Tražite idealnu kameru za snimanje svojih putovanja i zabavnih avantura na otvorenom? Želite kameru koja će stati u vaš džep, a istovremeno će vam donijeti video vrhunske kvalitete i stabilnosti? Pitate se postoji li takva kamera na tržištu i koliko košta?

DJI Osmo Pocket je praktična mala kamera koja se na tržištu nalazi već više od godinu dana, a posebna je po tome što unatoč svojoj iznimno maloj veličini donosi kvalitetnu gimbal stabilizaciju. Jedinstvena mala kamera ima kućište koje ugodno stane u vašu ruku, dok se sama kamera nalazi na vrhu kućišta i odvojena je fizičkim stabilizatorom (gimbalom).

Zahvaljujući inovativnoj građi ova kamera vam omogućuje snimanje iznimno stabilnih video materija u vrhunskoj kvaliteti. Kamera je namijenjena vlogerima, snimateljima amaterima, ali i profesionalnim filmašima. Mala gimbal kamera može se spojiti na pametni telefon, čime dobiva dodatne funkcije. Prednost ove kamere u odnosu na ostale sportske kamere je što se može prilagođavati fokus, a i prilikom stabilizacije ne narušava se veličina rezolucije (što se uglavnom dešava kod elektroničke stabilizacije).

Iako je DJI Osmo Pocket već jako dugo na tržištu, odlučili smo vam predstaviti detaljnije što sve ova kamera nudi i zašto je jedan od idealnih odabira za ljude koji žele snimati na putovanjima. Također, sve su glasnija nagađanja bi se na tržištu mogla pojaviti nova generacija navedene kamere pa da imate sve važne informacije na jednom mjestu prije eventualne kupnje.

dji osmo pocket kamera snimanje

Gimbal stabilizacija za video bez podrhtavanja

Pametni telefoni i sportske kamere danas svojim korisnicima nude vrhunsku elektroničku stabilizaciju koja donosi miran video i za vrijeme trčanja. No, problem te elektroničke stabilizacije je što se prilikom uključenja stabilizacije isključuju neke mogućnost podešavanja visoke rezolucije ili ostalih funkcionalnosti kamere. Dakle, da bi elektronička stabilizacija funkcionirala uglavnom ćete se morati odreći nekih drugih naprednih funkcija kamere.

Gimbal stabilizatore već godinama i desetljećima koriste profesionalni snimatelji kako bi dobili video sa što stabilnijom slikom. DJI Osmo Pocket je profesionalnu stabilizaciju uspio donijeti na uređaj veličine šake – i zbog toga je ova kamera fantastičan odabir. Maleni stabilizator omogućuje vam snimanje stabilnih (mirnih) video materijala u gotovo svim uvjetima i nespretnim pokretima. Iako su se nakon DJI Osmo Pocket kamere pojavila još neka slična rješenja, DJI je odradio fantastičan posao i još uvijek suvereno drži taj dio tržišta.

Senzor vrhunskih mogućnosti

DJI Osmo Pocket kamera dolazi sa senzorom od 12 MP, koji će vaše najljepše trenutke pretvoriti u fantastične video materijale. Senzor 1/2.3 i f/2.0 hvata mnoštvo detalja i omogućuje vam snimanje vrhunskih 4K materijala. Konkretno, ova kamera može snimati 4K/60fps u brzini 100 Mbps, a finalni uradak je video vrhunske kvalitete bez šuma i zamjetnih nedostatka.

Napredna kamera donosi vam mogućnost snimanja slow-motion video materijala koji će iznimno atraktivno izgledati nakon obrade u nekom od video editora. Na rezoluciji 1080p možete snimati 120fps, što znači da se video može usporiti do 4 puta. Iako je primarna namjena ove kamere snimanje video materijala (i to radi fantastično), DJI Osmo Pocket može poslužiti i za fotografiranje. Zahvaljujući veličini piksela 1.55 μm fotografije primaju dovoljno svjetla, odnosno donose mnoštvo detalja na fotografiji. U svakom slučaju, DJI Osmo Pocket radi fantastičan posao kako na području snimanja videa, tako i fotografija.

dji osmo pocket kamera snimanje način rada

Maleni zaslon prepun mogućnosti

DJI Osmo Pocket je fantastična kamera po pitanju hardverskih performansi, no DJI se pobrinuo da sve skupa nadogradi na višu razinu zahvaljujući sjajnim softverskim rješenjima. Maleni zaslon koji se nalazi na trupu kamere donosi pregršt opcija koje je moguće podešavati kako bi snimanje bilo što kvalitetnije i uspješnije.

