Resident Evil 2 Remake je prije napokon izašao na tržište! Svi oni koji su čekali na reizdanje jednog od najboljih nastavaka jedne od najboljih survival horor igara u povijesti žanra mogu odahnuti. No ”novi” Resident Evil dosta je drugačiji od one ”dvojke” koje se sjećamo sa Playstationa.

Iako je zasnovan na igri iz 1998. godine, Resident Evil 2 Remake u sebi sadrži kombinaciju novoga i staroga. U nastavku članka ću napisati dvanaest savjeta i trikova uz pomoć kojih bi igranje i završavanje svih scenarija Resident Evila 2 Remake trebalo biti dosta jednostavnije i manje frustrirajuće (pogotovo ako ste početnih u svijetu RE igara).

RESIDENT EVIL REMAKE

Štedite svoje streljivo. Nikada ne znate za što će vam ono zaista zatrebati.

U nekoliko prošlih nastavaka Resident Evila (izuzev recimo Resident Evila 7) Capcom nas je naučio da sve što vidimo trebamo potamaniti kako bismo mogli bez smetanja nastaviti dalje u igri. No Resident Evil 2 Remake je drugačiji po tom pitanju. S obzirom da je ovo reizdanje klasika, a stari RE naslovi su bili poznati po ”survival” elementu (koja se zasniva na štednji streljiva i lijekova), dok budete igrali igru dobro ćete trebati razmišljati na što ćete potrošiti svoje streljivo.

Vidite dva zombija u hodniku? Prva stvar koja nam može pasti na pamet je da ih sredimo i da si oslobodimo to područje. No zombiji u RE2 Remake mogu ”popiti” puno metaka i opet mogu ustati nakon nekoliko minuta. Zato dobro razmislite na što ćete potrošiti svoje metke.

Resident Evil 2 Remake

Kada pucate u zombije, ciljajte u noge

Opet, ono što smo naučili dosad iz RE igara je da kad god vidimo i susretnemo se sa zombijima i inim stvorenjima da ih uvijek gađamo u glavu. Jer glava je svakom protivniku najranjivija točka. Kod RE2 Remake je to opet promijenjeno. Umjesto da ih gađate u glavu, bolje ih gađajte u noge. Osim što vam neće smetati i što će mu trebati duže vremena da dođe do vas, opet ćete si uštedjeti metke (što je vrlo važno u ovoj igri).

 

Resident Evil 2 Remake tips

Kada ih vidite da su na podu, režite ih

Kako budete prolazili hodnicima vidjet ćete zombije koji leže na podu. Oni su ponekad samo dio pozadinske kulise ne bi li kod igrača izazvali strah i nesigurnost (jer što ako ustane?). No velika većina zombija koje sretnete u RE2 Remake i koji budu bili na podovima bit će živi. Ako ih ne možete izbjeći i ako ih baš morate ubiti, koristite nož. Opet naravno radi uštede metaka.

 

Postoji tipka za okretanje za 180 stupnjeva

Iako možda ovu mogućnost mnogi igrači neće koristiti, stvar je u tome da je okret za 180 mogućnost koja kao da je iz raja izašla. Često puta ćete trčati (ili hodati) hodnicima i još češće ćete nailaziti na različita ne baš ugodna iznenađenja koja će se samo pojaviti ispred vas. U takvim trenucima tipka za okret od 180 je ono što vam najviše treba. Jer ponekad je uzmak i povlačenje baš ono što vam može spasiti glavu. Koristite ovu mogućnost kad god vam se za to ukaže prilika.

 

Ne kombinirajte biljke osim ako za to nema potrebe

Resident Evil svijet od svojih početaka koristi biljke za liječenje likova. Zelena biljka liječi zdravlje, plava djeluje kao protuotrov, dok crvena u kombinaciji sa zelenom liječi do kraja. RE4 je imao i žutu biljku koja je u kombinaciji sa zelenom povećavala najveću razinu zdravlja lika. No zbog RPG elementa žute biljke su bile prisutne samo u RE4.

Što se tiče biljaka, nemojte ih uvijek kombinirati. Točnije, kombinirajte ih samo kad je to prijeko potrebno. Zdravlje lika je podijeljeno u tri faze: ”Fine”, ”Caution” i ”Danger”. Zelena vas liječi za jedan status, dok crvena i zelena (kao i sprej za prvu pomoć) liječe do kraja. S obzirom na to da su metci i biljke dosta  rijetki pazite na to kako ćete ih koristiti i kako ćete ih kombinirati.

