U 2020. godini imali smo prilike igrati neke zaista sjajne naslove. Koji su od tih naslova bili najbolji koje smo mogli igrati, otkrijte u nastavku!

 

Panzer Dragoon

Panzer Dragoon

Originalni Panzer Dragoon naslovi bili su neki od istaknutih naslova na Sega Saturnu. Prvo izdanje objavljeno je 1995. godine, a mnogi su ga smatrali remek-djelom. Igra je osvajala vrlo visoke ocjene, zbog čega je  uslijedilo još pet naslova, s time da je posljednji na originalni Xbox izašao davne 2002. godine.

Reizdanje prvog nastavka je prvi put najavljeno krajem 2018. godine, da bi igra bila objavljena za Switch početkom ove. Unatoč velikoj vizualnoj nadogradnji, igra je dobila prosječne kritike. Najveći broj kritičara žali zbog nedostatka inovacija. Hoće li to utjecati na planove za preradu nastavka igre ili ne, ostaje za vidjeti.

 

Pokemon Mystery Dungeon

Pokemon Mystery Dungeon

Igre Pokémon Mystery Dungeon prvi su put objavljene na Gameboy Advanceu i Nintendu DS 2005. godine i omogućile su igračima preuzimanje kontrole do šest Pokémona. Igre su prodane u više od pet milijuna primjeraka, iako su dobile mješovite kritike, a verzija DS-a dobila je posebno loše ocjene od strane nekih recenzenata.

Petnaest godina kasnije reizdanje igre, Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX, nije prošao puno bolje. Iako je njegova ocjena od 68 na Metacriticu daleko od loše, ona je isto tako daleko ispod standarda postavljenih za Pokémon igre. Naslov ipak nudi prilično veliku vizualnu nadogradnju i uključuje mehaniku iz kasnijih nastavaka iz serijala. Imajući to na umu, ljubitelji originala trebali bi biti prilično zadovoljni ovim reizdanjem.

 

Destroy All Humans

Destroy All Humans

Prije izlaska Destroy All Humans!, igre koja je izašla početkom ove godine, prošlo je 12 godina od posljednjeg nastavka. Prvi je na tržite izašao 2005. godine, kada smo prvi puta dobili priliku da mi kao igrači kontroliramo izvanzemaljsku rasu poznatu kao Furoni, koji su za jedan od svojih zadataka imali skupljanje ljudske DNK.

Prvi je nastavak dobio poprilično dobre i pozitivne kritike te je prodan u više od milijun primjeraka. Reizdanje, koji dijeli ime s originalnom igrom, nije osvojio tako visoke ocjene kao original, iako izgleda i ima kontrole bolje od originala. Recenzije su bile mješovite, iako je prodaja i dalje premašila očekivanja izdavača. Hoće li se nastavci igre također doživjeti reizdanja, ostaje nam za vidjeti.

 

SpongeBob SquarePants Battle For Bikini Bottom

SpongeBob SquarePants: Battle For Bikini Bottom

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom prvi put objavljen krajem 2003. godine. Igra se mogla pohvaliti vrlo dobrih vizualnim efektima, pogotovo za to doba. Avanture Spužbe Boba prodale su se u više od tri milijuna primjeraka, iako su recenzije obično igri davale ocjene 7/10. Sve u svemu, radilo se o jako dobroj, no ne i fantastičnoj igri Spužva Boba, koje smo tada mogli igrati.

Nažalost, ”remake” nije dobio puno bolje ocjene kod kritičara; neki su snažno kritizirali nemogućnosti programera u moderniziranju reizdanja. Unatoč tome, redizajnirano izdanje i dalje je prodano u sasvim solidnom broju, odnosno u više od milijun primjeraka u prva dva mjeseca od izlaska te je bilo 19. najprodavanija igra u Sjevernoj Americi tijekom mjeseca lipnja.

 

Trials of Mana

Trials of Mana

Kada je riječ o preradi klasičnih naslova, jedan od prigovora koji se protiv Square Enixa ne može izreći jest da je tvrtka bila lijena kada je radila ovo reizdanje. Jer nije. Kao i u slučaju igre Secret of Mana izašle u 2018. godini, Trials Of Mana u potpunosti je redizajniran ”od nule.” Osim što smo sada dobili trodimenzionalnu avanturu, Trials of Mana donijela je mnogostruka poboljšanja i u ostalim segmentima igre, koja su bila više nego dobrodošla. Palac gore za radišnost Square Enixa.

Nažalost, međutim, kao i Secret of Mana prije nje, ocjene recenzija reizdanja bile su dosta niže u usporedbi s ocjenama originalne igre. S obzirom na to da je potonji jedan od najboljih JRPG-ova koji i danas postoje na Super Nintendo konzoli, ovo možda ne bi trebalo biti preveliko iznenađenje. Iako je igra dobila i neke vrlo dobre ocjene, većina se slaže da je original ipak i dalje puno bolji. No igranje malo lošije verzije odličnog originala i nije tako loše.

