Ovakve igre svakako nisu za one slabog srca. No, slično je bilo i sa igrama kao što su S.T.A.L.K.E.R., Fallout 4, Dying Light i Metro – kod igara od kojih je Desolate, novi horor iz prvog lica, naslijedio, preuzeo i dodatno doradio neke od elemenata koje su te igre činile klasom u svome žanru.

Desolate je odmah počeo tako što je počeo plijeniti veliku pažnju na Steamu, što se pogotovo vidjelo u prvih nekoliko mjeseci ”boravka” ove igre na Steam servisu. Volite li i vi horor igre? Ako volite, onda sigurno tražite neku dobru, ”sočnu”, igru uz koju bi se isplatilo provesti nekoliko dana ili čak duže pred ekranima televizora.

Desolate je svakako jedna od ”onih igara”. Zašto bi ju bilo dobro isprobati, zaigrati i uživati u njoj saznajte u nastavku. Slijedi ni manje ni više nego pet razloga zbog kojih morate odigrati Desolate – novi survival horor iz prvog lica koji nas budno čeka na Steamu. A tko čeka taj i dočeka.

 

  1. Naučite kako se vaši protivnici ponašaju


Taktiku, ”skloni se i promatraj” je prva uvela igra Penumbra. To je bila igra u kojoj više nisi mogao samo uzeti sačmaricu i jednostavno pokokati sve ono što se nalazilo u prostoriji. Umjesto toga trebao si se skloniti u zaklon (ispod stola ili iza nekog većeg ormara) i ondje si trebao ostati neko vrijeme skriven.

To vrijeme je naravno trebalo uložiti i na proučavanje obrazaca ponašanja, kretanja i ostaloga što protivnici rade. Sve ostalo značilo bi GAME OVER zaslon, a to je naravno ono što ne želimo. Desolate je po pitanju proučavanja ponašanja protivnika dosta sličan igrama kao što su Penumbra, Outlast i recimo Psycho Break.

Ono što će vam u gotovo svakoj situaciji spasiti glavu jest ”stealth” način igranja. To ne znači da u igri nema borbe, ali zbog ograničenog inventara oružja i resursa, borba nikako ne dolazi u prvi plan. Zato, pazite što radite i budite tihi.

 

  1. Mračna prošlost Granichyni otoka

Što je dobra horor igra bez mjesta radnje koje je okruženo nekom vrstom tajanstvenosti, mraka, tajni i svega drugoga zbog čega se, usprkos strahu i grozi i dalje ponovno želimo vratiti u taj hotel, pročitati sve dokumente i otkriti što je ono što je dovelo do požara prije toliko godina… Ups, kriva igra. Ali mislim da znate na što mislim. Ono što je svakako odlična stvar kod Desolate jest njegovo mjesto radnje.

Granichny otok je mjesto na kojemu su se u prošlosti odvijale jednom riječju- grozne stvari. Od kojekakvih nehumanih pokusa nad svime živime (i neživime) do curenja štetnih kemikalija koje su ono što je bilo živo pretvorile u nešto što se nalazi na granici živoga, mutiranoga i neživoga, Granichny otok je mjesto na kojemu u isto vrijeme i ne želite i želite biti. Zašto ne želite? Tko normalan želi biti na otoku, sam i okružen mutiranim stvorovima koji na vas mogu skočiti odasvud?

A opet, svatko tko ima onaj survival horor duh u sebi itekako zna da survival horor nije ako se ne istraži svaki kutak igre, svaka kanta, svaki mračni zid. A to je ono što će nas itekako privući kod Desolate-a jer toga u ovoj igri ima napretek. Priča je naravno- priča za sebe i još jedan dragulj svake kvalitetne survival horor igre, pa tako i Desolate-a i nešto u čemu će igrači svakako i definitivno uživati dok je budu otkrivali, malo pomalo.

 

  1. Snaga je u brojevima

OK, ovo je nešto što se nekim igračima survival horor igara neće svidjeti, dok će se drugima itekako svidjeti. Naime, Desolate ima multiplayer mod igre unutar kojeg čak četiri igrača mogu zajedno istraživati napuštene užase Ganichny otoka.

Previše vas je strah da igrate sami? Nema problema. Kontaktirajte prijatelja, ulogirajte se u zajednički server i zajedno otkrivajte što je ono što leži u travi i polako se miče prema vama. Iako će neki reći kako se survival horor igre igraju na pravi način samo ako i kada se igraju u singleplayer modu, bez pomoći bilo koga drugoga, osim slušalica i mraka koji nas okružuje, zahvaljujući sve većoj zastupljenosti multiplayer elementa i Desolate je pokleknuo što se ovoga tiče.

Opet kažem i to ima svojih prednosti, pogotovo kada vas okruže i kada pomislite da nemate izlaza. A takvih situacija će biti. Puno.

 

  1. Pazite na oružja. I lijekove. Jer ih nema (puno)

Još od vremena Resident Evila i Silent Hilla na Playstationu 1 i doba kada smo pazili na svaku zelenu biljku ili ”health drink”, resursi u horor igrama su ono što nas najviše golica dok igramo ovakve igre. Razlog? Zato što je izazov preživjeti i prijeći igru, a znate da je količina medi-packova ili što se već koristi kao sredstvo održavanja stamine ili zdravlja, itekakav izazov koje će svaki ljubitelj horor igara rado prihvatiti.

Još kada ovome dodamo činjenicu da je oružja malo, da se ona kidaju, lome, savijaju i trgaju, a da je metaka za naš pištoljčić koji kao da je izašao iz neke epozode Mister Beana manje nego vode u pustinji, sve ovo postaje još izazovnije (čitaj- zanimljivije). Desolate je igra koja je u dobrom dijelu pokupila onaj ”scrounge” sustav (iliti- ”iskoristi i pronađi sve što možeš i to iskoristi za oružje) kakav smo već donekle mogli recimo vidjeti u Dead Island igrama ilina još bolji način u Dying Light-u.

Štap, savijena cijev, odvijač, poluga, plus neki drugi predmeti zbog kojih će naočigled ”običan” predmet postati pravo pravcato oružje za sakaćenje svega živoga i neživoga što nas čeka na Granichny otoku su isto tako razlozi zbog kojih volimo ovakve igre i zbog kojih ćemo, vjerujem itekako voljeti Desolate.

 

  1. Igra koja ”neprestano raste”

Desolate je trenutno dostupna kao ”Early Access” igra, ali ono što je isto tako dobra stvar kod nje jest ta što igra neprestano ”raste”. To znači da se stalno stvara novi sadržaj, nova oružja, novi neprijatelji, novi serveri i sve u svemu, dodatne nove stvari koje služe obogaćivanju osnovne igre i poboljšavanju gameplaya i replay vrijednosti same igre.

Ono što igrači isto tako mogu jest sudjelovati u javnim raspravama i svojim komentarima i mišljenjima izraziti ono što im se svidjelo, kao i ono što bi se možda moglo doraditi u vezi igre te na taj način dodatno doprinjeti cjelokupnoj kvaliteti konačne, završne verzije igre. Sve u svemu, Desolate bi mogla biti itekako vrijedna igra koja bi na odličan način mogla upotpuniti svačiju kolekciju survival horor igara.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here