Jedna od njih odnosi se na to da će Resident Evil 4 VR potvrđen i za Oculus Quest 2!

Capcom, japanska tvrtka najpoznatija po naslovima videoigara kao što su Resident Evil i Mega Man, nedavno je održala svoj najnoviji događaj Resident Evil Showcase. Internetska prezentacija sadržavala je nekoliko najava o predstojećim projektima Resident Evil igara, s naglaskom na naravno najnoviji i predstojeći naslov: Resident Evil Village (ili Resident Evil 8).

Resident Evil VIII

Jedno od najvećih iznenađenja događaja, međutim, nije imalo nikakve veze s Resident Evilom 8. Točnije, ono zbog čega je Capcom iznenadio veliki broj znatiželjnika su vijesti u vezi reizdanja četvrtog nastavka Resident Evila, nastavka kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih, (s time da je četvrti nastavak označio Capcomovo udaljavanje od etablirane survival horor formule). Capcom je isto tako najavio da će Resident Evil 4 biti prisutan i u virtualnoj stvarnosti, točnije da će igrači u reizdanju ”četvorke” moći uživati i na platformi Oculus Quest 2.

Detalja nažalost još uvijek nema puno, barem zasad. Ono što je potvrđeno jest da će Resident Evil 4 podržavati virtualnu stvarnost iz prvog lica, što će biti izvedivo putem Facebookovih slušalica, što nije prvo za franšizu, ali ipak nagovještava kontinuiranu podršku Capcoma u pogledu virtualne stvarnosti. Najveći se naglasak ovdje stavlja na Oculus Quest,s obzirom na to da je dosad jedina verzija Resident Evil za VR, Resident Evil 7 i da je ta VR verzija ekskluzivna za PlayStation.

Planovi o izradi reizdanja četvrtog nastavka nisu toliko novi. Već prošle godine, nakon neuspješnog reizdanja Resident Evila 3, Capcom je najavio da su u izradi dva projekta: Resident Evil Village, koji nas očekuje u svibnju i reizdanje Resident Evila 4, koji bi trebao izaći iduće godine. Iako Resident Evil 4 VR zvuči zanimljivo, ono što će biti itekako zanimljivo za vidjeti jest kako će Capcom uspjeti predočiti igru iz trećeg lica, s kamerom preko ramena, u prvo lice. Resident Evil 7 više je nego dobro prihvaćen u VR obliku, no sedmi nastavak sam je po sebi bio već igra iz prvog lica.

Resident Evil Village novosti

Zvijezda događaja naravno bio je nadolazeći nastavak u Resident Evil franšizi, Resident Evil Village, odnosno Resident Evil 8 (rimski broj 8, odnosno VIII, zbog čega nastavak i nosi naziv ”Village).

U vezi novog Residenta postoje neke dobre i neke ne baš tako dobre, odnosno potpuno nejasne stvari. Idemo prvo na te nejasne.

Dostupan je demo Resident Evila 8. No taj demo nije dostupan svima. Točnije, bit će dostupan svima, ali tek nakon 02. svibnja. Zasad, trenutno, demo je dostupan samo za one koji posjeduju Playstation 4 i 5 konzole. Što nije baš dobro, ali što je tu je. Od Capcoma smo na svašta naviknuli u posljednjih desetak godina. Ono što je isto tako nejasno jest činjenica da je demo dostupan samo u trajanju od 30 minuta, odnosno slično kao što smo imali i kada je postao dostupan demo za vrlo uspješno i popularno reizdanje, Resident Evil 2 Remake.

Zašto igrači nisu mogli dobiti demo verziju igre koju bi mogli igrati ”neograničen” broj puta, kao što je to bio slučaj lani s demo verzijom neuspješnog Resident Evila 3 Remake, nije nam poznato. Ono što isto nije poznato jest zbog čega je Capcom prednost dao igračima na PS4 i PS5 konzolama nasuprot ostalima (”pisijaši” će ponovno izvisiti). Iskreno, ovo djeluje kao šamar igračima s nekih platformi, pogotovo onima koji posjeduju računala i koji bi novi RE8 željeli igrati na uređajima na kojima je već sedam godina dostupan 4K.

Slično nešto Capcom je učinio i sa specijalnim izdanjem Devil May Cry 5 igre, koja neće biti dostupna za računala jer, prema riječima Capcoma, ”Devil May Cry 5 Special Edition verzija igre bit će osmišljena kako bi u potpunosti prikazala i iskoristila sve sposobnosti PS4 i PS5 konzola.” Što god to značilo… Kako stvari stoje, izgleda da će se ”pisijaši” morati priviknuti na to da ih Capcom doživljava kao manje vrijedne. Ili će morati prijeći na PS5, kako bi ”konačno mogli uživati u 4K rezoluciji.”

No dosta o lošim i depresivnim stvarima, prijeđimo na one dobre.

Oni koji su imali sreću skinuti i igrati Resident Evil 8 demo, mogli su uživati u djeliću onoga što nam je Capcom spremio za ovu, 2021. godinu što se Resident Evila tiče. A ono u čemu smo mogli uživati je uglavnom dobro. Glavni lik igre ponovno je Ethan Winters, poznati protagonist sedmog nastavka, s obzirom na to da se ”osmica” izravno po priči nastavlja na sedmi nastavak. Neki su očekivali likove poput Chrisa Redfielda, renomiranog ”Udari Šakom Stijenu” protagonista iz RE sage, no ono što je zasad poznato jest to da ćemo, barem jedan dio igre igrati u cipelama junaka iz RE7.

Resident Evil 8

Grafika je, očekivano, izvrsna, što se ponajviše može zahvaliti odličnom Capcomovom Resident Evil engineu. Ono malo što smo imali prilike vidjeti u pogledu okoliša i mjesta radnje jako je lijepo prezentirano. Gotovo da smo imali osjećaj kao da smo zapravo u Rumunjskoj. Još samo da likovi, kojih smo susreli preko nekoliko, ne govore onim savršenim ”American” engleskim, nego da imaju rumunjski naglasak…

Snijegom obavijeno seoce negdje u podnožju velikog dvorca, gdje bi se trebala odvijati većina igre, izgleda i djeluje vrlo dobro i vrlo zastrašujuće. Isto se može reći i za borbu. Iako je s kontrolerom standardno teže naciljati i pogoditi metu, borba nije naporna i nakon minutu-dvije-tri vježbe (i 5-6 promašenih hitaca) uspjet ćete savladati kontrole kretanja i ciljanja iz prvog lica kontrolerom, čak i ako ste zagriženi ”pisijaš” poput mene.

Naravno, na računalima će ovo biti znatno lakše i prirodnije. Korisničko sučelje slično je kao ono u ”sedmici,” ali uz neke novine. I dalje će biti prisutno ”craftanje,” odnosno pravljenje streljiva od različitih komponenata, plus naravno, neke nove stvari, što je uvijek dobrodošlo. Ono što mi se posebno svidjelo jest činjenica da je, barem mi se tako čini, igra pauzirana kada ste u ”inventoryju.”

Od priče zasad nismo mogli dobiti puno, što je bilo i očekivano. Sve u svemu, RE8 demo djeluje solidno, u stvari kao poboljšani, nadograđeni i snijegom obavijeni Resident Evil 7, što bi se trebalo svidjeti svim ljubiteljima survival horor žanra.

Resident Evil 8 iliti Resident Evil Village na tržište izlazi 07. svibnja.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here