Postanite i ostanite najbolji od najboljih u najnovijem Battlefieldu!

Battlefield se vratio i ono što je najbolje igra želi slijediti uspjeh kojeg je nesumnjivo postigla svojim prošlim nastavkom- Battlefieldom 1 (1 u nazivu zbog toga što se ”radnja” igre vrti oko Prvog svjetskog rata). Kako rezultat toga, znamo što nam slijedi- ultrabrza, akcijom nabijena igra u kojoj ćemo samo nabrzaka prijeći singleplayer kampanju (koja je tu tek toliko da je ima i da igra ima neku priču) nakon čega ćemo uskočiti u ono po čemu je Battlefield dobro poznat još od ranih dana – multiplayer.

Timsko igranje, uvježbavanje dobrih strana i minimiziranje onih ne tako dobrih i iskorištavanje svega onoga što svako pojedino oružje u igri pruža sada su segmenti koji su važniji nego ikada ranije. Kako biste uspjeli u tome i kako biste postali u što kraćem vremenu što bolji igrač, uz što manje ”lutanja” po klasama i oružjima, tu smo mi da vam pomognemo savjetima i trikovima. Pa krenimo!

battlefield-5-assignments-menu

Aktivirajte si zapovjedi i zadatke (ili ”Orders” i ”Assignments”)

Ovo je slično sustavu zapovjedi kojeg smo imali prilike vidjeti u Call of Duty: WWII i dobro je (ili nije dobro, ovisno koliko ste sitničavi) što Battlefield 5 u sebi sadrži nešto slično. Nakon što započnete igru vidjet ćete da si možete aktivirati zapovjedi i zadatke. Radi se o izazovima i stvarima koje trebate obaviti (u pogledu dovršavanja određenih zadataka ili dosezanja određenog nivoa napretka u nečemu) dok igrate modove za više igrača.

Nadalje, zapovjedi i zadaci se mogu odnositi za određene klase (i podijeljeni su po klasama) ili mogu biti generalizirani. Svaki završetkom tih zadataka i izvršavanjem zapovjedi dobit ćete određeni broj novčića ili ”Company Coins”, koje onda možete koristiti za kupovinu određenih, specifičnih predmeta za pojačavanje svoje klase vojnika.

Zapovjedi se gotovo svakoga dana ”updejtaju”, što znači da ćete (ako ih uključite) svakoga dana nailaziti i dobivati nove i nove zapovjedi kao i nove nagrade za njihovo izvršenje. Njih možete pronaći na glavnom ekranu igre. Postoje i posebni zadaci ili ”Special Assignments” koje trebate sami aktivirati. Te zadatke možete aktivirati na način da vam odjednom budu četiri zadatka aktivna. Svaki zadatak je vezan baš za klasu s kojom igrate (što znači da ne postoje generalizirani zadaci).

Battlefield-5-Medic

Napravite ravnotežu klasa unutar svog tima

Još jedna jako važna stvar kod Battlefielda 5 jest bodovanje na kraju svake runde. Igra će na kraju svake završene runde bodovati ne postignuće svakog pojedinačnog igrača već će bodovati uspjeh i ono što su igrači postigli zajedno kao tim. Stoga, kako biste imali što je moguće više produktivan i uspješan tim trebate pripaziti na nekoliko važnih stvari. Prvo- svi igrači trebaju biti povezani putem team-speaka odnosno moraju moći komunicirati mikrofonom i drugo- trebate u timu imati najbolju kombinaciju klasa.

Ako igrate karte koje se sastoje od jako puno otvorenog prostora najbolje bi bilo da koristite Recon klasu koja će vam služiti kao izviđač i kao snajperska podrška. Naravno, dobro je imati i barem jednog doktora, odnosno Medica koji će liječiti one članove tima koji padnu (osim liječenja Medic isto tako i brže oživljava ”poginule” članove tima). Support član će ostalim članovima tima dati dodatno streljivo i podršku kada to treba, dok će Assault član biti tu za proboj prema naprijed i zauzimanje ciljeva. Ovisno o kartama na kojima igrajte pronađite pravu ravnotežu klasa, jer će vam često puta o tome ovisiti razlika između pobjede i poraza.

Battlefield-5 Requisition

Igrajući u timu dobivate posebne rekvizicijske (ili ”Requisition”) bodove

Svaki tim ima i vođu tima koji posjeduje dodatne sposobnosti za vrijeme cijelog igranja jedne runde. Završavanje ciljeva, obavljanje određenih stvari (kao što su recimo liječenje ili stvari vezane uz obranu) kao i sređivanje protivničkih igrača će s vremenom vašem timu zaraditi sve veći broj rekvizicijskih bodova. Trenutni broj ovih bodova možete vidjeti kod imena vođe tima (što se nalazi u donjem, lijevom kutu ekrana, tik do mini-karte).