 

Mafia (Definitive Edition)

Mafia (Definitive Edition)

Serijal Mafia igara jedan je od boljih GTA klonova koji je doživio prijelaz u novi milenij, ali ono što je još bolje je da je serijal s vremenom postao igra za sebe tijekom vremena. Prvi nastavak igre objavljen 2002. godine osvojio je vrlo visoke ocjene, što je dovelo do dva nastavka, koja smo mogli igrati u idućim godinama. Iako su ”Definition” izdanja ipak bila samo ”remaster” verzije originalnih igara, Hangar 13 u potpunosti je iz temelja preradio original, nakon čega smo dobili Mafia Definitive Edition.

Mafia: Definitive Edition sadrži poboljšane vizualne detalje, potpuno novu glasovnu postavu i novi soundtrack, što zajedno pomaže u približavanju iskustva igranja modernim zahtjevima žanra. Iako reizdanje Mafije nije baš prošlo dobro na računalima, sve u svemu može se zaključiti da se radi o jednom odličnom reizdanju kojeg vrijedi zaigrati.

 

Resident Evil 3 Remake

Resident Evil 3 Remake

Nakon fenomenalno uspješnog reizdanja drugog nastavka Resident Evila, očekivali smo da će Capcom isto to ponoviti i s reizdanjem trojke, koja je izašla za prvi Playstation davne 1999. godine. To je bio logičan slijed stvari. RE2R nam je pokazao  da Capcom može i zna, tako da smo od japanske programerske tvrtke očekivali ponavljanje lanjskog uspjeha, uz potajno nadanje da bi RE3R mogao biti možda čak i malo bolji. I onda smo dobili Resident Evil 3 Remake.

Reizdanje trećeg nastavka po mnogim stvarima nije ni blizu Resident Evila 2 Remake, a ni blizu originala koji je ove godine navršio 21 godinu, ponajprije zbog toga što reizdanje trećeg nastavka sadrži otprilike jednu trećinu sadržaja originala, bez zagonetki, mnogih lokacija kao što su park, toranj sa satom itd.

Umjesto pravog reizdanja dobili smo u stvari ”Resident Evil 3 mini” (no da budemo realni, Capcom je i u Resident Evilu 2 Remake izbacio poprilično sadržaja). Ipak, zbog grafike, dvije dodatne težine, priče koja je kratka, ali koja kao da vas poziva da je igrate ispočetka (čak i ako nemate ništa novo za otkriti jer nema više onih izbora kakve smo imali u originalu) i Jill koja je sada puno više politički korektna, a puno manje simpatična, Resident Evil 3 Remake osvojio je vrlo dobre ocjene.

Uz odgovarajuće modove igra je i više nego igriva i puno više slična originalnu, kako je i trebalo biti. No i bez modova i kozmetičkih ”neka izgleda kao moderni RE3: Nemesis” izmjena, RE3R je sasvim solidan nastavak iz RE franšize i jedno od (naj)boljih reizdanja koja smo imali prilike igrati u 2020. godini.

 

Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy VII Remake

Iako je serijal Final Fantasy igara već dugo vremena vrlo popularan, tek nakon izlaska FF7 igra se vinula u visine. Iako su obožavatelji bili zadovoljni svim dodatnim sadržajem, ono što su stvarno željeli bio je remake iliti reizdanje originala. Nakon više od dva desetljeća čekanja, napokon su ga dobili i to ove godine.

Kao i kod ranijih reizdanja koje je radio Square Enix, igra je osmišljena od samog temelja i vizualno je gotovo neprepoznatljiva u odnosu na originalni nastavak iz 1997. Razlog toga su ponajprije ogromna poboljšanja po pitanju grafičkih sposobnosti. Usprkos tome, srce i duša originala ostali su netaknuti (uglavnom), čak i ako su si programeri tu i tamo dali ponešto kreativnih sloboda. Final Fantasy VII Remake označio je veliki uspjeh za Square Enix, točnije prvi dio reizdanja. Drugi dio treba izaći u godinama koje slijede.

 

Tony Hawk's Pro Skater

Tony Hawk’s Pro Skater 1&2

Tony Hawk’s Pro Skater je jedna od igara koje su tijekom godina ostavile snažan dojam na igrače. Ovo se posebno odnosi na prvi i drugi nastavak, koji su izašli 1999. i 2000. godine, za koje mnogi smatraju da se radi o najboljim nastavcima igre. Pregršt zabave, mnoštvo trikova uz sjajan soundtrack koji je dodatno davao na kvaliteti igara bili su glavni razlozi zbog kojih smo igrali i zbog kojih i danas neki od nas igraju originalne igre.

Iako je serijal imao šarolikih uspjeha (i neuspjeha), ovogodišnja reizdanja prva dva nastavka ne samo da su nas vratila u djetinjstvo, ali kroz bolju grafiku i neke nove trikove, nego su nam isto tako pokazala zbog čega je Tony Hawk’s Pro Skater definitivno najbolja skateboard simulacija koja postoji u igraćem svijetu.

 

Demons Souls

Demon’s Souls

Demon’s Souls bila je jedna od prvih svojevrsnih ”launch” igara za konzolu nove generacije, odnosno Playstation 5. Ljubitelji igre bili su oduševljeni (i djelomično tužni) kada su čuli da reizdanje Demon’s Soulsa izlazi za PS5 i to s punim pravom. Naime, iako igra ne nudi grandiozne promjene što se mehanike i gameplaya tiče, zahvaljujući onim promjenama koje je igra donijela mogli smo dobiti uvid u to što bi nam u budućnosti mogle donijeti ”Next-Gen” igre.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here