Na tržištu se pojavio novi Raspberry Pi 3 B+ koji u sebi ima bolji CPU i Wi-Fi, a zadržao je staru veličinu i cijenu od 35 dolara. Evo što nam sve donosi novi model ovog popularnog mini računala.

Raspberry PI Foundation je najavio novu verziju modularnog računala, ili modularne računalne platforme koja se zove – Raspberry Pi 3 Model B+. Mi ćemo ga u nastavku zvati RPi 3 jer je kraće.

Novi B+ model ima istu tvorničku veličinu kao i RPi 2 i RPi 3 B, no ovaj model ima bolji CPU (čitaj: nešto brži), te bolji WiFi, odnosno jaču WiFi vezu. U usporedbi s prijašnjim modelom – RPi 3 B – ovaj model dodaje nekoliko stotina MHz-a i sada ga pokreće quad core 64-bitni Cortex A53 procesor s taktom od 1.4 GHz (prije je bilo 1.2 GHz). Tu je i dual band 2.4/5 GHz 802.11b/g/n/ac WiFi, Bluetooth 4.2 (prije 4.1).

Ethernet port je unaprijeđen i s prijašnjih 100 MB/s su prešli na gigabitni port. Tehnički on se sinkronizira na gigabitnoj brzini, ali je u stvari to stariji Ethernet kontroler koji pruža transfer podataka do 300 MB/s. Drugi konekcijski portovi su ostali nepromijenjeni – imate 4 USB 2.0 porta, 40-pinski GPIO konektor, HDMI video output, portove za kameru i touchscreen, microSD slot …Nadalje, napajanje je ostalo isto: 5V/2.5A, te podržava “power-over-ethernet” mogućnost, ali o tome ćemo tek uskoro saznati i prodavat će se kao zasebni modul.
To što ovaj model ima bolji procesor i WiFi, ne mijenja ništa – niti dimenzije, kao što smo spomenuli, niti cijenu. Ona je i dalje 35 dolara.


RPi ne treba previše predstavljati jer je već toliko popularan u svijetu da svi znaju za njega. Posebice oni koji vole “DIY” stvari. Ovaj model će biti još lakše integrirati u razne produkte jer dolazi s dual band WiFi-jem, te “modular compliance” certifikatom.

Certifikat znači da će reducira, odnosno smanjuje vrijeme testiranja produkata, da se smanjuje trošak razvoja, te da ćete imati pravu konekciju preko WiFi-ja. Sve u svemu, ako ste planirali kupiti novi RPi, sada je pravo vrijeme za to!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here