World of Warcraft: Shadowlands je nova ekspanzija koja je najavljena na ovogodišnjem BlizzConu 2019. Ako se nas pita, ovo bi mogla biti fantastična ekspanzija, ali i poprilično “mračna” ako ju usporedimo s prošlim ekspanzijama.
U Shadowlands ekspanziji se jako puno stvari mijenja. Kao prvo, ova ekspanzija će vas odvesti u alternativnu dimenziju smrti i beznađa dok ćete pokušavati zaustaviti Sylvanas koja želi svojim moćima uništiti Azeroth. Na vama je da to spriječite pod svaku cijenu.

Iako neke detalje ne znamo, imamo hrpu toga što će nas držati na životu dok ekspanzija ne ugleda svjetlo dana.

Kada bi se igra mogla naći na tržištu?

Na BlizzConu nije rečeno kada će točno ekspanzija biti dostupna za igranje, no znamo da će to biti nekada iduće godine. Ako pogledamo malo u povijest, većina ekspanzija je došla na ljeto ili kraljem ljeta, pa ne sumnjamo da će tako biti i sa Shadowlandsom. No, već sada ju možete pre-orderati.

Koja je premisa nove ekspanzije?

Ova ekspanzija se događa odmah nakon eventa Battle for Azeroth (op.a. Koja još uvijek ima prostora za jedan veliki update), odnosno trenutačne ekspanzije. WoW: Shadowlands će odvesti igrače na avanturu u zemlju smrti koja je ostala opustošena nakon što je Sylvanas uništila Helm of Domination i uništila barijeru između Azerotha i Shadowlanda.

Da biste zaustavili Sylvanas, morat ćete otići u Shadowlands i pomoći uspostaviti red frakcijama koje tamo žive. Game director – Ion Hazzikostas – je rekao da je Shadowlands “dobro podmazana mašina” (zemlja) u kojoj se nalaze duše mrtvih i koje su tamo poslane u ovisnosti o dobru ili zlu koje su činili tijekom života. Dobre duše žive u dobrom dijelu Shadowlandsa, loše u onom lošem dijelu. No, Sylvanas i njen misteriozan partner The Jailer su narušili balans i sve nove duše šalju u regiju The Maw. To je regija iz koje se ne može pobjeći i u njoj se nalaze najgora čudovišta.

Nije još točno što Sylvanas želi napraviti, ali sigurno nije ništa dobro. Na vama će biti da to spriječite i unesete opet mir i balans među duše koje tamo žive.

Nove zone

WoW: Shadowlandse će naravno donijeti neke nove zone. Četiri od njih će biti leveling zone kroz koje ćete riješavati questove i pratiti priču. Tu je i novi centralni hub u kojem će se igrači okupljati, a zove se Oribus. I na kraju, tu je max-level endgame zona koja se zove “The Maw”.
Bastion će biti prva zona u koju ćete doći. To je zemlja Kyriana, odnosno neke vrste anđela. Shadowland ima svoju verziju raja, a to je upravo Bastion. Tu dolaze duše onih dobrih na zasluženi odmor nakon ovozemaljskog života. Ovdje živi u paladin Uther The Lightbringer.
O drugim zonama, pogotovo o zadnjoj zoni, nema baš puno podataka niti će ih vjerojatno biti u bližoj budućnosti. Vjerojatno još nisu ni gotove s razvojem.

Savezi

Jedan od velikih noviteta u Shadowlandsu su Savezi (engl. covenants). Svaka zona u koju dođete je pod kontrolom neke od frakcija (Kyrian, Night Fae …) koje imaju određenu svrhu u “afterlifeu”. Kako vi pomažete određenoj frakciji u određenoj zoni, tako će vas one nagraditi s dvije nove vještine. Jedna će biti specifična za vašu klasu, druga će biti univerzalna.

Nakon što završite glavnu priču, odnosno priču ove ekspanzije i dostignete maksimalni level, moći ćete odabrati s kojom frakcijom želite biti u savezu. To će vam otključati posebne vještine vezane uz odabranu frakciju i imat ćete ih trajno. Uz to, dobiti ćete i specifičan armor set. Nadalje, to će vam i otključati novi i dugački quest koji će vam otkriti dobar dio priče vezane uz Shadowlands i sam endgame.

Endgame i dungeoni

Torghast

Kao i svaka ekspanzija, Shadowlands će doći s osam novih dungeona za odigrati. Vjerojatno će s prvim većim patchem doći i novi raid, ali ga ne očekujemo da će doći odmah s ekspanzijom.
Četiri dungeona će vam biti dostupna dok levelate, a kada dostignete maksimalni level, otvorit će se i druga četiri dungeona.

Ono što nas možda više veseli od spomenutih dungeona je “Torghast, Tower of the Damned”. To je “endless dungeon”, odnosno dungeon bez kraja kojeg možete istraživati sami ili s još 4 dodatna igrača. To je nešto slično onome što smo vidjeli u Diablu. Kad god uđete u dungeon, on će se nasumično promijeniti i biti drugačiji, a imat će i neke zanimljive izazove.
Osim Torghasta, igrači će morati istražiti i The Maw. To je max-level zona koja je navodno inspirirana WoW Classicom. Navodno će kraj igre (ako ga tako možemo nazvati), ili kraj ekspanzije, biti užasno težak i zahtijevati će jako dobru koordinaciju igrača da biste završili one najteže dijelove ekspanzije. To je naravno dobra stvar.

Novi level cap – level 60

Iako biste očekivali da će Blizzard dignuti level cap sa 120 na 130, prevarili biste se. Blizzard će “stisnuti” levele nazad na level 50. Odnosno oni koji će biti level 120 će biti “vraćeni” na level 50. S novom ekspanzijom ćete moći napredovati do levela 60. To je dobra vijest jer je levelanje u WoWu postalo užasno dosadno i dugačko. Ovako ćete sa svakim novim levelom dobiti i neku novu vještinu, odnosno ability.
Druga stvar je što će novi characteri počinjati na levelu 1 u potpuno novoj zoni koja će biti dizajnirana da igrače nauči kako se boriti i kako questati. To je valjda za onih 5 posto novih igrača koji dođu s novom ekspanzijom, ali što je tu je.
Nakon toga ćete morati proći još 40 levela, doći do levela 50 i onda krenuti u Shadowlands. No, nakon levela 10, možete odabrati ekspanziju u kojoj želite levelati. To znači da možete odabrati recimo “Mists of Pandaria”, te ju polako proći, vidjeti priču i zapravo uživati u njoj. A ne samo proletjeti kroz nju da dobijete dovoljan broj levela kako biste nastavili dalje u iduću ekspanziju.

Sve u svemu, jedva čekamo novu ekspanziju, te jedva čekamo nove informacije o Shadowlandsu. Ne sumnjamo da će vrlo brzo početi curiti u javnost.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here