Dobro došli u nastavak našeg izbora najboljih besplatnih videoigri za 2019 godinu. Ako niste uspjeli pronaći neku besplatnu igru za sebe u prvom nastavku, nadamo se da će te to uspjeti u ovom. Pogledajmo zajedno koje su najbolje besplatne igre u 2019. godini.

World of Tanks

World of Tanks, iako je po svom opisu besplatna igra, sve više podsjeća na ”freemium” ili ”pay-to-win” igre, u kojima si debelo povećavate izglede za pobjedu ako kupite neko premium vozilo. No, igrači kažu kako im se igra sviđa i kako se ona treba nalaziti na popisu najboljih, besplatnih Windows igara za 2019.

WoT je MMORPG igra sa strateškim elementima. Vi kao igrač, odabirete jedno od ponuđenih vozila i krećete u bitku. Nakon svake bitke dobivate iskustvene bodove, kojima onda možete ili nadograditi postojeća vozila ili otključavati nova i trenirati posade. Sada dolazimo do same srži igre: treniranje posade i vozila. Iako će ovaj proces isprva biti jednostavan, stvari se kasnije kompliciraju (pogotovo kada vam za vozilo Tiera 8 treba 56.000 iskustvenih bodova).

Dodajmo tu i ne baš uvijek inteligentne poteze suigrača (vi plus ostalih četrnaest), činjenicu kako će premium vozila biti uvijek bolja od vašeg običnog, besplatnog, što naizgled početnicima daje veliku prednost u odnosu na druge, potrebu za poznavanjem svih terena, svakog vozila koje postoji u igri i učenje načina kako učiniti da se protivnički projektili odbijaju od vas i dobili smo World of Tanks. Ne zvuči baš impresivno?

Pa, zvučat će ako imate 300-injak kuna u rezervi za novi Tier 8 premium tenk. No, bez obzira na sve, igrači ga vole, a s obzirom na to je u srži ipak besplatna i da, s vremena na vrijeme, kada se zvijezde poklope i kada je vani posebno lijepo vrijeme, igra može biti vrlo igriva, zašto je ne staviti na ovaj popis?

 

Warframe

Volite pucačine iz prvog lica? Volite besplatne pucačine iz prvog lica koje se igraju preko interneta? Ako ste na oba ova pitanja odgovorili sa ”da”, onda bi vam se Warframe mogao svidjeti. Radi se o još jednoj igri u kojoj ćete pronaći više različitih klasa (svaka od njih se razlikuje po načinu igranja), brzu akciju, lijepu grafiku i dobre nagrade nakon i ako riješite određene zadatke.

Warframe je odličan FPS, stvoren za sve one koji vole brzu akciju bez puno razmišljanja. To je upravo ono što nam i treba kada se vratimo s  posla i kada je sve ono što želimo malo baciti mozak ”na pašu”.

 

Hawken

Hawken je igra u kojoj vi kao igrač igrate s metalnim robotima koji su još poznati pod nazivom ”mech”. Mechevi s kojima igrate su brzi i ništa slično onome što možemo vidjeti na primjer, u igri MechWarrior Online. Radi se o brzim robotima, tako da će vam se činiti dok igrate Hawken, kao da igrate Call of Duty ili Battlefield, ali sa robotima.

Igra je u svojoj osnovi besplatna, ali ako želite imati baš, baš dobre robote, za to ćete trebati izdvojiti malo novca. No, ako ste voljni u igru uložiti vrijeme i trud, možete se jako dobro zabaviti, bez da uložite ijednu lipu u igru.

 

The Elder Scrolls II: Daggerfall

Dok čekamo na nove vijesti u vezi najnovijeg, šestog po redu TES-a, ne bi bilo loše vratiti se u prošlost i odigrati jednu od najlegendarnijih igara svog vremena i u žanru: The Elder Scrolls II: Daggerfall.

