Tehnologija je u posljednjih nekoliko godina u potpunosti promijenila naše život. Bez obzira bili stari ili mladi, svi smo svjesni činjenice da se bez tehnologije danas ne možemo živjeti i da je postala sastavni dio naše svakodnevice. No, često se postavlja pitanje, možemo li i trebamo smanjiti količinu vremena koje provodimo uz pametne telefone i računala? Odgovor na to pitanje djelomično nam je dala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojem nedavnom priopćenju.

Možemo reći kako je razvoj tehnologije i sveprisutnost interneta doprinijela razvoju novih modernih bolesti i ovisnosti. Posebno se to odnosi na igranje video igara, na koje su ljudi vrlo lako navuku i kasnije se teško odvajaju od svih virtualnih likova i akcija. Jasno, mnogi u tome uvelike pretjeruju, pa provode sate i sate za računalom ne bi li ostvarili bolji rezultat, a pri tome zanemaruju cjelokupna događanja u svojem stvarnom životu. Baš iz tog razloga Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je odlučila na svoj popis uvrstiti jednu novu ovisnost – Gaming disorder.

U opisu ove mentalne ovisnosti stoji kako je to poremećaj pretjeranog igranja video igara bez obzira da li se radi o mrežnim ili izvanmrežnim igrama, a osoba nema kontrolu nad vremenom, trajanjem, prestankom igranja i intenzitetom. Dakle, radi se o standardnoj karakterizaciji ovisnosti, s time da je ova vezana uz nešto virtualno, nešto s čime se prije nismo susretali. Kako bi se postavila dijagnoza ove ovisnosti, nužno je da prođe više od godinu dana i da simptomi ovisnosti budu jako izraženi.

Valja napomenuti kako je ovo još neslužbeno i kako se o ovoj ovisnosti još mora raspravljati. No, prema svemu sudeći ona bi službeno trebala biti proglašena važećom u 2018. godini.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here