VR ili virtualna stvarnost (”Virtual Reality”) postaje sve naprednija i naprednija tehnologija kako vrijeme prolazi. S obzirom na to nije neobično da sve više igara izlazi baš za VR. Prije samo nekoliko godina VR i njegove gaming mogućnosti su bile pod velikim znakom pitanja.

Ipak, obzirom na to da izlazi sve više i više kvalitetnih VR igara, to je danas sasvim drugačije. I još ako tu ubrojimo padanje cijena Oculus Riftu, HTC Viveu i Playstation VR-u, kombinacija ne može, a da ne bude dobitna.

Mi ćemo u nastavku ovoga članka nešto više reći o najboljim VR igrama koje su do sada izašle, kako za osobna računala, tako i za konzole. Ako ste se pitali koju VR igru bi bilo dobro kupiti, više ne morate tražiti. Sve ćete imati na jednome mjestu.

 

Robo Recall (ekskluzivan naslov za Oculus Rift)


Po mišljenjima mnogih, Robo Recall je jedna od najispoliranijih i najdotjeranijih VR igara uopće. Mjesto radnje ove igre je svijet u budućnosti u kojemu vladaju roboti. Sve bude u redu dok nepoznati virus odjednom ne zarazi robote i oni ne počnu ludovati, a vaš cilj je naravno vratiti ravnotežu i mir u svijet. Još jedan razlog zbog kojeg igra i izgleda i radi tako kako izgleda i radi jest taj što je developer ove igre isti onaj koji je zaslužan za megapopularnu igru Borderlands.

Što još reći za samu igru? Jedna polovica igre se može odijeliti na komičan, tipično ”borderlandovski” stil graficiranja, što je svakako odlično (pogotovo ako volite takav stil). Drugi dio igre je čista pucačina iz prvog lica u kojoj koristite različita oružja (koja možete nadograditi) kako biste primirili zločeste i pobunjene robote. Osim oružja možete koristiti i mogućnost teleportacije te popularni ”Slow motion” efekt za usporavanje vremena. Sve u svemu vrlo dobra VR igra u svakome pogledu.

 

Skyrim VR

Skyrim je toliko popularan i toliko se govorilo o ovoj igri da mislim kako nije potrebno da se išta više kaže. Ovoga puta, zbog svoje popularnosti i raširenosti developer je odlučio učiniti još nešto ne bi li igra bila još raširenija i popularnija.

Ta odluka se odnosila na razvijanje VR verzije igre i to za svaku od VR platformi. A što znači kada jedna ogromna igra kao što je Skyrim dođe na VR uređaje? To znači da smo dobili jednu od najvećih RPG avantura za VR platforme!

 

Sprint Vector

Sprint Vector je po mnogočemu jedinstvena VR igra, a najviše po tome što se radi o neobičnoj vrsti utrke kakvu baš nemamo prilike zaigrati svaki dan. Zbog toga igra će one koji ju budi htjeli igrati ”natjerati” da je malo bolje prouče i da nauče kako je igrati.

O čemu se radi? Vi kao igrač sudjelujete u utrkama (protagonist ove igre je otet od strane zlih izvanzemaljaca i prisiljen je na sudjelovanje u utrkama) koje se odvijaju u različitim izvanzemaljskim svjetovima. Da biste uspjeli u tim utrkama ono što trebate raditi jest to da u stvarnom svijetu trebate mahati svojim rukama ne bi li vaš lik u igri dosegao najveće brzine i na taj način pobijedio u utrkama.

Igra pomalo ”baca” na Super Mario Kart po tome što se povećanja za brzine dobivaju na sličan način. Ako volite utrke u kojima se stvarno trebate potruditi kako biste uspjeli i to još na VR-u, Sprint Vector je igra za vas.

 

Moss

U veljači ove godine smo napokon dočekali da se Moss pojavi na Playstation VR-u. Što je Moss? Moss je igra u kojoj vi kao igrač preuzimate ulogu simpatičnog glodavca po imenu Quill kojeg trebate voditi kroz raznolik i nadasve opasan okoliš, u isto vrijeme ćete trebati riješiti zagonetke, a na kraju ćete trebati spasiti Quillovog ujaka.

Sve u svemu, vrlo zabavna i zarazna puzzle avantura za VR uređaje.

 

Job Simulator

U 2050. godini poslovi kao što su radnica u prodavačkim centrima, mehaničari i slični više neće postojati. Umjesto toga mi ćemo, baš poput filma Wall-E, biti posluživani od strane robota, a jedini poslovi koji će biti dostupni za rad biti će poslovi programiranja i slični.

Vi kao igrač u Job Simulatoru preuzimate ulogu robota koji radi jedan od mogućih poslova. (postoje četiri koja možete odabrati) Svaki posao se obavlja u muzeju u kojemu se prikazuje kako su ”nekoć izgledali” poslovi i u kojemu vi kao robot trebate na najbolji mogući način raditi svoj  posao. Volimo igre koje nas vraćaju u sadašnjost, zar ne?

 

Resident Evil 7: Biohazard

Sedma iteracija Resident Evila je u stvari i osmišljena tako da na najbolji mogući način radi na VR uređajima. Jedna od stvari koje tomu idu  u prilog jest i činjenica da je ovo prvi RE (izuzev Gun Survivora, Dead Aima i Umbrella Chroniclesa) koji se igra iz prvog lica.

Vi kao igrač preuzimate ulogu Ethana, mladića koji je tek stigao u napušteno imanje jer je odavde primio video poziv (to jest upozorenje) u kojemu mu je njegova ženica Miaprije nekih tri godine poslala jasno upozorenje u kojemu je stajalo- ”stay away!!”. S obzirom da ”kloni se ovog mjesta” znači isto što i ”baš si mi nedostajao” Ethan je naravno pohitao do mjesta odakle se Miji prije tri godine izgubio svaki trag.

Sve u svemu, ubrzo ćete otkriti da imanje i nije tako napušteno kao i razloge zbog kojih i jest i nije dobro igrati RE7 na VR-u, pogotovo kada ste sami. P.S.- koristite često mogućost blokiranja udaraca.

 

Arizona Sunshine

Volite zombije i želite igrati igru u kojoj se trebate izvući iz zombijima-zaraženog Divljeg Zapada? Problema nema jer u tom slučaju je Arizona Sunshine prava igra za vas.

Jedino što vam trebaju jest dobri živci, jer šest metaka u revolveru je premalo za sve ono što se nalazi u mračnom i ”napuštenom” rudniku, ali je ovo svakako nešto što će istinski ljubitelji horor avantura na VR-u svakako znati cijeniti.

 

Minecraft

Da, službeno je! Minecraft je konačno dostupan i na VR uređajima i to i na Oculus Riftu i na Samsungovom Gear VR-u. Sve ono na što smo naučili u originalu je prisutno i ovdje, ali lagano prilagođeno za VR iskustvo.

Minecraft je jedna od onih igara koje su potiho došle na scenu, ali su u vrlo kratkom vremenu postale legendarne. To koliko je ova igra legendarna i zarazna pokazuje i činjenica da je izašla i za VR uređaje.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here