U svijetu pametne tehnologije, Android je od svojih početaka poznat kao platforma uglavnom besplatnih aplikacija, dok je iOS poznat kao platforma gdje se ”sve plaća” (ili skoro sve) i gdje je jako malo toga dostupno za nula kuna. Taj standard se polako, ali sigurno mijenja, što je svakako dobro za nas korisnike.

Danas sve češće na Apple Storeu možemo pronaći sve veći broj besplatnih aplikacija. Od njih može se naći i sve veći broj igara, koje osim što su dobre i vrlo igrive, vas neće koštati ni lipu! Zvuči predobro da bi bilo istinito? Da, i sam sam to pomislio kada sam naletio na neke iOS naslove. No, nakon malo ”njuškanja”, naišao sam na zapravo poprilično solidan broj igara za iOS uređaje, koje su jako dobre i besplatne!

Koje su najbolje i još k tomu besplatne igre za iOS platformu? Saznajte u nastavku članka!

 

Total Party Kill

Total Party Kill je igra u kojoj vi kao igrač preuzimate ulogu čarobnjaka, strijelca i viteza, koji se nalaze izgubljeni u labirintu. Da stvar bude gora, bijeg iz labirinta je sve samo ne lagan, a ako želite izaći, potrebno je svakog od trojice likova iskoristiti na najbolje moguće načine.

Poprilično zanimljiv potrošač slobodnog vremena, Total Party Kill će vas držati prikovanima za malene ekrane još i dulje ako vam ne smeta retro grafika.

 

Knight Brawl

Knight Brawl je igra koja u sebi sadrži neke vrlo dobre elemente iz igara kao što su Dunkers 2, Touchdowners i Rowdy Wrestling i sve to objedinjava u jednu igru, plus malo ”bockanja”.

Vitez, odnosno igrivi lik kojeg kontrolirate, osim ubadanja ima i mogućnost skoka, što će vam itekako dobro doći protiv vaših protivnika. Premda će igra na prvi pogled za neke igrače djelovati previše djetinjasto i ”jednostavno” osmišljeno, neka vas njezin izgled ne zavara. Knjiga se ne sudi prema koricama, isto tako se i igra ne sudi prema… izgledu. Dobro, prosuđuje se, ali bez obzira na to Knight Brawl je odličan način kako potrošiti taj višak vremena kojeg imate do recimo čekate u redu kod zubara ili doktora.

 

Project Loading

U Project Loadingu vi ćete kao igrač preuzeti ulogu koga drugoga nego trake za očitavanje. Da, dobro ste pročitali. Ono što nam najviše ide na živce (dobro, ne sama traka za očitavanje, koliko vrijeme koje je potrebno dok se ona ne ”ispuni”) je ”glavni igrivi lik” ove igre.

No, traka se u ovoj igri ne ispunjava polako, kao što smo to naviknuli. Umjesto toga bit će vam potrebni refleksi, ne biste li uskladili traku, te sve ono što će ju ispuniti kako biste završili razinu. Dizajn igre je pomalo neobičan, ali svakako zanimljiv i premda to možda tako ne izgleda ”na prvu”, ali Project Loading spada pod igre koje svojim minimalističkim pristupom doprinose gameplayu.

 

Boost Buddies

Boost Buddies je igra u kojoj vam je glavni cilj kontrolirati mačku, koja se nalazi u kutiji i s njome doći do krune. Na svu sreću za mačku, kutija na sebi ima rakete i te rakete se uključe svaki puta kada kliknete na ekran. Ipak, ono što baš i nije dobra vijest za mačkicu su različite ”stvarčice” koje se nalaze između krune i podnožja sa kojeg počinjete igru.

Boost Buddies zahtijeva poprilično dobre reflekse (koji će vam trebati, s obzirom na to da je igra prepuna prepreka). No to je ono što ovakve igre i čini zanimljivima (naravno, onima koji takve igre vole). Ako tražite besplatnu, arkadnu skakutalicu (ili bolje rečeno ”letjelicu”) za svoj novi iPhone, Boost Buddies bi moglo biti ono što tražite.

 

Williams Pinball

Volite fliper? Imate iPhone i želite odigrati neku besplatnu igru ”na brzaka”? U tom slučaju Williams Pinball je igra baš za vas!

Za početak imate na raspolaganju jedan fliperski stol. S njime ćete se jako dobro upoznati, s obzirom na to da će vam za početak trebati popriličan broj bodova kako biste otključali drugi. No, kako budete igrali, tako ćete otključavati sve više i više različitih stolova, koji se razlikuju temama i izazovima.

Svaki novi stol izazovniji je i teži od proteklog, što znači da je dobra ideja ”doktorirati” na prvom stolu kako biste mogli prijeći na idući. Iako sve ovo možda zvuči previše i kao da kompliciram, postoji razlog za to. No, ako volite fliper, treba li vam više razloga da zaigrate ovu igru?

