Nema nimalo sumnje kako industrija eSporta u svijetu sve više jača i kako će u budućnosti igrati zapaženu ulogu kako u svijetu tehnologije, tako i u svijetu sporta. Za one koji nisu upoznati s pojmom ‘eSport’ – radi se o natjecanjima u igranju video igara i velikim turnirima koji se sve češće održavaju pod okriljem sjajnih sponzora. Novac koji kola sustavom eSporta sada je već vrlo značajan i mnogi ljudi žive na račun rada u eSport industriji. No, kakve su prognoze za budućnost i može li eSport postati jedan od zapaženijih sportskih disciplina?

Svijet gejmera već dugi niz godina popraćen je vrlo velikim interesom, kako od strane mladih, tako i od strane onih malo starijih. Tržište video igara raste iz godine u godinu, neke nove igre stupaju na scenu i osvajaju srca igrača i sve se razvija vrlo užurbano. Jedna od zanimljivosti koje smo predstavili prošle godine jest bila otvaranje prvog fakulteta za eSport igrače, gdje bi dotični mogli usavršavati svoje vještine igranja video igara i tako lakše ulaziti u za sada još malen krug kreme eSport svijeta. Nakon uvrštavanja takvog programa na fakultete, čini se da je došlo vrijeme i za implementiranje ovog obrazovnog programa i z srednje škole.

North America Scholastic Esports Federation zalaže se za ideju pokretanja srednjih škola koje će biti posvećene eSportu. Zanimljivo je da diljem svijeta postoje škole koje su u potpunosti podređene sportašima i njihovim uspjesima, no za sada još uvijek nema škola za esportaše. U suradnji sa Sveučilištem Kalifornija Irvine razvili su školski program u trajanju od četiri godine koji pokriva sve sfere s kojima se mora upoznati jedan kvalitetan esportaš.

U to ulazi edukacija iz područja dizajniranja video igara, znanja iz svijeta poduzetništva, zdravlje esportaša, a obuhvaćena je i ideja razvoja srednjoškolskih liga u kojima bi se natjecali igrači video igara. U sve to na kreativan su način ukalupljeni i osnovni predmeti koje uče i drugi školarci – poput matematike, engleskog, kemije, itd. No, ima li takva škola smisao i može li se zaista razviti dovoljna potreba za ovim smjerom obrazovanja?


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here