Volite ubijati zombije, a niste sigurni koja igra bi bila za vas? Ovdje donosimo najbolje zombie igre za računala i konzole!

 

Šuljanje, skupljanje resursa kao što su metci (kojih je vrlo malo), pribori za prvu pomoć, hrana i rješavanje zagonetki ili uzimanje najbližeg oružja (koje može varirati od hladnih kao što su sjekira, baseball palica, motorna pila ili do uobičajenih vatrenih kao što su pištolji, sačmarice, strojnice) i pucanje po nadirućoj hordi nemrtvih šepesavih ili pak brzih stvorova čiji je jedini cilj zabiti svoje zube u vas i omogućiti vam GAME OVER natpis na vašem zaslonu. Zombi igre su danas već utemeljen žanr u kojem će se pronaći svatko onaj tko zna kakvo zadovoljstvo one donose.

Odakle početi? Iz sada već povijesnih igara kao što su Alone in the Dark ili Resident Evil? Za te dvije igre (pogotovo za ovu drugu) se može reći da su na svojevrstan način bile osnivačice žanra, s time da su druge igre samo slijedile, na bolji ili lošiji način, već ”ugažen” put kojim je trebalo ići.

Danas postoji ogroman broj zombi igara. Bilo da se radi o tome da imate Windows računalo i da želite na brzinu, sami ili s društvom odigrati neku brzu rundu ubijanja zombija ili da želite sjesti i odvojiti nekoliko sati na zombi igru koja uključuje rješavanje zagonetki – tržište je danas zasićeno i čak prezasićeno zombi igrama, što znači da ima jako puno dobrih, ali ipak vrlo malo odličnih naslova.


U namjeri da otklonimo konfuziju i da vam olakšamo posao, mi ćemo u nastavku nešto reći o najboljim zombi igrama za računala i za konzole (Android platforma uključena). Naj-zombi igre – stižu u nastavku!

 

Left 4 Dead 1 & 2

 

  1. Left 4 Dead 1 & 2

Možda ne i najbolja sa našeg popisa, no definitvno igra koju treba navesti kada se govori o najboljim zombi igrama i igra o kojoj se ima nešto za reći. Prije nego što je Left4Dead zaživio u obliku u kakvom ga danas znamo, igra je bila test kojeg je osmislila tvrtka Valve ne bi li testirala nešto što će biti drugačije od tada popularnih igara kao što je recimo bio Counter Strike.

S obzirom da se testna verzija svidjela ljudima, odlučili su neke stvari promijeniti i umjesto ljudi u igru staviti zombije. Priča je nevažna, ali ipak klasična kao i za svaki drugi zombi shooter: epidemija nepoznatog podrijetla je izbila u većem dijelu svijeta, velika većina stanovnika je pretvorena u krvožedne zombije, dok je manji dio preživio.

 

Left 4 Dead

 

Ovisno o tome koji nastavak igrate, u igri ćete preuzeti ulogu jednoga od četiri igriva lika (s time da u single player modu ostale likove preuzima AI). Zabavne lokacije sa kojih je glavni i jedini cilj pobjeći, dobar arsenal oružja (od tava za kuhanje pa sve do teškog mitraljeza), zabavni komentari likova, izazovan gameplay i mnoštvo zabave jest ono što je L4D ponudio svojim igračima tih davnih 2008. i 2009. godina. Iako je prošlo već devet godina, ništa se nije promijenilo. Ako ste željni odlične zombi igre, bilo u društvu ili u single player modu, svakako odigrajte Left4Dead.

 

Resident Evil Zero

 

  1. Resident Evil Remake, Resident Evil Zero (2002., Remastered 2014., 2016.)

Resident Evil je igra koja je donijela survival horor žanr na konzole. Konzola na kojoj je RE ostvario svjetsku slavu je bio Playstation 1, s time da se s vremenom, najviše zahvaljujući činjenici da je sve veći broj igrača žudio za RE-om i da je stari PS1 postao zastario, RE serijal preselio i na neke druge konzole.

Neka od najboljih ako ne i najbolja Resident Evil izdanja igra je doživjela prelaskom na Nintendovu konzolu Gamecube. Upravo za tu konzolu davne 2002. godine izašla su dva nastavka koja su u sebi objedinjavala ”staro” i ”novo” i pokazala nam zbog čega smo sve te godine igrali RE.

