Click. Hack. Click. Slash. Click. Loot. Ponovite sve još mnogo puta i dobro došli u svijet Diabla. Ako kojim slučajem niste nikada igrali Diabla, onda je možda bolje da preskočite ovaj tekst. Zapravo vjerujemo da takvih gotovo pa i nema. Tko nije igrao jedan od najboljih hack’n’slasheva na svijetu?

Mnogi su pokušali u povijesti imitirati Diablo i Blizzardovu uspješnicu, ali nisu uspjeli. Neke igre su čak i dobile određenu trakciju, ali ih se danas više nitko ne sjeća. Dok se mnogi sjećaju karte iz Diabla jedan kojeg su igrali 90.-ih godina. To je razlika između Diabla i svih ostalih “kopija”.

Ukratko – Diablo je najbolja igra (op.a. i to kažemo bez ikakve zadrške!) ovog tipa. Igra u kojoj odaberete svog lika, prolazite kroz tamnice, skupljate opremu, ubijate neprijatelje i na kraju “naganjate” Diabla! Može li bolje od toga? Teško.
No, uskoro bi to isto mogli raditi i na mobilnim uređajima jer je Blizzard najavio mobilnu igru pod nazivom Diablo Immortal.

Diablo se dva desetljeća igrao na PC-ju i konzolama, pa je odluka da naprave mobilnu igru dočekana “na nož”. Malo je reći da je mnogima ovo dosta kontroverzan potez. Mi ne smatramo da je to najgora stvar na svijetu, ali smo “oprezni”. Mada, kao i uvijek, dati ćemo priliku igri, jednom kada ju uspijemo odigrati.

Moramo spomenuti da je zajednica koja obožava ovu igru duboko podijeljena. Ili vam se ovo čini kao super potez ili kao teška katastrofa. Rijetki su neutralni oko ovog pitanja.

Sažetak

O čemu se radi? O mobilnoj igri u kojoj ćete igrati klasični Diablo (žanr ARPG).
Kada ćete moći igrati? Još uvijek nema fiksnog datuma, ali nadamo se ove godine.
Na čemu ćete ju moći igrati? Za sada su najavljene verzije za iOS i Android.

Traileri za igru

Za sada su objavljena dva trailera za Diablo Immortal – jedan koji se fokusira na gameplay, dok je drugi više “cinematic” s naglaskom na priču. Oba možete pogledati u nastavku teksta:

 

Diablo Immortal – glasine oko datuma izlaska

Diablo Immortal još uvijek nema službeni datum dolaska, osim što je Blizzard rekao “coming soon”. Očekujemo da bi igra trebala doći do kraja ove godine, iako nas je u tom donekle demantirao Blizzardov CFO koji je rekao da nemaju nikakve (financijske) planove za ovu godinu. No, to ne znači ništa.

Možda se Blizzard samo želi ograditi od bilo kakvog pritiska da moraju izbaciti igru ove godine, ali ako ona bude gotova moguće je da ju zaigramo još ove jeseni. Ali sve u svemu, datum izlaska je puko nagađanje kad bi igra trebala ugledati svjetlo dana.

Gameplay i priča

Ovo je možda mobilna igra, ali većina te igre će biti Diablo kojeg volimo i kojeg znamo, samo što ćemo umjesto miša koristiti ekran mobitela i tako kontrolirati igru.
Igru razvija Blizzard u suradnji s kineskim programerima iz kompanije NetEase (kompanija koja je radila na igrama Overwatch, Diablo 3 i “kineskoj” verziji Warcrafta III).

Sama igra će biti smještena 5 godina nakon priče iz Diabla 2, te će se bazirati oko priče što se dogodilo nakon što je Worldstone uništen u igri. Praktički će priča biti smještena između radnji iz dvojke i trojke.

U igri će se pojaviti naši omiljeni likovi Tyrael, Malthael, Leah, Decard Cain, kao i demon hunteri Valla i Josen in Blizzardove igre Heroes of the Storm.
Što se “neprijatelja” tiče možete očekivati Baala i Skarna.

