Platforma Steam koja služi za kupovinu i igranje popularnih računalnih igri, službeno dolazi u Kinu! Možda se to ne čini kao velika vijest ali je. Također, to je veliki korak za obje strane – Steam jer dobiva ogromno tržište, a Kinezi odličnu platformu s hrpom popularnih naslova. Ipak, u početku će izbor igara biti nešto skromniji, ali o tome nešto kasnije.

Steamov službeni “dolazak” u Kinu

Kineski gameri su već i prije imali pristup Internacionalnoj verziji Steama. Ali nisu imali nativni “kineski” model niti službenu podršku ako nešto “zapne”. To se sada promijenilo jer je Steam i službeno stigao u Kinu. Sada dotični gameri neće morati skidati Internacionalni Steam klijent, nego kineski koji će im olakšati neke stvari.

Ne treba ni spominjati da je ova vijest s oduševljenjem dočekana u Kini. Inače, kineski igrači su mogli dobiti “ban” u bilo kojem trenutku zbog loših zakona u toj zemlji, pa je Steam bio u lošoj poziciji. Sada bi obje strane trebale biti zadovoljne.

Zašto Kina tek sad dobiva pristup Steamu?

Valve je obećao kineskim gamerima da će dobiti svoju verziju klijenta (i punu podršku) prije par godina. No, trebalo im je preko 3 godine da od obećanja dođu do finalnog proizvoda. Zašto?

Možda ste toga svjesni, možda ne, ali Kineska komunistička partija je na vlasti u Kini, te imaju jako rigorozna pravila i zakone prema internacionalnim kompanijama, medijima i podacima koji ulaze ili izlaze iz zemlje. To se ne odnosi samo na politiku ili trgovinu, nego i na filmove, knjige, video igre …

Zato im je tako dugo trebalo. Valve je klijent imao spreman, ali proizvođači igara su trebali dobiti dopuštenje da tamošnje Vlade da smiju distribuirati igru u Kini. I to je odgovor na pitanje zašto će Kina imati zasad mali broj dostupnih igara na Steamu.

Koje igre će biti dostupne?

Kao što smo maloprije spomenuli, zbog određene “cenzure”, kineski Steam će imati limitirani broj igara koje tamošnji gameri mogu kupiti, skinuti i igrati. Za sada će se tamo naći 50-ak naslova, od kojih je 10 označeno kao “coming soon”. Vjerojatno čekaju odobrenje da se smiju prodavati na kineskom tržištu.

Ipak, kineski gameri će moći zaigrati popularni naslov “Counter-strike: Global Offensive” već prvog dana.

Ono što nas veseli je što se Kina polako otvara, barem u ovom segmentu, svjetskom tržištu i što će kineski gameri napokon bez straha moći skinuti igre i uživati u njima. Dug je još put prema “normalnom” trgovanju na Steam platformi, ali nema veze. I ovo je veliki korak za njih, tako da se veselimo vidjeti što će još postati dostupno na ovoj platformi u bližoj budućnosti.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here