Iako je zaslon malenih dimenzija, omogućuje vam poprilično jednostavno rukovanje zbog jednostavnosti sučelja. Do naprednih opcija dolazi se prelaskom prsta lijevo/desno preko ekrana te odabirom željenih opcija u vrlo intuitivnom izborniku. Jedini nedostatak tog malenog zaslona je smanjenja mogućnost dobrog fokusiranja, što ponekad može predstavljati problem.

Napredni načini rada kamere

Vrhunske mogućnosti kamere DJI je nadogradio i sjajnim automatiziranim opcijama koje vašim video materijalima udahnjuju jednu novu zanimljiviju dimenziju. Želite li snimati zadivljujuće cinematic video materijale, onda ćete zasigurno poželjeti koristiti jednu od naprednih opcija koje se nude.

Prva fantastična opcija je ActiveTrack koja samostalno slijedi subjekt koji označite na ekranu. Dakle, označite li primjerice osobu na malenom ekranu – kamera će automatski slijediti pokrete te osobe te je održavati uvijek u središtu kadra. Druga zanimljiva opcija je Motionlapse koja hvata očaravajući široki kadar koji je istovremeno statičan, ali i dinamičan. Primjerice, ova je opcija sjajna za snimanje atraktivnih scena gustog prometa u gradu.

FPV opcija automatski rotira kameru te tako donosi vrtložni video koji je itekako atraktivan nakon finalne obrade. Opcija 3×3 Panorama omogućuje snimanje očaravajućeg kadra koji donosi impresivnu širinu i visinu uhvaćenog prostora i subjekta. Vrijedna opcija je i NightShot koja automatski prilagođava postavke kamere za snimanje fantastičnih noćnih scena. Dakako, to je samo dio mogućnosti, a DJI Osmo Pocket u sebi krije još puno odličnih funkcija.

dji osmo pocket kamera snimanje način rada snimanje kadrova način rada

Spajanjem telefona do bolje kontrole opcija

Svi kojima je teško kontrolirati opcije na malenom zaslonu DJI Osmo Pocket kamere mogu se priključiti telefonom na kameru kako bi olakšali upravljanje opcijama. Spajanje telefonom moguće je na dva načina: priključenjem kamere na telefon pomoću USB-C priključka ili bežično putem posebnog adaptera. Kada pametni telefon uspješno spojite na DJI Osmo Pocket otvara vam se brdo novih mogućnosti, odnosno olakšava upotreba istih.

Putem telefona jednostavno je koristiti Pro mode koji vam omogućava detaljno korištenje svih parametara kamere. Primjerice, u Pro mode možete podešavati ekspoziciju, ISO, ali i brzinu okidača. Dakako, imate mogućnost snimanja RAW formata fotografija, a tu je i fantastična D-Cinelike opcija za snimanje atraktivnih video materijala.

Kako bi se pametni telefon priključio na Pocket kameru bit će potrebno koristiti DJI Mimo aplikaciju. Unutar same aplikacije je uz mnogobrojne postavke kamere moguće i editirati sam video. Tako možete u svega nekoliko minuta doći do predivnog videa koji će biti finalno obrađen i spreman za objavu na društvene mreže ili neke druge digitalne kanale.

Mnoštvo dodataka za funkcionalnije upravljanje

Osnovni DJI Osmo Pocket poprilično je malen, ali multifunkcionalna. Zahvaljujući jedinstvenoj građi ovaj uređaj za snimanje može se nadograđivati raznim elementima – čime vam DJI omogućuje dodatno prilagođavanje kamere vašim potrebama. U prodaji možete naći mnoštvo dodatnih elemenata koji se mogu jednostavno spojiti na Pocket i tako vam osiguravaju više dodatnih mogućnosti i lakše upravljanje.