 

Moraš skupit sve

Ne, ne radi se o Pokemonima već o posebnim džepovima (ili ”Hip Pouch”) koji su razbacani po različitim lokacijama RE2 Remake svijeta. Svaki džep vam daje dodatna dva mjesta inventoryja.

S obzirom na to da je inventory još jedna stvar koja je ograničena i na koju treba paziti, ne bi bilo loše da pronađete i skupite sve ove džepove koji će vam omogućiti dodatna mjesta. Njih je sveukupno šest (tri u policijskoj postaji, jedan u podzemnom laboratoriju, jedan u kanalizaciji i jedan u glavnom laboratoriju).

Resident Evil 2 Remake trikovi

Nemojte se bojati pohranjivati predmete u kutiju

Kutije ili ”item box-ovi” omogućuju spremanje i uzimanje predmeta. One se nalaze na različitim mjestima i međusobno su povezane (znači da recimo ako ostavite neki predmet u kutiji u policijskoj postaji te sve predmete moći ćete uzeti iz kutije koja se recimo nalazi u laboratoriju).

Inventory je, bez obzira na dodatne džepove ograničen, a predmeti će vam trebati. Oružje, biljke, ključni predmeti kao što su ključevi- sve to će vam trebati. Zato je ”item management” u igrama kao što je RE2 Remake od ključne važnosti.

 

Kod sebe uvijek imajte neko oružje za samoobranu

Još jedna stvar koju RE2 Remake donosi su oružja za samoobranu. Kada vas zombi (ili bilo koje drugo čudo) napadne, ako vaš lik ima neko od oružja za samoobranu moći ćete ga iskoristiti. Iz tog razloga kod sebe uvijek imajte granate ili nož. Nikad se ne zna.

 

Sve predmete koje pronađete pomno istražite

Neki predmeti koje skupite će u sebi skrivati neku tajnu zato je dobra ideja svaki predmet koji skupite istražiti. To možete napraviti ako odete pod predmet i pod opciju ”Examine”. Opet, nikad se ne zna što se krije s druge strane policijske značke i kakav je to ključ kojeg ste upravo skupili.

 

Resident Evil 2 Remake mapa

Područja koja su na karti označena crvenom bojom još uvijek u sebi sadrže neke predmete

Karta RE2 Remake je osmišljena na način da igračima vrlo detaljno prikaže sve ono što bi ih na područjima gdje se nalaze moglo zanimati. Uz to, područja na karti će biti podijeljena na ”plava” i ”crvena” područja.

Plava su ona koja ste u cijelosti istražili dok su crvena ona koja u sebi još uvijek sadrže nešto što ste možda propustili, a što je od važnosti za igru. Ako vidite da je neko područje ”crveno” vratite se i malo bolje istražite. Tko zna što ste propustili.

 

Prije nego što krenete dalje pobrinite se da ste završili sa svime

RE2 Remake je podijeljen na mala i velika područja. Velika područja (kao što je recimo policijska postaja) su dostupna sve dokle god se igra odigrava ondje. No kako budete napredovali u igri tako ćete trebati prijeći iz jednog velikog područja u drugo (recimo iz kanalizacije u glavni laboratorij).

Nezgodna stvar tu jest to da kada jednom odete iz jednog velikog područja više se tamo nećete moći vratiti. Zato prije nego što krenete dalje pazite na to da ste gotovi sa svime, da ste pronašli sve željene predmete i riješili sve zagonetke.

 

Resident Evil 2 Remake oružja

Pazite kad koristite bacač plamena

Kasnije u igri jedan od igrivih likova može pronaći bacač plamena, oružje koje može biti vrlo korisno protiv jedne određene vrste neprijatelja. No ono na što treba obratiti pozornost kod ovog oružja jest to da je za njega streljivo (to jest gorivo) posebno rijetko zato pazite kako ga koristite.

Umjesto da nastavite paliti svoje protivnike, jednom ili dvaput ih zapalite i pričekajte. Ako su živi i nakon što se vatra ugasi onda ih ponovno zapalite.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here