Što čini dobar survival-horror? Dva najbolja sastojka su svakako dobra priča i zastrašujuća atmosfera. Sve ostalo je dobrodošao bonus.

Nije toliko stvar u ”jump-scare” situacijama, koliko je stvar u strahu kojeg osjetite kada znate da morate pobjeći (ili sakriti se) od progonitelja, koji vas žele skratiti za glavu, a nemate ništa čime im se možete oduprijeti. Do danas je na tržište izašao već popriličan broj survival-horror igara. Od onih dobrih, do onih loših. Izvrsnih i jako loših je najmanje. Što vi mislite koje su najbolje survival-horror igre svih vremena? U nastavku slijedi naš popis.

 

 

Outlast

Outlast

Outlast je, nedugo nakon što se pojavio na tržištu, postala jedna od novijih horor igara koje smo jako brzo zavoljeli. Mračna atmosfera, nenaoružani glavni lik i zastrašujući interijeri i eksterijeri premise su koje su nas uvele u Outlast. Mike Upshur, glavni lik, nije nikakav vojnik i kao takav nema nikakvo oružje.

Umjesto klasičnih pištolja i sačmarica, Mike nosi kameru s mogućnostima noćnog snimanja. Baterije kamere se prazne, što igri daje dodatan prizvuk užasa i straha, pogotovo kada znate da vam je posljednja baterija na 2%, a iza vas je nešto od čega morate pobjeći. Priča je također jako dobra, no o njoj neću puno, da ne kvarim.

Sve u svemu, ako želite odigrati dobar horor iz prvog lica, u kojem ćete uživati u minimalističkom pristupu i gdje će maksimalan naglasak biti na atmosferi, odigrajte Outlast. Isplatit će vam se.

 

 

Alien Isolation

Alien: Isolation

Alien je definitivno jedan od najboljih horor filmova svih vremena, a Alien: Isolation svakako jedna od najboljih horor igara koje danas postoje. Cijela igra je osmišljena na temelju filma, što je svakako jedan od najvećih pluseva igre.

Borba za preživljavanje je teška i zastrašujuća, čemu dodatno doprinosi i izvrsna zvučna kulisa, kao i jako dobra umjetna inteligencija Aliena. Alien: Isolation pružit će vam sate i sate ”zastrašujuće” zabave i bit će prava poslastica za sve ljubitelje Alien filma.

 

 

Amnesia The Dark Descent

Amnesia: The Dark Descent

Amnesia je bila jedna od prvih (uz Penumbru) igara koja je pokazala kako i druge tvrtke, osim Konamija i Capcoma, znaju osmisliti dobar horor, koji ne mora nužno uključivati zombije i borbu. Glavni lik igre je muškarac po imenu Daniel. On se budi u misterioznom dvorcu, bez sjećanja na prošle događaje, nakon čega vi kao igrač preuzimate kontrolu u svoje ruke i pokušavate otkriti što se to ovdje događa i zašto.

Amnesia je, nedugo nakon što se pojavila na tržištu, ostvarila ogroman uspjeh. To se moglo zahvaliti ponajprije ”stealth” mehanizmima igre (morali ste se šuljati i skrivati od neprijatelja, a ako bi oni bili u istoj prostoriji gdje ste bili i vi, Danielovo mentalno zdravlje počelo bi opadati, što bi se vidjelo distorzijama na zaslonu).

Amnesia: The Dark Descent i danas je odlična igra, pogotovo ako volite kompleksnu priču, smještenu u 19. stoljeće i u misteriozni dvorac pun čudovišta i kao takvu svakako ju se isplati odigrati.

 

 

Dead Space

Dead Space

Prvi Dead Space na tržište je izašao 2008. godine i predstavio nam malo drugačiji pogled na survival-horror žanr. Glavni lik Isaac Clarke, koji za glavni zadatak ima istražiti misteriozan svemirski brod namijenjen iskopavanju rudače, svim nama koji smo igrali ovu igru ostao je u odličnom sjećanju.

Ne zbog toga što lik u cijeloj igri ne izgovori niti riječ, već iz razloga kako je igra osmišljena i kako se Izak u nju uklapa. Dead Space je akcijski survival-horror sa RPG elementima i odličnom pričom. Umjesto zombija u igri vas napadaju Nekromorfi, a kako su oni nastali i zašto otkrit ćete čitajući datoteke, dnevnike članova posade broda i postupno otkrivajući tužnu i zastrašujuću sudbinu članova posade broda.

Mnogi su pokušali ono što je uspjelo samo ovoj igri, što je i jedan od razloga zbog kojeg se Dead Space (prvi nastavak) nalazi na ovom popisu. Kombinirati znanstveno-fantastični, survival-horror, TPS ili FPS i RPG žanr u jedno obilježje je genijalnosti programera.

 

 

Resident Evil 3 Remake

Resident Evil Remake

Prvi Resident Evil označio je etabliranje survival-horror žanra na konzole, žanra kojeg su već ranije igre kao što je Alone in the Dark pokušale prikazati, na manje ili više uspješan način. Dva igriva lika, zagonetke, zombiji, prerenderirane pozadine i odlična priča ono je po čemu pamtimo prvi RE.

Reizdanje prvog Resident Evila, koje je na tržište izašlo na GameCube konzolu šest godina nakon originala koji je izašao na Playstationu pokazao je sve ono što smo vidjeli te davne 1996., ali na bolji, ispoliraniji i ušminkaniji način i postao jedna od najboljih survival-horror igara.

Capcom je u svom prvom reizdanju doradio sve što se doraditi moglo (plus novi sadržaji, modovi i lokacije u igri koje prije nisu bile prisutne). Ako tražite odličan survival-horror i ne smetaju vam ”zastarjele” kontrole, Resident Evil Remake je igra koju morate odigrati.

 

 

 

Silent Hill 2

Silent Hill 2

Prvi Silent Hill 1999. godine svijetu je ponudio nešto drugo: psihološki horor, igru u kojoj glavni naglasak nije bio stavljen na akcijski element (kao što je to bilo kod Resident Evila), već na atmosferu, dublju priču i emocije. Iako je ”na prvu” bio shvaćen kao ”kopija Resident Evila” Silent Hill je uskoro pokazao da je puno više od toga i da se radi o igri koja će utjecati na umove i psihološka stanja mnogih nadolazećih generacija.

No, Team Silent, programerski tim kojem možemo zahvaliti na prva četiri Silent Hilla, svoj najveći uspjeh ostvario je drugim nastavkom igre. Silent Hill 2 se, zbog snažnijeg hardvera (Playstation 2, Xbox i PC umjesto Playstationa 1) istaknuo ponajprije boljom grafikom, animacijama i zvučnom kulisom. No ono što je na igrače najviše ostavilo traga svakako je priča. James Sunderland, čovjek kojemu je prije tri godine preminula supruga, iznenada dobiva pismo.

To pismo naslovljeno je na, koga drugoga nego na baš njegovu mrtvu suprugu, koja ga u pismu poziva da dođe u Silent Hill. James se, naravno odaziva na poziv i tu sve počinje. Silent Hill 2 je i danas, iako je prošlo više o 18 godina otkako je igra izašla i dalje vrlo cijenjen kod igrača, kako starih tako i novih. Kako i ne bi bio kada se radi o jednoj od najboljih (ako ne i najboljoj) survival-horror igri s naglaskom na psihološki element.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here