Resident-Evil-Remaster-2

 

Reizdanje prvog nastavka je u stvari prvi nastavak koji je izmijenjen, ne samo u grafičkom smislu nego i u ostalim segmentima, dok je ”nulti” nastavak korak unatrag u priči koji donosi novi dio priče o zlokobnoj organizaciji Umbrella i koja nam objašnjava zbog čega je sve to bilo kako je bilo.

S obzirom da su oba nastavka doživjela uspjeh na Gamecubeu, Capcom je odlučio ove dvije igre izdati i za konzole kao i za Windows računala, tako da danas svi fanovi starih RE igara u kojima je srž igre ”survival”, a ne bjesomučno, Gears of War-like trčanje i pucanje na sve što se miče, mogu uživati.

 

Dead Island

 

  1. Dead Island

Dead Island je igra koja je imala ogroman potencijal, no u isto vrijeme i igra koja taj svoj potencijal i nije baš ispunila, što najviše možemo zahvaliti pomalo čudnoj priči, bugovima i činjenici da se neki elementi na kojima igra ima naglasak jedno vrijeme (kao što je kombinacija RPG i survival elementa) s vremenom postupno gube.

Priča se odvija na tropskom otoku po imenu Banoi na kojem igrač u ulozi jednog od igrivih likova preuzima ulogu spašavanja ostalih (uključujući i svoje kolege). RPG stil koji je kombiniran sa survival elementom od igrača će zahtijevati pažljivo planiranje ruta i akcija, dok će karta otoka pomoći pri snalaženju i u rješavanju questova kojih ima u vrlo dobrom broju.

 

Dead Island 2

 

Da su neke stvari bile malo bolje obrađene igra bi bila jedna od najboljih RPG-style survival horor igara uopće. Ovako je samo vrlo dobra igra. Ipak, ako ste željni igranja zombi RPG igre koja se odvija na tropskom otočju, okružena morem, suncem, razbijenim autombilima i zombijima koji vas žele skratiti za glavu – probajte sa Dead Islandom.

 

Dying Light

 

  1. Dying Light

Dying Light je igra za koju se može reći da je u pogledu tehničkih stvari nastavila ondje gdje je Dead Island stao. S obzirom da je igra osmišljena od strane istog tima programera koji je osmislio i Dead Island, nije neobično što igra ima slične korijene. To opet ne znači da se radi o kopiji, već o mlađem bratu koji je popravio ono gdje je Dead Island zakazao, a to je ”scavenge” ili survival mod koji označava traženje resursa.

Dying Light je igra u kojoj survival dolazi do punog izražaja. Ovdje ne možete samo uzeti dovoljno izdržljivo oružje i pretući svih 7-8 zombija koji su oko vas. Ovdje je situacija puno drugačija.

Survival način igre je u Dying Lightu doveden do vrlo visokog stupnja, dok su vještine koje igrivi lik može imati osmišljene na način da istog igrivog lika igrač može razviti da bude ili ”tenk” ili brzi, ninja lik koji će sve svoje protivnike spretno izbjegavati korištenjem nekih od dostupnih parkour vještina. Sve u svemu, ”bolji” Dead Island i jedna jako dobra zombi igra.

 

Plants vs. Zombies (1 & 2)

 

  1. Plants vs. Zombies (1 & 2)

Plants vs. Zombies se danas s punim pravom naziva jednom od najpopularnijih igara za mobilne uređaj i to najviše iz dva razloga: igra je užasno zarazna i vrlo igriva, što se opet najviše može zahvaliti činjenici da je jednostavna za igranje.

Izgradite toranj i obranite se od nadirućih zombija u ovoj iznimno zabavnoj igri za Android mobilne uređaje. Oba nastavka su podjednako zabavna tako da bez obzira na to koji odaberete – nećete pogriješiti.

 

To bi bilo sve. Iako su se na ovom popisu mogle pronaći igre kao što je na primjer State of Decay ili The Walking Dead, s obzirom da je ovaj članak ipak posvećen najboljih zombi igrama, odlučio sam se na ove.

Koje vi zombi igre igrate? Svoja mišljenja nam napišite u komentare na dnu stranice.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here