Da, ovo su službene vijesti! Capcom je najavio izlazak reizdanja jednog od najboljih nastavaka megapopularnog serijala survival-horora – Resident Evila 2. Igra bi se, s obzirom da je riječ o reizdanju, trebala zvati- Resident Evil 2 Remake. Znači, nema kompliciranja, nego ćemo jednostavno uz naziv igre dobiti samo imenicu ”Remake”. Što je super. I jedva čekamo taj 25. siječnja!

Povratak kralja

Ne, ne govorim o trećem nastavku Tolkienovog Gospodara prstenova, nego o drugom nastavku Resija. Reizdanje Resident Evila 2, jedne od najboljih, ako ne i najbolje igre iz serijala Resident Evila dugo se čekalo. I jako dugo vremena nije bilo nikakvih konkretnih vijesti, tek tu i tamo neko šuškanje i glasine, video i slike iz navodnog gameplaya, ali to je to.

Stvari su počele izgledati ozbiljnije ove godine kada su se na internetu pojavili video-isječci koji su se dosta razlikovali od dosadašnjih. I tako, prije nekoliko dana, kao grom iz vedra neba došla nam je i službena vijest koja govori o tome kako je Capcom odlučio ”novi” Resident Evil pustiti u opticaj iduće godine, 25. Siječnja. Igra bi trebala izaći za osobna Windows računala, Xbox One i Playstation 4 konzole, što je uobičajeno jer svaki veći naslov koji danas izlazi, izlazi na ove tri platforme.

Tko se sjeća starog Resident Evila 2 iz daleke 1998. godine (iste godine u kojoj je Hrvatska osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj)? Vjerojatno samo oni stariji igrači koji su tada danima, ako ne i mjesecima skupljali novac za kupovinu originalnih igara (nista valjda igrali piratske?) za tadašnji Playstaton ili PSX. Drugi Resident Evil je po mnogima i dandanas jedna od najboljih RE igara u povijesti cijeloga serijala.


Razloga za to ima jako puno. Počevši od grafike (koja je za ono vrijeme bila ocjenjivana kao filmska), pa do gameplaya, likova od kojih je svaki imao svoju priču sa svojim sporednim likovima (plus ”A” i ”B” scenariji za svakog lika, kao i dva bonus scenarija te miniigru), lokacije, atmosferu zbog koje su RE2 igri mogli pozavidjeti i najbolji horor filmovi tadašnjeg vremena. I igrači su to znali prepoznati. Resident Evil 2 je dugo vremena ostao jednim od najbolje prodavanih RE igara uopće. To je tek kasnije promijenio Resident Evil 4, ali je punih sedam godina RE2 bio najprodavanija i najbolja RE igra.

Resident Evil 2 Remake

Povratak u Racoon City koji će sada izgledati kao razrušenije, zombijima-napučenije i strašnije mjesto.

Ono što je tada bilo jako dobro kod Resident Evila i ono čega u novijim Resijima kronično nedostaje jest istraživanje. OK, istina je da je Resident Evil 7 to donekle popravio i opet unio ono što je svakom istinskom zaljubljeniku u Resi nedostajalo svih ovih godina. No, ako malo bolje pogledamo i ako recimo RE7 usporedimo sa RE2, vidjeti ćemo da sedmica itekako zaostaje i na tom području.

Resident Evil 2 bio je prepun sakrivenih stvari, bonusa (koji su se ogledali u pronalasku novih oružja ili pojačanjima za postojeća), tajnih scenarija i miniigara. Gotovo je bilo nevjerojatno za povjerovati da je sav taj sadržaj stao na dva obična CD-a (jedan CD iznosi 700 MB). I to je ono što je zarobilo svakog novog igrača i zadržalo ga da ostane u razrušenim i zombijima-prenapučenim ulicama Racoon Cityja sve dok ne istraži i posljedni milimetar i ne dođe do završnih tekstova igre. Ako ćemo prosuđivati prema onome što možemo vidjeti iz slika i videa igre, Racoon City bi sada trebao izgledati još ”gore” (u pozitivnom smislu) nego što je to bio slučaj prije dvadeset godina.

