Gaming na Linux platformi u proteklim godinama nije bio toliko raširen, no izgleda da će se to uskoro početi mijenjati. Ono čemu najviše možemo zahvaliti za to jest ”open source” i to da ovakav način programiranja postaje sve rašireniji i dostupniji.

Unatoč tomu što je igara za Linux platformu postojalo još od davnih dana i otkad su se igre počele igrati na osobnim računalima, sve se radikalno počelo mijenjati nastankom Steama i kombinacije Steama i Linuxa. Steam je zaista odlično mjesto za nabaviti igru kakvu trebate.

Nabaviti igru nije problem ako ta igra postoji za određenu platformu. No kao što znamo, dok za Windows, iOS, Android i konzole postoji ogroman broj igara, isto se nikako ne može reći i za Linux koji nije toliko zastupljen. To ne znači da za Linux ne postoje neki kvalitetni naslovi, zbog čega ćemo u nastavku nešto reći o igrama za Linux platformu koje vrijedi odigrati.

 


War Thunder

 

  1. War Thunder

Riječ je o poprilično dobrom naslovu koji je podržan za nekoliko platformi, od čega je Linux jedna od njih. War Thunder je u biti MMO igra koja je u cijelosti besplatna, s time da je neke stvari unutar igre moguće kupiti, kao što su recimo neka oružja, oprema i slično. Još jedna stvar koju War Thunder ističe jest realnost, kako ponašanja oružja i vozila tako i njihovo uništavanje. Ako želite imati kvalitetan i potpuno besplatan MMO naslov za Linux – pokušajte s War Thunder.

 

DOTA 2

 

  1. DOTA 2

Jeste li znali da je Dota 2 besplatna i da je za Linux? Ova MOBA, 3D igra s pogledom na svijet iz izometrične perspektive igračima nudi RTS užitak kakvog su samo mogli poželjeti. Ono zbog čega je ova igra postala i ostala ovako dobra jest zbog količine zaraznosti koju je prenijela na svoje igrače. Iako je igra vrlo jednostavna za igrati, iznimno je zarazna, bez obzira igrate li u offline ili u online modu. Dota 2 je u cijelosti besplatna, za Linux je i dostupna je za skinuti sa Steam-a.

 

Kith Tales From the Fractured Plateaus

 

  1. Kith: Tales From the Fractured Plateaus

Kith je igra koja u sebi objedinjuje izgled okoliša (ili kako je okoliš tada izgledao) u 8 bita sa modernom grafikom kakvu nude najnoviji point-and-click naslovi.

Predstavljena kao serija manjih avantura, priča Kith igre je smještena na planetoid koji je pokriven i prekriven pukotinama koji su u isto vrijeme i platoi. Svaka epizoda koja u sebi sadrži jedan manji dio priče je besplatna. Ako želite možete uplatiti 1 dolar tako da kupite Lorebook ili knjigu o divljim životinjama i životu planetoida (što je dostupno kao DLC) čime ćete zapravo pomoći u tome da se projekt i dalje nastavi razvijati.

 

Once on a Windowswept Night

 

  1. Once on a Windswept Night

Once on a Windswept Night nije igra na kakve smo dosad naviknuli. Radi se o interaktivnoj priči ili nečemu što igrači zovu vizualnim romanima. Nekoliko takvih je dostupno na Steamu, a ovo je jedan od njih koji je uz to dostupan i za Linux.

Ono što ovakvu igru treba krasiti jest zanimljiva priča koja će ”prikovati” svakog čitatelja da ju nastavi čitati sve dok ne završi, što je upravo ono čime se ova igra, odnosno priča može i pohvaliti. Ako želite igrati interaktivnu priču u kojoj će vaš izbor doprinjeti razvitku i onome kako će se priča završiti i ako uz to želite uživati u dobroj glazbenoj podlozi koja prati ovakve igre – pokušajte sa Once on a Windswept Night.

 

Onraid

 

  1. Onraid

Iako su 2D side-scrolling pucačine i akrade obilježile osamdesete, vrijeme kada je igranje videoigara počelo sa globalnim širenjem, danas gotovo da i ne možemo vidjeti neki kvalitetan 2D side-scrolling naslov. Onraid je jedna od igara koje to žele promijeniti na način da igračima vrate užitak igranja 2D pucačina- baš kao nekada.

Više modova igre (od single player moda, preko klasičnog multiplayer, online multiplayer, MMO i online co-op) su ono čime se Onraid može pohvaliti kao jedna od rijetkih 2D pucačina koja, osim što je za Linux, je k tome i odlična i potpuno besplatna igra. Ako želite unaprijediti svoje iskustvo igranja Onraid-a, to možete učiniti kupovinom različitih dodataka.

 

Kickoff Legends

 

  1. Kickoff Legends

Jesen se bliži, a time se bliže i datumi izlaska novih PES i FIFA igara, odnosno nogometnih simulacija koje su obilježile protekla dva desetljeća otkako je nogomet u svom virtualnom obliku dostupan na konzolama i platformama. Nažalost, niti jedna od ovih igara nije dostupna za Linux, niti bilo koje izdanje FIFA-e ili PES-a postoji u svom besplatnom izdanju na Steamu.

Ipak, za sve one koji imaju Linux i koji žele uživati u mrežnom igranju nogometa u stvarnom vremenu to je Kickoff Legends. Iako igra nije nogometna simulacija, već više manager oblik, način prezentacije, zvukovi i način prijenosa utakmica izgleda i zvuči kao da se radi o pravoj stvari. Kickoff Legends je idealna igra za sve ljubitelje najdraže sporedne stvari na svijetu koji žele biti menadžeri na Linuxu. Ako volite biti nogometni menadžer i ako ste se pitali postoji li kakva dobra manager igra na Linuxu – odgovor leži u Kickoff Legends.

 

Totemori

 

  1. Totemori

Totemori je igra koja je po mnogočemu slična Tetrisu. Jedina veća razlika jest što u Totemoriju umjesto različitih oblika trebate slagati blokove ne biste li stigli do vrha. Ono što Totemori isto tako ima, osim pojedinačnog moda za igranje jest igranje u multiplayeru i lokalni co-op mod. Složite blokove prije svog protivnika u ovoj zabavnoj i zaraznoj igri!

 

Unturned

 

  1. Unturned

Unturned je igra koja je po mnogočemu slična Minecraftu, dok je jedina razlika ta što je glavni cilj ove igre preživjeti zombie outbreak. Ako volite Minecraft i ako želite odigrati ”zombie survival” igru na Linuxu u Minecraft stilu – pokušajte sa Unturned.

 

Zombie Defense

 

  1. Zombie Defense

Zombie Defense je još jedna od besplatnih igara za Linux koja je dostupna na Steamu i posljednja igra s našeg popisa. Radi se o igri u kojoj je glavni cilj preživjeti valove napada zombija. Nakon svakog vala igrač dobiva stvari koje može iskoristiti za unaprijeđenje svoje obrane i oružja, dok je svaki idući val sve teži i teži. Sve u svemu zabavna igraa koja će vas zadovoljiti ako volite igre u kojima se branite od nadiruće horde nemrtvih.

Piše: V.Č.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here