Iako neki PC entuzijasti grade high-end računala i svake godine nadograđuju isto, ima i nas koji pokušavamo ponekad odigrati igre na starijim računalima s 2 ili 4 GB RAM memorije i slabim grafičkim karticama. Ponekad i bez dedicirane grafičke kartice.

Ako se pronalazite u ovome, to ne znači da ne možete igrati PC igre. Ne treba vam nužno GeForce RTX 2080 Ti od 10.000+ kuna. Možete igrati igre i na mnogo skromnijim konfiguracijama.

Točnije, to što imate starije računalo, ne znači da se morate odreći igranja igri – to samo znači da ćete morati napraviti određeni “trade-off” i žrtvovati neke stvari, no u globalu ćete moći zaigrati određene igre. Evo nekoliko smjernica i savjeta kako igrati igre na slabi(ji)m računalima.

Smanjite video postavke

Počnimo s onim najočitijim – bit ćete jako iznenađeni kada vidite koliki broj igara možete igrati s konfiguracijama koje su daleko slabije od “preporučenih” ili “minimalnih” konfiguracija koje vam igre nameću.

Samo morate biti spremni igrati igre s jako slabim grafičkim/video postavkama. Kada upalite neku modernu igru na vašem računalu, nije uvijek preporučljivo ostaviti grafičke postavke koje vam igra postavi po “defaultu”. Stoga nađite video postavke i praktički sve smanjite na minimum, te ugasite hrpu opcija koje imate.

Kada kažemo sve, onda to i mislimo. Prođite kroz svaku opciju koju imate i postavite ju na minimum ili ju ugasite ako ju možete ugasiti. To ne mislimo samo na efekte kao što su anti-aliasing, shadows, texture quality … Smanjite i rezoluciju na 720p (ili nižu), kako biste imali pristojan framerate.

Mi smo bili šokirani kada smo vidjeli koje naslove možemo igrati na laptopu od 3-4 tisuće kuna bez prave grafičke kartice, samo s malo igranja po video postavkama. Ako ne znate hoćete li moći igrati određenu igru, uvijek možete zaviriti i na reddit kanal /r/lowendgaming i vidjeti kakva su iskustva drugih gamera.

Izmijenite “Config” datoteke za još bolje performanse

 

Recimo da imate stvarno low-end računalo ili laptop koji je star više od par godina, a i tada kada ste ga kupovali radilo se o jako jeftinom računalu. I pokušate pokrenuti igru s minimalnim video postavkama, ali vam igra svejedno izgleda kako “slikovnica”, odnosno slike se izmjenjuju jako sporo i ništa ne radi kako bi trebalo. Tada možete zasukati rukave i probati promijeniti konfiguracijsku datoteku igre i vidjeti hoće li vam to pomoći.

Popularni YouTube kanal “LowSpecGamer” redovito pokazuje kako izmijeniti skrivene postavke u popularnim igrama kako biste ih mogli igrati na gore spomenutim, slabijim računalima. Performanse koje tako možete dobiti su impresivne. Kako?

Lijepo – s malo “hakiranja” po konfiguracijskim datotekama, moći ćete ponekad osposobiti još nižu rezoluciju nego što to možete u postavkama igre, moći ćete ugasiti efekte koje inače ne biste mogli ugasiti, smanjiti “view distance” kako bi vam se manje podataka učitavalo dok igrate … I tako možete doći do toga da vam igra postane igriva.

Ako to ne želite raditi sami jer niste sigurni kako i zašto to napraviti, postoji dosta popularan komad softvera koji se zove “Low Spec Experience” koji to može učiniti za vas u svega par klikova mišem.

Mi osobno preferiramo to raditi ručno, jer ako nešto i “pukne” možete sami vratiti ono što ste promijenili, dok korištenjem softvera to ne možete. On će promijeniti postavke za vas, no vi nećete znati točno što i kako. Ali to nije razlog da ne probate, možda uspijete. Ako se nešto i zezne, uvijek možete ukloniti igru s računala i ponovno ju instalirati.

Probajte streamati igre putem Interneta

Ako vam je grafička kartica totalni “deal-breaker”, imate još jednu opciju na raspolaganju – probajte streamati igre preko Interneta. Postoji jako puno web servisa koji vam u osnovi dozvoljavaju da igrate igre na high-end mašinama ali streamate sve preko svog računala.

Grafika će vam izgledati odlično, no uvijek će postojati taj mini lag zbog Interneta. Što vam je bolja Internet konekcija, to će vam igra bolje raditi. Preporučujemo da ne igrate preko Wi-Fi-ja nego da se ethernet kabelom spojite direktno na router u stanu ili gdje već igrate.

Najpoznatiji ovakav servis je Nvidijin GeForce Now, a trenutačno je besplatan jer je još u beta fazi. Nažalost, lista čekanja je poprilično dugačka pa ćete na svoj korisnički račun morati pričekati neko vrijeme. Osim ovog servisa, tu su još i Parsec, LiquidSky i Shadow.

Oni su slični po načinu funkcioniranja, ali se razlikuju po cijeni. Na primjer, Shadow vas košta 35 dolara mjesečno i možete igrati koliko god želite, dok vam Parsec i LiquidSky naplaćuju po satu igranja. Oko 25 sati igranja vas košta oko 10-ak dolara. Malo matematike i vidjet ćete da li vam se više isplati plaćati mjesečnu pretplatu ili po satu – ovisi koliko vremena želite provesti igrajući igre. No, ponekad je te novce bolje stavljati na stranu i kupiti si poštenu grafičku karticu za svoje računalo.

Probajte starije naslove i klasike koje smo igrali prije 10-15 godina

Ako vam ni opcija streamanja nije po mjeri, možete zaigrati starije naslove koji ne zahtijevaju dobar hardver da biste ih igrali. Postoji jako puno odličnih naslova koje biste trebali probati ako niste. Svi se sjećamo Baldur’s Gatea, Icewind Dalea i sličnih naslova.

Ako ih niste odigrali dok ste bili mlađi, možda je sada vrijeme da ih isprobate. To su iznimno igrivi naslovi, no s grafikom koja je tada bila aktualna. Možda će vam na prvu i izgledati smiješna, no s vremenom ćete se naviknuti na nju. Ionako, prije su igre imale veći fokus na igrivosti nego na samoj grafici pa neka vas to ne ometa previše.

Ne možete ni igrati Skyrim? Imate Morrowind koji će vam dati 300-500 sati igre bez ikakvih problema. Nadalje, pogledajte malo i stranicu Good Old Games (GOG). Sigurno ćete naći nešto zanimljivo dok jednog dana ne kupite novo računalo s brutalnom grafičkom karticom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here