Jedan od osnovnih dodataka DJI Osmo Pocket kamere je smartphone adapter koji vam omogućava da se na kameru priključite putem pametnog telefona. Dakako, radi se o malenom adapteru veličine USB sticka koji donosi USB-C priključak za pametni telefon. Oni koji se na pametni telefon žele spojiti bežično mogu nabaviti Wireless adapter koji se na kameru montira ispod, a osigurava WiFi i Bluetooth vezu.

Kako bi DJI Osmo Pocket ostao siguran tu je jednostavan cover case, a želite li stalno napunjenu i zaštićenu kameru trebali biste razmisliti o nabavci charging case-a. Za jednostavnije i kvalitetnije upravljanje Pocket kamerom tu je Controller Wheel, koji donosi razne mogućnosti. Na raspolaganju imate i štap koji olakšava snimanje vlogova i selfija, a koji istovremeno donosi novi koncept korištenja uređaja. Za učinkovitije korištenje kamere možete nabaviti set ND filtera, a za podvodne avanture tu je robustan Waterproof Case.

Dodataka je mnogo, a svi najvažniji zapravo su razvijeni od strane DJI-a i nalaze se u prodaji. Dakako, uvijek na raspolaganju imate i neke zamjenske jeftinije opcije koje vam mogu biti od koristi, ali pripazite gdje i kako ih koristiti. Modularnost uređaja s jedne strane korisnicima osigurava dodatne opcija snimanja, a DJI-u dodatnu zaradu nakon kupnje osnovnog Osmo Pocketa.

dji osmo pocket kamera snimanje način rada snimanje

Jednostavnost i praktičnost na svakom koraku

DJI Osmo Pocket u vaše ruke donosi inovativni koncept malene kamere s gimbal stabilizacijom. Zbog svojih malih dimenzija kamera ponekad proces stabilizacije ne odradi fenomenalno, ali napredni mehanički mehanizam itekako je dobar u stabilizaciji. Praktičnost ove vrhunske kamere ipak je nešto što bi vas trebalo zainteresirati za nabavku. Naime, u svojem džepu možete uvijek uz sebe imati vrhunsku kameru pomoću koje ćete snimiti fantastične video materijale.

Iako je prilikom prvih nekoliko mjeseci od predstavljanja DJI Osmo Pocket imao neke loše komentare na račun svoje funkcionalnosti, sve je to DJI ispolirao u kasnijim softverskim nadogradnjama. Danas je DJI Osmo Pocket kamera fantastičan uređaj koji redovitim softverskim nadogradnjama postaje sve funkcionalniji i bolji.

Iako su sportske kamere u nekim segmentima funkcioniranja možda i bolje od DJI Osmo Pocket-a, činjenica je da Pocket osigurava mogućnost fokusiranja, kao i napredne načine rada gdje se kamera sama prilagođava subjektu kojeg snimamo. Upravo je to uz stabilnost najveća prednost ove kamere i razlog zbog kojeg biste trebali razmisliti o kupnji iste.

Prihvatljiva cijena i mogućnost nadograđivanja

Iako na tržištu danas postoje neke alternative ovoj kameri, DJI Osmo Pocket je i dalje najbolja kamera te vrste. Cijena ove kamere kreće se od 2.000 kuna na više ovisno o tome što sve paket koji kupujete sadrži. Za 2.000 kuna dobit ćete osnovnu DJI Osmo Pocket kameru bez modularnih nadogradnji. To i nije tako loš odabir jer te nadogradnje kasnije možete kupiti prema potrebi. Ono što svakako preporučujemo je kupnja smartphone adaptera kako biste kameru lako mogli upariti s pametnim telefonom.

Sagledamo li omjer uloženog i dobivenog definitivno možemo reći da se investiranje u takvu kameru isplati – posebice ako volite učestalo snimati video materijale. Praktična kamera čija baterija traje do 140 minuta, malih je dimenzija i lako se sprema u džep. Vađenjem iz džepa pretvara se u robustan alat koji vam omogućava snimanje atraktivnih video materijala vrhunske kvalitete. Rijetko će koji pametni telefon doseći razinu kvalitete ove kamere jer ipak je DJI kao osnovni zadatak ovdje imao – stvoriti praktičnu i vrhunsku kameru.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here