Već se nekoliko godina vode žustre rasprave oko toga, da li eSport zaslužuje svoje mjesto na Olimpijskim igrama. Jedna strana kaže kako je takav potez obavezan jer eSport ima previše privrženika da ne bi postao dijelom Olimpijskih igara, dok drugi kažu kako eSport nije klasičan sport i ne zaslužuje svoje mjesto na Olimpijskim igrama. Generalno gledajući, ni jedna ni druga strana nikada se neće dogovoriti jer svatko tjera vodu na svoj mlin pa je konačna odluka na odboru za uvrštavanje novih disciplina na Olimpijske igre.

Ovih se dana ponovno podiglo puno prašine oko tog aktualnog pitanja, a došlo se do zaključka kako još uvijek nije pravo vrijeme za uvođenje eSporta na Olimpijske igre. Tako je i više nego izvjesno kako eSport nećemo gledati na Igrama u Parizu koje će se održati 2020. godine. Ipak, solucija da se eSport uvrsti na Olimpijske igre još uvijek je otvorena i razmatrat će se mogućnost da na igrama 2024. godine na Igrama vidimo i igrače video igara. E sad, koji je konkretan problem i zašto čelnici Olimpijskih igara ne žele eSport među mnogobrojnim disciplinama?

Razlog koji su naveli je iznimno jednostavan i u neku ruku logičan: glavni element ne uvrštavanja eSporta na Olimpijske igre je prevelika dinamičnost eSporta koju je teško pratiti i definirati. Naime, čelnici OI smatraju kako se eSport suviše brzo mijenja da bi se mogao ukalupiti u stroge okvire koje Olimpijske igre imaju. S promjenama na eSport sceni uvelike se mijenjaju i prioriteti igara te ponašanje određenih gejmera. Iako vam ovo zvuči čudno i pomalo napuhnuto, ako pogledamo stanje na tržištu – najpopularnija igra na tržištu je Fortnite koja je lansirana tek prije 2 godine.

Također, sve se sjećamo ludila koje je uzrokovao Pokemon GO, da bismo za samo nekoliko mjeseci zaboravili tko su Pokemoni i gdje se nalaze. Ipak, ima i igara koje su na sceni aktualne i više od 10 godina, a neke se mogu čak i pohvaliti stažom od 20+ godina. Dakle, ima svakakvih primjera i zbilja je teško nešto kruto definirati, kada se stanje na tržištu tako brzo mijenja. Hoće li OI prihvatiti prijedlog uvrštavanja eSporta među discipline pokazat će vrijeme, a sve ovisi o navikama igrača video igara.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here