u svega nekoliko sekundi – kada vam to zatreba. S obzirom na popularnost prvog izdanja kamere, vjerujemo da će i nova DJI Pocket 2 kamera ostvariti vrlo dobre prodajne rezultate.

Što se tiče samog dizajna kamere, valja naglasiti kako je došlo do nekoliko promjena. Veća kamera sada oko kamere ima atraktivan crveni rub, a i raspored nekih drugih elemenata je pomalo promijenjen. Posebice se to odnosi na mikrofone koji su sada razmješteni na nekoliko strana kućišta kako bi hvatali kvalitetan zvuk. Dakako, uz DJI Pocket 2 moguće je kupiti i razne dodatke kako bi kamera dobila još više atraktivnih funkcionalnosti.

 

Veći senzor za kvalitetnije fotografije i video

Prvotni DJI Osmo Pocket na tržište je pušten 2018. godine i donio je tada na tržište jedan novi uređaj za kojeg mnogi nisu bili sigurni – hoće li zadobiti pažnju korisnika. Pokazalo se kako je DJI Osmo Pocket upravo onaj komad elektroničke opreme koji nedostaje dijelu korisnika, posebice putnicima koji vole snimati vlogove. Ubrzo, prodaja DJI Osmo Pocket kamera je počela rasti pa nas ne treba čuditi što se DJI odlučio na predstavljanje nove DJI Pocket 2 kamere.

Nova DJI Pocket 2 kamera donosi značajna poboljšanja po pitanju senzora, a samim time i kvalitete video i foto materijala. Novi senzor sada ima 1/1.7 inča, dok je prošli senzor bio 1/2.3 inča. Radi se o poprilično velikoj nadogradnji koja će kvalitetu videa i fotografija zasigurno značajno podići. Posebice bi se trebalo popraviti snimanje u noćnim uvjetima koji su bili svojevrstan problem kod DJI Osmo Pocket kamere.

DJI Pocket 2 korisnicima omogućava snimanje fotografija u rezoluciji 64MP, čime ovo postaje jedna od najboljih malih kamera po pitanju broja piksela na tržištu. Stari DJI Osmo Pocket mogao je snimati svega 12MP pa je ovo itekako velika nadogradnja. Ovdje valja i naglasiti bolji FOV koji sada hvata 93° u usporedbi sa starom kamerom Osmo Pocket kod koje je iznosio 80°. Napravljena je još jedna nadogradnja s 26mm i f/2.0 na 20 mm i f/1.8. Sve u svemu, performanse same kamere trebale bi biti puno bolje u odnosu na prošlu generaciju kamera.

nova dji pocket kamera stabilizator novost snimanje 4k video

Unaprijeđeni autofocus, bolji video i audio zoom

Malene DJI Pocket kamere osmišljene su kako bi korisnicima omogućile jednostavno i brzo snimanje u svakoj prilici. Za kvalitetu snimanja vrlo važnu ulogu ima autofocus, koji je u novom izdanju kamere dobio nadogradnju na novi Hybrid AF 2.0. Samom nadogradnjom autofokusa osigurano je brže i preciznije fokusiranje na subjekt koji želimo snimati. Iako je ovaj segment radio kvalitetno i na staroj kameri, vjerujemo kako će nova nadogradnja sustava autofokusa raditi još bolji i uspješniji posao fokusiranja.

DJI Pocket 2 nadograđen je i novim mogućnostima zoomiranja. Nova kamera tako donosi podršku za 8x zoomiranje za fotografije te 4x zoomiranje za video materijale. Nadograđena funkcija zoomiranja omogućit će snimateljima veće izražavanje kreativnosti te će osigurati nove mogućnosti u raznim prilikama.

Novost na DJI kameri je i audio zoom. Spomenuli smo već prije kako je nova kamera obogaćena s više mikrofona čije je zadaća hvatati zvukove s raznih strana. No, opcija audio zooom aktivira isključivo onaj mikrofon na koju stranu snima kamera, dok se ostali mikrofoni stišavaju. Na taj način dobivamo kvalitetan i precizan zvuk iz onog smjera u kojem imamo okrenutu kameru za vrijeme snimanja. Ova audio opcija mogla bi se pokazati vrlo korisnom jer će korisnici putem DJI Pocket 2 kamere hvatati samo one zvukove koji su ima zaista važni – i nalaze se u smjeru snimanja subjekta.