Ako ste ljubitelj The Elder Scrolls igara, onda ili vjerojatno već imate i igrate ovu igru ili planirate. Probajte zanemariti grafiku, koja je za današnje pojmove, arhaična do neprepoznatljivosti. Ono što će vas osvojiti kod ove igre je onaj ”čisti” The Elder Scrolls RPG štih, koji nas je osvojio davnih devedesetih godina prošlog stoljeća (kada to tako kažem igra zaista i zvuči jako staro). Je li zaista tako stara?

Bethesda ju je omogućila za besplatno skidanje, kako bi proslavila 15. rođendan postojanja TES igara, što znači da se radi o poprilično staroj, ali i dalje vrlo igrivoj igri.

 

Team Fortress 2

Team Fortress 2 je još jedna od starijih igara s ovog popisa (naravno, igra nije toliko stara kao The Elder Scrolls II), no to ne znači da i dalje nije igriva. Iako se radi o starijoj igri, igrači je i dalje igraju i to u impresivnom broju.

Još jedna stvar koju moram naglasiti kod Team Fortress-a 2 jest to da veterani i iskusnjaci neće popljuvati nove igrače, čak i ako vide da zbog njihovog neznanja njihov tim gubi. Ovo je vrlo pohvalno i jedan od razloga zbog kojeg će i oni koji možda nikada ranije nisu igrali ovakve igre, željeti zaigrati i ostati. Zabava, igrivost, akcija, sve je uključeno i sve dodatno doprinosti odličnom dojmu.

Postoje i mikrotransakcije; njima možete kupiti vlastite predmete, s kojima možete dodatno ”personalizirati” svog lika ili jednostavno možete stvoriti vlastitog lika ”od nule”. Team Fortress 2 jedan je od savršenih pokazatelja kako developerski tim, kada zna što radi, može napraviti odličnu igru koja će takva i ostati godinama nakon pojavljivanja na tržištu (za razliku od nekih drugih, kojima je cilj privući igrače i onda im podvaliti svoju ”pay-to-win” igru). Bravo Valve!

 

Pro Evolution Soccer 2019 Lite

Ova igra je bila veliko iznenađenje za mene kada sa prvi puta naletio na nju. Naime, PES 2019 ili Pro Evolution Soccer 2019 Lite nudi puno toga što nudi i njezina plaćena inačica, ali za nula kuna. Istina, PES 2019 i dalje pati od nekih bolesti od kojih PES pati otkako postoji, kao što su slabe licence igrača i klubova, čudno razbacani izbornici i glazba koja kao da je proizašla od rock banda koji svoje hitove svira kod mame u garaži (istina, glazba se u posljednjih godina popravila i postala je ”poznatija”), no nikada nismo ni igrali PES zbog toga.

Igrali smo ga zbog onog osjećaja koji dobijete kada namjestite željenu formaciju, odigrate dobro i pobijedite. PES je nogometna simulacija. Oduvijek je to bio, to je i danas. PES 2019 Lite je isto to, ali na ”olakšani” način. To znači bez mnogih kupova, modova i mogućnosti koje ima plaćena verzija, ali uz stvari kao što su izvanmrežne, prijateljske utakmice, uvježbavanje vještina, igranje protiv računala ili drugog igrača ”jedan na jedan” i nezaobilazni myClub. Sve u svemu, ako želite odličan, besplatan i dobar nogomet, odigrajte PES 2019 Lite.

 

Brawlhalla

Volite li pak igre koje podsjećaju na Super Smah Bros Ultimate, ali nažalost nemate novca (ili ne želite) kupiti Nintendovu Switch konzolu? Tu na scenu stupa Brawlhalla. Radi se o igri koja na sličan način  kao i Super Smash Bros Ultimate, igračima predstavlja sve ono što volimo kod ovakvih igara. Da stvar bude bolja, igra podržava igranje od dva do osmero igrača, što znači da Brawlhalla može biti odličan način opuštanja i zabave za jedno popodne s prijateljima.

Po nekim stvarima nije kao Super Smash Bros (što je i logično, jer nijedna igra takvog žanra nije kao Super Smash Bros), ali se i dalje radi o zabavnoj igri, osmišljenoj za više igrača, koja vas neće koštati ni eura, a koja će vam priuštiti sate i sate zabave.

 

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here