Vođa tima može nadalje koristiti ove bodove kako bi sam određivao neke posebne zadatke na karti te na taj način doveo vaš tim u prednost. Neki od posebnih stvari koje vođa tima može obaviti koristeći rekvizicijske bodove su recimo pozivanje pojačanja, pozivanje opskrbe lijekovima ili streljivom, bombardiranje bombarderom, V1, ili pozivanje Sturmtigera. Zato pazite na ciljeve na karti i uvježbavajte svoju klasu kako biste mogli iskoristiti ove bodove onda kada vam to bude najpotrebnije.

The-Battlefield-5-SPECIJALIZACIJA

Koristite specijalizacije kako biste poboljšali svoja oružja

Nakon problema koje su EA i DICE imali sa opskrbama i njihovim dostavljanjem u igri i ako tu još pridodamo prednosti koje su imali igrači sa Stars kartama nad ostalima ono čega se sjetio švedski developerski tim kako bi donekle uravnotežio igru je jednostavno rješenje: jedina stvar na koju će utjecati rezultat i ishod runde u ”petici” bit će vještina igrala i timski rad.

To znači što ste bolji igrač i što je vaš tim uhodaniji i iskusniji to ćete biti bolji u odnosu na druge igrače i timove. Bolji igrač postajete uvježbavanjem svoje klase, dok bolji tim i iskoristiviji član tima postajete boljim igranjem u timu. Za obje ove stvari će vam trebati praksa, praksa, praksa. No, postoje i neki suptilniji načini kako možete malo poboljšati performanse svoje klase. Možete koristiti specijalizacije i na taj način poboljšati performanse oružja koju vaša klasa koristi.

Svaka specijalizacija će djelovati poput posebnog ”perka” iliti povlastice koje će omogućivati poboljšanje pojedinih obilježja koje svako oružje ima. Perkovima možete tako poboljšavati preciznost, smanjivati vrijeme punjenja, smanjivati vrijeme trzaja koje se događa nakon okidanja oružja, no imajte na umu jednu jako bitnu stvar ovdje: svaki perk povećava neka obilježja oružja dok druga smanjuje. Stoga, ako se odlučite na korištenje perkova imajte na umu da ćete negdje dobiti, ali i da ćete negdje izgubiti.

Battlefield-5 MED KITS

Ako igrate kao ”Support” i ”Medic” klasa pazite na to da redovito ostavljate dodatno streljivo i medkite

U pogledu igranja Medic klasa je po mnogočemu slična Assault klasi s obzirom da su obje ove klase najučinkovitije kada se brzo kreću po karti i idu prema cilju, dok Assault igrači sređuju protivničke igrače, a Medic igrač za to vrijeme liječi i/ili oživljava pale igrače. No još jedna dobra strana Medic klase jest ta što oni mogu bacati pribore za prvu pomoć. Nakon što ih bace ti pribori ostaju na karti određeno vrijeme. Ostali igrači iz tima se tako mogu liječiti, što je bolje jer je liječenje uz pomoć Medicovih medkita bolje i brže od prirodne regeneracije koju svaki igrač ima.

Što se tiče Support klase, osim pružanja podrške uz pomoć mitraljeza, lakih strojnica i postavljanja mina za borbu protiv oklopa, još jedna super korisna stvar koju oni mogu obavljati jest bacanje paketa streljiva. Najbolje vrijeme za bacanje paketa streljiva i medkita jest negdje na sredini runde, jer je vjerojatno da će tada igračima ponestati streljiva i da će im dobro doći medkit za liječenje.

Battlefield 5 respawn

Oživljavajte svoje članove tima za dobivanje ”respawn” tiketa

Za razliku od Call of Duty: WWII koji koristi tradicionalni način ”respawnanja” iliti automatskog oživljavanja i pojavljivanja na karti nakon što vas je netko sredio, peti nastavak Battlefielda koristi nešto drugačiji način oživljavanja. Tu imamo statične i bodove za oživljavanje u kretnji. Teoretski ovo znači da se možete pojaviti u borbi, na karti s bilo kojim aktivnim članom vašeg tima, gdje god da se oni nalaze na bojištu, sve dokle god nisu aktivno uključeni u borbu.

Ipak, postoji jedna fora i s ovime. Ti tiketi za ponovno stvaranje na karti će biti aktivni sve dokle god je svaki od tih igrača još uvijek živ (znači ako je na tlu, ali nije ubijen, to jest Medic ga još uvijek može izliječiti). Pazite na oživljavanje svojih suigrača. Svaki puta kada neki suigrač ”padne”, oko njih će se na karti pokazati veliki, zeleni krug unutar kojeg će biti srce, što će signalizirati da trebate otrčati kod tog suigrača i oživjeti ga (pritiskom i držanjem na tipke ”X” na gamepadu odnosno ”E” na tipkovnici).

Battlefield 5 UTVRDE

Ne zaboravite koristiti utvrđenja kao sustave obrane ključnih točaka

Još jedna novina u novom Battlefieldu 5 je sustav utvrđenja koje možete izgrađivati i kao takva odmah je postala vrlo važna stavka kod igranja obrane. Utvrđenja se nalaze samo na određenim dijelovima svake karte što znači da mjesto za obranu ne možete izgraditi kada želite kao u nekim drugim igrama kao što je recimo Fornite. Nadalje, utvrđenja se obično mogu pronaći u blizini mjesta gdje trebate obaviti svoje ciljeve ili posebno određenih građevina na karti (koje će obično biti ”označene” sivim markerima na mini-karti).

