Danas završavaju i službene Blizzardove kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Overwatchu! Od 28. ožujka pa sve do 28. travnja trajati će događaj kojeg je Blizzard (inače developer i kreator megapopularne online igre Overwatch) nazvao – kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Overwatchu. O proteklih mjesec dana Blizzard je i službeno ”pratito” rezultate najboljih 150 igrača iz svake zemlje čiji igrači sudjeluju u Overwatchu.

S obzirom da je ovo zasad kvalifikacijski turnir (nešto kao kvalifikacije za svjetska prvenstva u športskim disciplinama) koje je trajalo mjesec dana, nakon 28. travnja biti će izvučene najbolje zemlje, to jest najboljih 20 zemalja svijeta (plus zemlje-domaćini) iz kojih će igrači imati mogućnosti sudjelovati u završnom turniru.

Četiri zemlje-domaćina plus 20 kvalifikanata

Francuska, Južna Koreja, Tajland i Sjedinjene Američke Države će ove godine biti zemlje-domaćini za grupnu fazu natjecanja. Te četiri zemlje su se automatski kvalificirale na završni turnir (kako to obično biva kod zemalja-domaćina), a uz njih se još trebaju kvalificirati najbolji igrači iz još 20 zemalja čime će biti popunjene skupine natjecanja sa sveukupno 24 zemlje svijeta koje će onda sudjelovati u završnom turniru.

Rezultati kvalifikacijskig turnira će se saznati do kraja svibnja, a završni turnir će i službeno započeti 15. lipnja i trajati će sve do 05. srpnja (nažalost u isto vrijeme kada će trajati i Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji).  Igrači koji su članovi službene Overwatch lige isto tako imaju mogućnost sudjelovanja na završnom turniru.

Overwatch
Prošlogodičnja tablica natjecanja top 8

Gdje se mogu pratiti rezultati kvalifikacija?

Trenutno se rezultati kvalifikacijskog turnira i kako on napreduje mogu pratiti na službenim stranicama, to jest na www.worldcup.playoverwatch.com. Prema dosadašnjim rezultatima i mjerenjima uspješnosti igrača pojedine države- sudionice kvalifikacija, na vrhu su trenutno ove države – Južna Koreja sa 4464 boda, Kina sa 4451 bodom, SAD sa 4439 bodova. Od europskih predstavnika najuspješnija je Švedska koja je zasad uspjela skupiti 4302 boda. Jedan od država-domaćina- Tajland ima problemajer je osvojio ”samo” 3947 bodova, što ga stavlja negdje između Švicarske i Tajvana.

 

Jeste li se i vi uključili u natjecanje za najboljeg Overwatch igrača?

Ono što je bilo najavljivano u prošloj godini u ovoj je postalo stvarnost. Blizzard je zaista proveo u djelo (odnosno, još uvijek provodi) ideju o svjetskom prvenstvu u jednoj od najboljih i najigrivijih mrežnih MOBA igara koje danas možemo zaigrati. Ovo nije iznenađenje i bilo je samo pitanje vremena kada će se takvo nešto dogoditi. Treba priznati da je Overwatch ostvario zaista veliki uspjeh širom svijeta. S obzirom da igra u sebi sadrži kompetitivan karakter, zašto to ne upotrijebiti na način da se vještine igrača testiraju i isprobaju na globalnoj razini?

Iako je kvalifikacijski turnir započeo, prave stvari nas tek očekuju kako se turnir bude zahuktavao. Jedva čekamo lipanj i početak onog pravog – Svjetskog prvenstva u Overwatch igri! Je li Blizzard ovime pokrenuo nešto što bi mogli kopirati i još neki developeri MOBA igara? Bismo li uskoro mogli vidjeti i svjetska prvenstva u igrama kao što su Fortnite ili PUBG? To bi bilo svakako bilo zanimljivo za vidjeti. Ipak, o tom-potom.

Sudjelujete li i vi u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Overwatch-u?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here