 

Beat Street

Beat Street je prava, pravcata tučnjava za iOS uređaje, koje svoje korijene i izvedbu igre vuče iz legendarnih, arkadnih tučnjava, kao što su Double Dragon ili Streets of Rage. Kontrole su vrlo jednostavne; sve što radite radite samo jednim prstom. Grafika je isto tako jednostavna, možda i prejednostavna s obzirom na to da se ipak radi o iPhone igri, ali to je manje važno.

Ono što je puno važnije jest to da je igra igriva, što i jest. Ako tražite zabavnu tabačinu na iPhoneu u kojoj ćete imati malo ”grindanja” za nove levele i stvari (što u ovakvim igrama nikada nije na odmet), onda je Beat Street prava stvar za vas.

 

Race the Sun Challenge Edition

Race the Sun Challenge Edition je igra u kojoj doslovno letite bez granica. Za vrijeme letenja možete zumirati i odzumirati, izbjegavati minimalističke strukture i trebat ćete dati sve od sebe kako se ne biste zabili u zidove, koji se mogu stvoriti oko vas. Ipak, zidovi nisu vaši ”glavni neprijatelji”. Ono što će dovesti do ekrana GAME OVER jest zalazak Sunca. Istog trenutka kada sunce zađe, igra završava.

Nasreću, u igri postoje različiti ”boostovi”, čijim skupljanjem preusmjerujete Sunce na nekoliko trenutaka i tako odlažete zalazak. Race the Sun Challenge Edition vizualno izgleda odlično. Način sakupljanja izvora energije je jedinstven i inovativan, što je još jedan plus, a svakodnevni izazovi koje igra pruža samo su dodatni razlozi zbog kojih jednostavno morate imati ovu igru na svome iPhoneu ili iPad-u.

 

Power Hover: Cruise

Ova igra je zapravo tri igre (istog tipa) u jednoj. Glavni cilj igre je u što kraćem mogućem vremenu proći kroz različite  nivoe nakrcane raznoraznim opasnostima. Grafika je vrlo dobra i sve izgleda vrlo ”živo”, uz glazbu koja će dodatno uljepšati igranje.

Ako volite igre ovakvog žanra i ako još k tomu želite odigrati besplatnu igru za iOS, vrijedi pokušati sa Race the Sun Challenge Editionom.

 

Slydris 2

Vjerujem da nema igrača koji barem jednom u svome životu nije zaigrao Tetris. Slydris 2 je nešto vrlo slično Tetrisu, ali malo drugačije. Glavna razlika između Slydrisa i Tetrisa jest što je ova igra na poteze, dok u Tetrisu objekti padaju iz gornjeg dijela ekrana prema dolje.

U obje igre glavni cilj igrača jest skupiti što je moguće više bodova i spriječiti da se cijelo igraće polje ispuni objektima. Sve u svemu Slydris 2 je idealna igra za sve situacije kada imate viška vremena, a ne znate kako ga utrošiti.

 

Spicy Piggy

Spicy Piggy je arkadna skakutalica, u kojoj igrač kontrolira malenu svinju, čiji je glavni cilj doći od početka do završetka levela. Zvuči jednostavno? Možda. Ali svi oni koji su igrali ovu igru znaju da to nije nimalo jednostavno.

Baš poput svake druge slične arkadne igre i Spicy Piggy ima nešto što ju u isto vrijeme teškom, ali i vrlo igrivom. Igra jest teška, ali ima nešto zadovoljavajuće u tome kada shvatite kako trebate prijeći level i onda to učinite. Spicy Piggy pružit će vam sate i sate zabave, ali će isto tako potrošiti i kilograme vaših živaca.

 

Candies ‘n Curses

Candies ‘n Curses je još jedan platformer, ali koji se odvija na ekranima pojedinačno. To znači da nećete moći prijeći u drugi ekran (i u drugi level) sve dok ne obavite sve što trebate obaviti na prvom ekranu. A toga za obaviti ima jako puno.

Od skupljanja različitih pojačanja, do ubijanja duhova i na kraju razine bossa, Candies n’ Curses je igra koja je jako bogata sadržajem i koja vam neće dosaditi.

 

Cally’s Caves 4

Četvrti nastavak Callyinih špilja nastavak je priče o Cally, djevojke s plavim pletenicama, koja je veliku većinu svog života provela između preskakanja bezdana između udaljenih platformi i sređivanja negativaca.

Ovoga puta priča se ne zasniva oko njezinih roditelja, već oko tajnovitog medaljona, za kojim Cally ide u pohod. Svrha pronalaska medaljona jest otklanjanje prokletstva koje se nadvilo nad svijet. OK, priča možda i nije originalna, ali bez obzira na to Cally’s Caves 4 je jako zabavna igra. Pucanje, skakanje, izbjegavanje rupa, skupljanje različitih ”boostova” i sređivanje neprijatelja i sve to u solidno osmišljenom dvodimenzionalnom prostoru je ono što vas očekuje u ovoj ”side-scroller” akcijskoj arkadi.

 

Swordigo

Volite li i jeste li igrali ikada 16-bitne ”side-scrolling” platformske avanture? U slučaju da jeste, Swordigo će vam doći kao ”as na desetku”.