Ceste ispunjene nepreglednom rijekom napuštenih automobila, uličice zakrčene smećem i mrtvim tijelima nesretnih osoba koje su pokušale pobjeći od zlokobne zaraze, ali u tome nisu uspjeli, zidovi poprskani krvlju, isprebacane kante za smeće, prazni tramvaji koji kao da su prije pola sata sasvim normalno prometovali i tajnoviti jauci koji dopiru iz nepoznatog smjera, a koji znače samo jedno – da niste sami u gradu koji po svemu sudeći izgleda dosta napušteno.

Sve ovo bi nama igračima trebalo biti prikazano na puno bolji način nego što je to bilo prikazano ikada dosad. Ako se sjetite Resident Evil: Operation Racoon City igre, odnosno igre u kojoj je na noviji i moderniji način prikazan užas Racoon Cityja može vam donekle biti jasno o čemu pričam. S time da će Resident Evil 2 Remake sve ovo sadržavati na jednoj novoj razini.

Ponovno u ulozi Claire i Leona

Glavni likovi Resident Evila 2 su danas dobro poznati Claire Redfield i Leon S. Kennedy, koji će naravno i ovdje biti prisutni, samo što će izgledati dosta drugačije nego što smo na njiih naviknuli u… Resident Evilu Revelations 2 i Resident Evilu 6. Leon koji je u ovome nastavku u ulozi policajca-početnika (tko se ne sjeća legendarne rečenice ”First day on the job, great huh”?) biti će zadužen za jedan dio priče dok će Claire, koja je u Racoon City došla u potrazi za svojim bratom Chrisom, biti zadužena za drugi dio priče.

resident-evil 7

Što očekujemo od ”novog” Resident Evila?

Resident Evil 2 Remake bi po svemu trebao biti apsolutna i totalna nadogradnja u odnosu na originalni Resident Evil iz 1998. godine. No što je ono što mi kao igrači očekujemo od novog Resident Evila 2?

Ako se sjećamo reizdanja prvog RE-a (i onoga iz 2002. i ovoga iz 2016.) vidjeti ćemo kako je Capcom dobro pomiješao sve ono dobro iz originalne igre sa novinama koje su od RE1 Remake stvorile jednu od najboljih horor igara uopće. Ono što očekujemo od RE2 Remake je isto to, ali na novoj razini.

S obzirom na to da će se reizdanje Resident Evila 2 raditi izravno za konzole i osobna računala i da neće biti portova sa recimo konzole na osobno računalo, logično je za očekivati kako će RE2 Remake u potpunosti iskoristiti sve ono što današnja osobna računala mogu. To znači da grafika, zvučna kulisa, kontrole – sve to treba biti prilagođeno modernim platformama.

Trenutne slike pokazuju kako će RE2 Remake biti iz ”over the shoulder” perpektive (to jest da ćemo likove kontrolirati na isti način kao što ih kontroliramo u RE4, 5, 6, Revelation), što je dobro. Ako tu pribrojimo i ”glancanje” priče, a posebno onih ”B” scenarija, neku novu miniigru i možda neke nove sadržaje u samoj priči – Resident Evil 2 Remake bi se jako lako mogao prometnuti ne samo u najbolju Resi igru, već u najbolju survival-horor igru svih vremena. Nadamo se samo da će Capcom znati iskoristiti i ono što pružaju ove tri platforme i ono što pruža Racoon City. A imamo osjećaj da Racoon City još nije pokazao sve i da nas još puno toga očekuje.

Sve u svemu, jedva čekamo 25. siječnja i dan kada ćemo se opet prošetati starim i dobro poznatim ulicama grada gdje je sve započelo. I gdje je sve trebalo završiti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here