Ako želite započeti izgrađivati utvrđenja odaberite alat za izgradnju tako što ćete kliknuti na njega pritiskom na strijelicu za dolje i nakon toga pritiskom na tipke R2 ili RT na gamepadu (ovisno igrate li na PS4 ili Xbox One). Ako utvrđenje želite izgraditi koristeći Support klasu, tim bolje. Support će vam omogućiti da cijelu građevinu za obranu izgradite puno brže i puno prije.

Battlefield 5 specijalizacija vozila

Ako igrate s vozilima poboljšavajte i njih koristeći specijalizacije

Slično kao i kod oružja svako vozilo koje ćete pronaći unutar Battlefielda 5 se može donekle poboljšati korištenjem posebnih specijalizacija. Svaka od specijalizacija za vozilo se može kupiti posebnim ”Company” novčićima, odnosno istom onom valutom koju zarađujete nakon što dovršite Zapovjedi i izazove koji su vam dostupni unutar same igre (što znači da biste trebali vrlo brzo zaraditi dovoljnu količinu novčića za sve ono što će vam trebati u vezi vozila).

Battlefield 5 je dosta dorađen po pitanju nadograđivanja vozila, što je odlična vijest za sve one koji rado uskoče u neko od njih za vrijeme igre. Svako vozilo ima vlastiti način napredovanja, što će igračima omogućiti da svako vozilo nadograde onako kako oni žele te da na taj način iskoriste ove prednosti kako bi od vozila izvukli maksimum. No, slično kao i sa oružjima, perkovi kojima će igrač poboljšati jednu stvar kod vozila oslabljuju drugu, tako da pripazite što točno kod kojeg vozila želite poboljšati i onda nakon što to otkrijete, samo idite u tom smjeru.

Battlefield-5-Recon

Klasa Recon nije samo za ”snajpanje”

S obzirom na to da je ovo ipak Battlefield igra naravno da će postojati klasa koja je osmišljena specifično za onu vrstu igrača koji vole biti na sigurnoj udaljenosti i skupljati bodove uredno počinjenim ”headshotovima”. No Recon klasa nije osmišljena samo i isključivo za korištenje snajpera i skidanje protivničkih igrača sa sigurne udaljenosti. Osim toga, Recon je vrlo dobar i za ono što sam naziv klase nalaže- za izviđanje.

Recon klasa ima dvije podklase odnosno postoje dvije varijacije za ovu klasu- Sniper i Pathfinder. Sniper svi znamo što radi, no što čini Pathfinder? Pathfinder mogućnost ove klase omogućit će Reconu da pomogne vašem timu na način da vođi vašeg tima pomogne u identificiranju pozicija i mjesta gdje se nalaze protivnici.

To znači da uz Pathfinder možete odrediti točno mjesto i pozicije bilo protivničkih igrača bilo oklopnih jedinica. Uz to Pathfinder omogućuje i postavljanje posebnih odašiljača koji služe sa ”spawn” ili ponovno stvaranje igrača iz vašeg tima na karti. Recon čak ima i tu mogućnost da protivničke igrače ”tagirate” na način da na njih pogledate kroz ciljnik svog snajpera. Sve u svemu Recon ima više od jedne sposobnosti. Za što veći uspjeh u borbama isprobajte i uvježbajte i Pathfinder mogućnost.

Battlefield 5 Attrition

Ne zaboravite na područja opskrbe.

Još jedna novina koju je Battlefield 5 uveo je ograničeno posjedovanje streljiva. Radi se o takozvanom ”Attrition” sustavu koji je osmišljen ne bi li se ograničili resursi koje igrači mogu koristiti sve dok tim igrača ili ne zarobi ili uspješno ne obrani određeni objekt. Prvenstvena svrha i cilj područja opskrbe jest ta da na neki način potakne još više igrače da igraju i funkcioniraju kao tim (što znači da ukoliko se ne dokopate ovih područja možete ostati vrlo brzo bez streljiva i opreme). No osim opskrbe na ovim područjima postoje i drugi načini kako se možete opskrbiti.

Možete pretražiti poginule vojnike i vidjeti imaju li streljiva. Svaka runda Battlefielda 5 je takva da će u njoj biti vrlo velik omjer ”K-D” odnosno smrti i ubijenih protivnika, što znači da će gotovo uvijek u blizini postojati neki poginuli vojnik koji će imati streljivo kod sebe. Otrčite do njega i skupite streljivo. Drugi način opskrbe je korištenje područja opskrbe do kojih možete doći nakon što osvojite neki dio na karti. Nadalje, imajte na umu i to da i Support i Assault klase mogu svoje timove opskrbljivati streljivom (samo što Support ostavlja više streljiva).

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here