 

Bolji HDR video i zanimljiviji Story mode

Iako je DJI Pocket 2 kamera iznimno malena dimenzijama, unutar kamere kriju se mnoge hardverska i softverska rješenja koja ovu kameru čini iznimno vrijednim alatom za snimanje atraktivnih scena. Već smo naglasili kako su jednostavno prenošenje i lakoća snimanja – dva važna kriterija na tržištu na koje ova kamera cilja. Stoga, nimalo ne čudi što DJI želi da korisnici što brže mogu koristiti kameru nakon što je izvade iz džepa.

Kako bi kamera bila što brže spremna za rad i snimanje – u DJI-u su posebnu pažnju posvetili brzom pokretanju sistema. Stoga, nova DJI Pocket 2 kamera ima iznimno brz odaziv na reakciju korisnika – pa vam samim time omogućava gotovo instantno korištenje nakon što je uključite. Fast wake funkcija osigurava korisniku da u trenu izvadi kameru iz džepa i praktički odmah započne sa snimanjem. Samim time, nova DJI Pocket 2 kamera omogućit će vam snimanje spontanih i atraktivnih kadrova, koje biste možda prepustili za vrijeme kada se upali neka druga kamera.

Poboljšanja na novoj kameri primjetna su i kod snimanja HDR videa. Zahvaljujući unaprijeđenoj funkciji HDR video snimanja omogućeno vam je vrhunsko snimanje s mnoštvom detalja i još preciznijim bojama. Kako bi snimanje bilo zabavnije tu je i dalje Story mode. Navedena funkcija omogućava vam da odaberete unaprijed pripremljene predloške te na temelju njih snimite atraktivan video za dijeljenje na društvenim mrežama. I dok ste na DJI Osmo Pocket kameri za korištenje te funkcije trebali spojiti uređaj s DJI Mimo aplikacijom, sada to više nije potrebno. Nove atraktivne video predloške sada možete pronaći direktno na kameri – čime vam je znatno olakšano snimanje takvih atraktivnih video uradaka.

 

Duplo bolji Slow Motion u odnosu na DJI Osmo Pocket

Slow Motion video materijali sve su popularniji među korisnicima pa se DJI adekvatno pripremio za taj trend. Naime, nakon što smo na DJI Osmo Pocketu imali prilike koristiti 4x Slow Motion, sada je to usporavanje videa još bolje. Novi DJI Pocket 2 ima mogućnost 8x Slow Motion videa čime dobivate atraktivne video materijale koje će oduševiti vas i druge gledatelje.

Novi DJI Pocket 2 dobio je određena poboljšanja i po pitanju snimanja panorame. Impresivna 180° i 3×3 panorama sada je poboljšana i donosi vam kvalitetnije rezultate. Ono što je također novost na novoj DJI kameri jest i mogućnost pregledavanja snimljene panorame direktno na zaslonu kamere. Činjenica je da na malom zaslonu kamere nećete uočiti previše detalja, ali spoznaja da je moguće provjeriti rezultate snimanja panorame svakako veseli.

Uz Slow Motion i panoramu, određene poboljšanja stigla su i na gotovo sve druge mogućnosti snimanja i fotografiranja. Time je DJI Pocket 2 napravio veliki korak naprijed i potaknuo korisnike da nabave novu kvalitetnu kamericu za snimanje. Rezultati koje postiže ova malena i praktična kamerica zbilja oduševljavaju, a vjerujemo da će s novim softverskim nadogradnjama DJI Pocket 2 postati još i bolji.

 

Dodaci za bolje i jednostavnije snimanje

DJI nam je već kod Osmo Pocketa pokazao kako namjerava na tržište lansirati razne dodatke koji će osnovnu kameru učiniti boljom. Modularna građa s jedne strane omogućuje korisnicima da odaberu upravo ono što im treba za njihov stil snimanja, a DJI-u omogućuju dodatnu zaradu prodajom raznih dodataka. Iako smo već za DJI Osmo Pocket imali puno dostupnih dodataka, s novim DJI Pocket 2 uređajem stižu još neki dodatni elementi koje prije nismo imali prilike vidjeti.

Super vijest je da s novim DJI Pocket 2 uređajem stiže i Mini Control Stick koji će vam omogućiti bolje upravljanje tijekom snimanja. Putem malenog joysticka koji se nalazi na prednjoj strani kućišta moguće je fluidno i kvalitetno upravljati opcijom zoomiranja, ali i funkcijom pomicanja kamere. Samim time, iskustvo snimanja podiže se za razinu više jer dobivate bolju kontrolu nad samim procesom snimanja.

