Konami najavljuje partnerstvo s Bloober Team tvrtkom, studijem koji stoji iza horor igre The Medium, no to bi mogao biti dvosjekli mač za Silent Hill franšizu…

Posljednja Silent Hill igra na tržištu se pojavila sada već pomalo davne 2012. godine. Radilo se o Silent Hill Downpour-u, igri koja je polučila polovičan uspjeh, no i tada se vidjelo da se Konami daleko odmaknuo od onoga što je franšiza postala početkom 2000-ih. Nakon toga smo 2014. godine dobili demo, odnosno ”Playable Teaser” iliti igrivi uvod u ono za što smo se nadali da će biti novi Silent Hill: P.T. No, nakon peripetija i svega onoga što je nastalo između Hidea Kojime i Konamija, P.T. je ugašen, kao i svaka nada da ćemo 2015. dobiti novi Silent Hill. Ipak, to bi se uskoro moglo promijeniti…

Konami, studio koji stoji iza kultne, klasične franšize igara Silent Hill potvrđuje početak suradnje s razvojnim timom pod nazivom Bloober Team  i da je u pitanju tajni projekt, koji bi navodno mogao uključivati ne jednu, nego više novih Silent Hill igara. Ljubitelji smatraju da bi Bloober Team mogao preuzeti palicu koju su nekoć imali Climax Studios i Team Silent. No je li to pozitivna ili negativna stvar za Silent Hill? Razloga za zabrinutost ima.

Neka nagađanja o novom sadržaju Silent Hilla započela su još u srpnju 2020. godine, kada je nastao službeni račun Silent Hill na Twitteru, na kojem su nakon toga objavljivani novi, dosad neviđeni materijali i fotografije. Nakon ovih nagađanja došle su glasine da Konami i SIE Japan Studio rade zajedno, a te su glasine ponovno počele nakon najave partnerstva između Konamija i Bloober tima. No prije nego što se počnemo veseliti zbog toga što bismo uskoro mogli vidjeti nove Silent Hill igre, vratimo se malo u prošlost i pogledajmo kako su stvari dosad išle. Nakon 2012. godine i Downpoura mnogi su mislili da za Silent Hill više nema nade. A onda se tračak nade pojavio s P.T.-om. No i taj tračak nade je ugašen…

Silent Hill 2

Nedavna povijest Silent Hilla ljubiteljima franšize daje razloga za zabrinutost

Konami je pokušao nakon toga ”umanjiti štetu” koja je nastala na Twitter Silent Hill računu, ispričavajući se obožavateljima zbog toga što su se nadali nečemu novome što bi mogli doći u pogledu franšize. Ovo je bilo posebno veliko razočaranje za obožavatelje nakon otkazivanja Silent Hills igre, koja se na tržištu trebala pojaviti 2015. Napušteni projekt koji su podijelili Hideo Kojima i Guillermo del Toro naveo je velik broj ljubitelja na postavljanje pitanja hoće li Konami ikada više napraviti neku Silent Hill igru (ili je ipak jeftinije i isplativije, barem za Konami, imati Pachinko strojeve).

Obožavatelji su počeli nagađati da su igre Silent Hill u tijeku otkad je Konami najavio partnerstvo s Bloober Team studijom, studijom koji stoji iza ekskluzivne horor igre za Xbox Series X/S, The Medium. Niti jedan od razvojnih programera nije spomenuo franšizu govoreći o svom projektu, no izvršni direktor Piotr Babieno ranije u jednom intervjuu rekao da radi na IP-u u horor žanru “s vrlo poznatim izdavačem”, za koji je sada naizgled potvrđeno da je Konami.

Silent Hill 2

Zašto bi sve ovo moglo biti dobro i za franšizu i za ljubitelje serijala?

Ovo je dobra vijest iz nekoliko razloga. Prvi je to što bi Konami mogao početi mijenjati smjerove u smislu prepuštanja svojih franšiza vanjskim tvrtkama. Horor igra Bloober Team-a The Medium hvaljena je prvenstveno zbog vizualnih dojmova, što znači da bi i budući Silent Hill-ovi mogli proći jednako. Ako Bloober Team navodno radi na dvije igre, možda će biti potrebno dugo čekati na bilo kakav stvarni sadržaj.

Međutim, ako bismo na nove igre morali pričekati i do dvije godine, to neće biti problem, pod uvjetom da će te igre biti kvalitetne, u Silent Hill smislu, ne samo u onom grafičkom. Daljnja nagađanja i kopanje od strane obožavatelja otkrili su da bi originalni programeri Silent Hill-a (odnosno dečki i cure iz Team Silent-a) mogli biti uključeni u izradu ovih novih igara.

Ovo je samo glasina, ali neki pokazatelj ukazuju na to da bi to mogla biti istina, s obzirom na to da je skladatelj poznatih Silent Hill zvukova i pjesmama, od kojih nam se ježila kosa i dizala svaka dlačica na tijelu, Akira Yamaoka komentirao o tome kako sudjeluje s Bloober Team-om na novom projektu, što bi mogao biti još jedan pokazatelj prema tome da Konami zaista priprema nove Silent Hill igre. Ili barem jednu.

 

Zašto bi svi ovi planovi mogli neslavno propasti?

Konami nema baš dobar odnos s ljubiteljima Silent Hill franšize (s time da je ”ne baš dobar” eufemizam). Nakon otkazivanja Silent Hills igre, davanja otkaza Hideu Kojimi i u cijelosti gašenju SH franšize, malo je za reći da su ljubitelji ostali razočarani.

No ako su glasine istinite i ako Bloober Team zaista radi na više SH igara, to znači samo jedno: Konami je cijeli proces dosta ubrzao, a ubrzavanje izrade neke igre nikada nije dobra stvar (sjetimo se samo ”reizdanja” Resident Evila 3, koje se na tržištu pojavilo prošle godine i koje je bilo kako se ono kaže, jednostavna ”otimačina love” od strane Capcoma).

Bolje jedna, ali vrijedna igra, pa čak i ako na nju moramo čekati dvije godine, nego dvije (ili ne daj Bože više) igara, za godinu dana. Kvaliteta je ipak važnija od kvantitete. Nadamo se da je toga počeo biti svjestan i Konami.

Još uvijek je potpuno nepoznato u vezi kojih su se to projekata Konami i Bloober Team udružili. Iako postoje komentari od strane Babiena koji kažu da će ljubiteljibiti uzbuđeni nakon objave, to ne jamči da će se ovdje raditi o novoj Silent Hill igri. Možda ćemo samo dobiti neku novu igru, koja će nastati u suradnji s Konamijem i Bloober Team-om. No, u svakom ljubitelju Silent Hill franšize nesumnjivo i dalje tinja nada; nada da ćemo ponovno dobiti Silent Hill igru, i da će nas neke nove avanture čekati u tom tajnovitom gradiću obavijenom maglom.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here