Skakanje sa platforme na platformu, rezuckanje neprijatelja mačem, rješavanje zagonetki i napredovanje prema naprijed: ništa revolucionarno, ali ipak itekako dobrodošlo, pogotovo iz razloga što je ova igra dostupna na iOS-u i pogotovo zato što je besplatna.

 

Friday the 13th: Killer Puzzle

Platformska inačica ”Petka trinaestog” je više-manje kombinacija arkadnog žanra i rješavanja jednostavnih zagonetki, umotanih u prepoznatljivi South Park still.

Dosad smo naviknuli da u ovakvim igrama budemo u ulozi pozitivaca. Bilo da se to radi o rijetkim preživjelima, kojima je za cilj pobjeći od ubojice/virusa/zombija/zombija-ubojica koji su nastali zbog virusa, dosad smo nekako uvijek stajali na strani dobrih dečki (i djevojaka), a nasuprot lošim. Friday the 13th je ovo pravilo promijenio.

U ovoj igri igrači su u ulozi kultnog serijskog ubojice Jasona Vorheesa, čiji je glavni cilj pronaći sve preživjele unutar poznatog kampa Crystal Lake i poubijati ih na raznorazne, odvratne načine. Zagonetke su vrlo dobro osmišljene, što svakako daje na igrivosti, a cjelokupan ”southparkovski” prikaz daje na humoru, što ovu igru čini odličnom arkadnom zabavom za popodnevne ili večernje sate, kada supruga i djeca spavaju.

 

Beach Buggy Racing 2

Beach Buggy Racing 2 se na najjednostavniji način može opisati kao karting utrka na plaži. Osim utrke, trebat ćete skupljati različita i dosta korisna pojačanja, koja ćete iskoristiti kako biste usporili svoje protivnike, a sebi dali potrebnu prednost kako biste prvi stigli do cilja.

Iako se ne radi o Asphalt igri, Beach Buggy Racing 2 ima svojih prednosti: leveliranje likova, skupljanje bonusa i vrlo dobra grafika glavni su aduti ove igre. Tko kaže da odlična jurilica mora koštati određenu svotu novca?

 

Asphalt 9: Legends

Asphalt je već dugo vremena kralj, alfa i omega jurilica na pametnim telefonima (Android i iOS). Deveti nastavak nastavlja više nego dobro ondje gdje je osmi nastavak stao.

Brzina, ogroman broj automobila, trikovi koji uključuju upotrebu ručne kočnice, skokovi i različite vratolomije i sve to prikazano kroz više nego odlične vizualne efekte; Asphalt 9: Legends je kada se govori o automobilskim utrkama na pametnim telefonima, prava, pravcata legenda.

 

Fortnite

Fortnite je masivna, mrežna igra za više igrača u ”battle royale” stilu. Vi kao igrač ste, nakon započinjanja igre, spušteni na igraće polje zajedno sa još 99 igrača. Cilj je da vi ostanete posljednji živi, a kako biste to ostvarili trebat ćete istražiti svoju okolinu i iz nje pronaći i skupiti oružja i opremu.

Ako volite ovakve igre i ako tražite jednu kvalitetnu, a besplatnu za iOS, Fortnite jednostavno ne smijete zaobići.

 

Shadowgun Legends

Shadowgun Legends je pucačina iz prvog lica u kojoj ste odmah nakon što započnete igru, bačeni u akciju. Akcija se sastoji od prelaženja poprilično linearnih nivoa, kupovine oružja i drugih pojačanja i uništavanja sve žive sile u futurističnom stilu.

Odlična igra, kojoj je jedina zamjerka pomalo nezgrapno kontroliranje lika (kontrolirate ga dvama prstima), jer kontrole ponekad ”ne uhvate”. Izuzev toga, Shadowgun Legends je pucačina koju svakako trebate isprobati.

 

The Battle of Polytopia

The Battle of Polytopia je dosta slična legendarnoj igri Civilization, ali na malo drugačiji način: za razliku od Civilizationa, u ovoj igri imate ograničenije kretanje i napredovanje, a gradovi se mogu samo osvojiti, ne i izgraditi.

Ako ste se pitali postoji li kakva dobra i besplatna iOS igra slična igri Civilization, dobro ste se pitali i odgovor je da postoji. The Battle of Polytopia je idealna za sve ljubitelje klasika, koja mogućnosti proširivanja civilizacijom prikazuje na malo drugačiji, nasilniji način.

 

Hearthstone

Hearthstone je kartaška igra ”jedan na jedan”, postavljena u čaroban svijet čarobnjaka, čarolija i ratnika. Igra se odvija na poteze i igra se kartama, koje se razlikuju ovisno o njihovoj namjeni.

S obzirom na to kako kartaške igre znaju biti komplicirane, Hearthstone je ”med i mlijeko” i jako je dobro ”nastrojena” prema novim igračima. Igra vas polako uvodi u svoju bit i s vremenom, postupno biva sve teža i kompleksnija. Sve u svemu, Hearthstone je jedna od najboljih, ako ne i najbolja kartaška igra ovakvog tipa, dostupna za pametne telefone.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here