Poželite li da kamera odradi većinski posao snimanja, na raspolaganju sada imate praktični tripod. Zahvaljujući malenom i kompaktnom tripodu koji se može montirati s donje strane kućišta dobivate mogućnost stabiliziranja kamere na određenoj lokaciji. Samim time snimanje video materijala i fotografija bit će stabilnije, a posebice se to odnosi na panoramu ili timelapse.

Nova DJI Pocket 2 kamera dobiva i novo kućište za punjenje koje je u odnosu na prošlu generaciju dobilo određena poboljšanja. Valja naglasiti kako prošlo kućište, zbog promjena u dimenzijama kamere, više ne odgovara novoj kameri te je potrebna nabavka novog. Što se tiče novog kućišta za punjenje (Charging Case), napravljeni su određeni pomaci koji vam osiguravaju bolje upravljanje kamerom. Uz to što će Charging Case zaštiti i napuniti vašu kamericu, sada je u to kućište moguće spremiti i razne dodatke za kameru (npr. dvije microSD kartica, 4 ND filtera, 2 smartphone adaptera). Kućište će pružiti adekvatnu zaštitu vašoj maloj kameri, a ujedno će vam omogućiti jednostavno prenošenje raznih dodataka kamere.

novi dji pocket 2 mini kamera za snimanje 4k stabilizator

Isplati li se nabaviti DJI Pocket 2 kameru?

DJI Pocket 2 po mnogo čemu je specifična kamera, koja će podijeliti mišljenje struke. Ono u čemu će se zasigurno svi složiti jest da je DJI Pocket 2 kamera idealan suputnik za putovanja i za snimanje atraktivnih video materijala, ali najvišu razinu profesionalnosti ipak ne može ostvariti. To nas nimalo ne treba čuditi, s obzirom na to daje senzor same kamere ipak poprilično malen i ne može se u tom pogledu mjeriti s nekim profesionalnim fotoaparatima. No, DJI Pocket kamera je cjenovno vrlo prihvatljiva mnogim kupcima, ne zauzima puno mjesta – a u konačnici ipak daje vrlo kvalitetne rezultate snimanja.

Prema svemu gore navedenom, očigledno je kako je DJI sa svojom novom generacijom Pocket kamera napravio jedan veliki iskorak u odnosu na prošlu generaciju. Već je prošla DJI Osmo Pocketa kamera donosila poprilično kvalitetne rezultate snimanja video i foto materijala, a sada je cijela priča dignuta još jednu razinu više.

Nova DJI Pocket 2 kamera donosi bolji i veći senzor u odnosu na svoju prethodnicu. Tu je i napredniji autofokus, zatim duplo bolja mogućnost zoomiranja, unaprijeđene razne softverske funkcije, itd. Poboljšanja u odnosu na DJI Osmo Pocket je zaista puno i svakako je nova kamera bolji izbor u odnosu na stariju generaciju. Također, DJI Pocket 2 kamera nema neku značajniju konkurenciju na segmentu tržišta na kojem se nalazi – pa vjerujemo da će biti omiljeni izbor korisnika.

Tražite li malenu, lako prijenosnu i praktičnu kameru za snimanje dogodovština na vašim putovanjima – DJI Pocket 2 je odličan izbor. Zahvaljujući kvalitetnom stabilizatoru i vrlo dobroj kameri – ovaj vam maleni uređaj donosi sjajne performanse snimanja. Sve to dolazi po poprilično prihvatljivoj cijeni od 2.800 kuna. Valja naglasiti kako u ponudi neki dućani imaju i nadograđenu verziju uz koju dobivate i razne dodatke za ugodnije i kvalitetnije snimanje. Cijena tog Combo paketa kreće se oko 3.800 kuna.

U svakom slučaju, uvjereni smo da s kupnjom DJI Pocket 2 kamere nećete pogriješiti – posebice ako vam treba malena i praktična kamera za putovanja. Ako još niste, provjerite ponudu trgovina tehničkom opremom jer uskoro nam se spremaju veliki popusti pa ćete vjerojatno DJI Pocket 2 moći uhvatiti po sniženoj cijeni. Želimo vam puno sretnih i zabavnih trenutaka snimljenih DJI Pocket 2 kamerom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here