Cyberpunk 2077 igra je koja je dugo očekivana i koja je dugo vremena najavljivana kao jedna od revolucionarnih igara, koja bi trebala iskoristiti sve prednosti donedavno najnovijih konzola, Playstationa 4 i Xbox-a One.

Cyberpunk 2077 je također igra koja je nekoliko puta bila odgađana, njezin datum izlaska je prebacivan, no sve smo to tolerirali programerskom timu iz Varšave, jer smo očekivali da će konačan proizvod biti odličan. Imali smo osnove za takva očekivanja, jer je CD Projekt Red već u prošlosti pokazao da zna napraviti dobar posao sa svojim The Witcher igrama.

No, nakon što je igra konačno izašla, velik broj nas ostao je neugodno iznenađen. To se pogotovo odnosilo na igrače na konzolama. Igra je bila prepuna grešaka, zbog kojih je gotovo bila neigriva, pogotovo prvih nekoliko tjedana. Šteta je bila velika, igrači su dobili povrat novca, no postavilo se pitanje, što dalje? Što s verzijom igre za konzole nove generacije, odnosno za Playstation 5 i Xbox Series X?

U kratkoj video izjavi objavljenoj jučer, koja je služila i kao isprika igračima, što se ipak treba pohvaliti, suosnivač CD Projekta Red Marcin Iwinski potvrdio je da će ažuriranje Cyberpunka 2077 za konzole sljedeće generacije stići u drugoj polovici 2021. U međuvremenu, tim će se usredotočiti na rješavanje tehničkih problema, s kojima su se dosad suočili igrači s konzola i Windows računala, a kojih ima podosta.

 

Cyberpunk 2077 za ps5

Cyberpunk 2077 i sada se može igrati na Next-Gen konzolama

Cyberpunk 2077 već se sada može (uz začudo manje problema) igrati na konzolama sljedeće generacije, zahvaljujući svojoj kompatibilnosti unatrag, koju imaju i Playstation 5 i Xbox Series X, ali službena verzija igre za Xbox Series X i PS5 nije objavljena. Najveći razlog zbog kojeg je igra na svojevrsnom čekanju za nove konzole odnosi se na to što je trenutna verzija igre prepuna grešaka. Velik broj igrača s Xbox One i PS4 konzole tvrde da su greške toliko velike da je igru gotovo nemoguće igrati. Iako igra znatno bolje radi na PS5 i Xbox Series X, greške su i dalje prisutne.

Iwinski se ispričao zbog onoga kako je na kraju ispao Cyberpunk 2077 na konzolama i dodao kako CD Projekt Red planira objaviti nekoliko ažuriranja kako bi riješio tekuće probleme, prije objavljivanja besplatnog DLC sadržaja i službenih verzija igre za nove generacije konzola. Rekao je da igrači još uvijek mogu očekivati besplatno izdanje sljedeće generacije za Cyberpunk 2077, koje će izaći prije kraja 2021., točnije “cilj nam je druga polovica godine,” kako je rekao Iwinski.

Odgađanje kreiranje igre za konzole sljedeće generacije za drugu polovicu godine, daje CD Projekt Redu znatno vrijeme za rješavanje tehničkih pogrešaka na trenutnim verzijama konzole. Iwinski je rekao da je “glavni krivac” za probleme s verzijama konzola ograničena propusnost koju imaju PS4 i Xbox One.

Obje su konzole na tržištu objavljene 2013. CD Projekt Red već je objavio tri “hitne zakrpe” za konzolaške verzije igre, s time da je Iwinski je rekao da bi igrači trebali očekivati dodatna ažuriranja u sljedećih nekoliko mjeseci i da bi se kroz ta ažuriranja (nadamo se) trebali riješiti svi ili barem veći dio postojećih rješenja. Isto tako, Iwinski vjeruje da igrači na konzolama nove generacije neće imati nikakve probleme, s obzirom na to da su PS5 i Xbox Series X tehnički, hardverski, ali i softverski znatno superiorniji u odnosu na PS4 i Xbox One.

Cyberpunk 2077

Verzija igre za konzole nove generacije bit će više od porta

Nadogradnja igre i njezino osmišljavanje za konzole sljedeće generacije bit će više od običnog porta, jer je CD Projekt Red rekao da će nadogradnje u potpunosti iskoristiti sve ono što mogu s tehnološke strane, ponuditi konzole Xbox Series X i PS5. Ako je to točno, nadograđene verzije vjerojatno će biti veliko poboljšanje u odnosu na trenutne verzije igre za konzole.

To znači da ćemo na PS5 verziji Cyberpunk 2077 trebali igrati s većom količinom sličica po sekundi, grafika bi naravno trebala biti znatno bolja (bolja i od verzije za Windows računala ili ipak ne), vrijeme učitavanja igre trebalo bi biti znatno kraće, što će se moći zahvaliti Playstationovom novom SSD-u, a tu je i tehnologija Ray Tracinga, nešto u vezi čega se mnogi nadaju da će na konzolama nove generacije pokazati svoj puni potencijal.

Pravilna i dorađena nadogradnja također bi igru mogla učiniti znatno boljom i zbog PS5 kontrolera, koji dolazi s novim i poboljšanim haptičkim funkcijama, iako CD Projekt Red nije potvrdio hoće li verzija igre za PS5 koristiti i tu tehnologiju s Playstationa 5.

Iwinski nije precizirao kakav je točo besplatni DLC sadržaj CD Projekt Red planirao, ali gotovo je sigurno da će taj DLC biti sličan besplatnom sadržaju koje je programerski tim objavio nakon izlaska njihove renomirane igre The Witcher 3, koji je uključivao nove komplete odjeće, općenito nove kozmetičke promjene likova, ali i nove misije. Besplatni DLC trebao bi biti dostupan za konzole prije izlaska verzije igre za konzole sljedeće generacije.

Neki ljubitelji vjeruju da bi besplatni DLC u sebi možda sadržavao sve ono što je bilo izrezano i što nije bilo dio završne verzije igre. Razlog zbog kojeg je dosta sadržaja izrezano jest taj što programerski tim nije imao dovoljno vremena za završavanje igre na način kako su to planirali. S obzirom na to, nadanja da će DLC možda sadržavati i sve ono što sada nemamo mogućnost igrati i vidjeti, nisu neopravdana.

Cyberpunk 2077 je trenutno vani i dostupan je za Windows računala PS4, Google Stadia-u i Xbox One. Kao što ste mogli saznati, verzije igre za konzole su, usprkos nekim zakrpama koje su već vani i dalje pune grešaka. Verzija igre za računala je u boljem stanju, što znači da su ”pisijaši” u boljoj poziciji.

No stvari su ipak daleko od idealnog. Verzija igre za konzole nove generacije očekuje se u drugoj polovici ove godine. Hoće li do tada programerski tim, koji stoji iza supe uspješne franšize The Witcher, uspjeti ukloniti sve nedostatke i greške i hoće li nam osim toga, uspjeti dati nešto novo, nešto čime bi se na svojevrstan način iskupili za svoj debakl, ostaje nam za vidjeti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here