Igra je napravljena “iz nule”, te će predstaviti neke nove mogućnosti i tehnike koje nismo vidjeli u originalnim Diablo igrama. Moći ćete igrati “stare” likove – Barbariana, Demon Huntera, Monka, Necromancera, Crusadera i Wizarda – ali će oni moći i surađivati na neki novi način. Za sada nema puno detalja oko toga.

Nadalje, mogućnosti koje će likovi imat će biti malo izmijenjene i izmiješane. To vrijedi za range likove, melee likove, kao i za “čarobnjake”, odnosno one koji bacaju spellove. Vjerujemo da će to biti iznimno zanimljivo i nešto novo za učiti.

Druga velika stvar je što ćete se moći udružiti s više igrača. Prije ste mogli igrati do maksimalno 4 igrača (Diablo 3). Ono što smo mi vidjeli je mnogo bolje i sada ćete moći igrati s 9 dodatnih igrača, što je vrlo zanimljivo. Vjerojatno će “pokupiti” neke stvari iz WoW-a, te dati mogućnost igračima da određene dungeone igraju na mnogo težoj razini, ali i s boljim nagradama unutar iste.

Čak neke snimke pokazuju fantastične borbe u open worldu, odnosno neki bossovi bi mogli biti na određenim dijelovima mape i neće ih moći sami poraziti. Naravno, ti bossovi će bacati i specifičnu opremu za vašeg lika.

Od ostalih stvari, vjerujemo da će biti vrlo slične kao i u “originalnom” Diablu. Što više iskustva dobivate, to ćete viši level biti, dobivati bolju opremu, moći si sami raditi opremu i slično. Ne zaboravimo i skupljanje raznih gemova s kojim ćete si dodatno unaprijediti oklope i oružje. To je nešto što se proteže kroz cijelu franšizu, pa ne sumnjamo da će biti i u ovoj mobilnoj verziji igre.

Razne kontroverze

Kada je Diablo Immortal najavljen, blago rečeno, ova objava je dočekana s negodovanjem dobrog dijela igrača. Vjerojatno je problem i u percepciji igrača. Prošlo je par godina otkad je Blizzard izbacio Diablo 3 na tržište i krenuo ga nadograđivati s ekspanzijama i pričom. Mnogi su očekivali da bi Blizzard mogao raditi na četvrtom nastavku ili novoj ekspanziji, a onda – hladan tuš. Dolazi mobilna igra.

Blizzard je jedno vrijeme imao užasan rating na YouTubeu – komentari su bili negativni u 99 posto slučajeva, a svi videi su im imali užasan ratio lajkova i dislajkova.
Blizzard je to naravno uzeo u obzir jer ulažu ogromne novce u ovaj naslov, pa su rekli da će Diablo Immortal biti fantastična igra, da će pripaziti da se sve uklopi u priču, da će igra biti vrijedna vašeg vremena i novaca koje ćete uložiti u nju i slično.

Također, pokušali su “utješiti” igrače objavom da ovo nije jedina stvar koju razvijaju i tako još jednom rasplamsali maštu fanova da se stvarno radi na Diablu 4. Nažalost, više informacija o tome nema.

 

Cijena i in-game purchase

Kako će se i po kojoj cijeni prodavati Diablo Immortal, informacija nema. Točnije, Blizzard tek treba napraviti “strategiju” kako tome pristupiti. Mnogi se nadaju da će igra koštati X dolara i da će to biti to.

Ipak, vjerojatnije je da će igra sama po sebi biti besplatna, ali da će imati in-game ili in-app purchase. Točnije, da ćete unutar igre morati platiti da biste otključali određene klase, bolja oružja, gemove i slično. Problem je što bi se igra vrlo lako mogla pretvoriti u “pay-to-win” igru, a to nitko ne želi. Sve u svemu, jedva čekamo da zaigramo ovu igru.

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here