Linux je sinonim za besplatnost i općenito kada kažemo da nešto ima veze s Linux operacijskim sustavom obično se aludira na nešto što je besplatno za korištenje. Slično je i sa igrama.

Premda Linux nije toliko zastupljen u gamerskom svijetu kao što je to recimo slučaj sa Windowsom i Linux se može podičiti nekim vrlo dobrim igraćim naslovima (koji osim što su odlični su još k tomu i besplatni). U nastavku članka ću nešto više govoriti o najboljim besplatnim igrama za Linux platformu koje možete skinuti i igrati dok čitate ovaj članak (ili nakon što ga pročitate).

Team Fortress 2

Velik broj igrača je, nakon što je prvi puta ugledao Team Fortress, pomislio da su dečki i curke iz Valvea malo poludjeli. Zašto? Pa iz jednostavnog razloga što nakon Half Life igara nismo od Valvea očekivali neku igru koja je luda, zabavna i nevjerojatno igriva kao što je to bio slučaj sa Team Fortress-om.


Najvažnije stvari kod Team Fortress 2 igre su klasični modovi igranja kao što su zarobljivanje zastave protivničkog tima, preuzimanje kontrolnih točaka te poseban mod igre koji se zove ”Payload” (radi se o modu igranja unutar kojeg jedan tim treba ispratiti vagon koji ige preko cijelog levela). Klasa nema puno, što nije niti toliko važno. Ono što je najvažniji segment ove igre je zabava, koju Team Fortress 2 nudi na lopate.

Nakon što izaberete jednu od klasa, slijedi specijaliziranje za obranu, napad ili podršku koje brusite igrajući i provodeći sate unutar Team Fortress 2 servera. Najbolja stvar od svega je ta što je TF2 u cijelosti besplatan. Ako želite platiti neke dodatne stvarčice i poboljšanja, to možete, ali to u cijelost ovisi o vama. Besplatna, užasno zabavna i luda igra kojoj ćete se zasigurno vrlo često vraćati i uz koju ćete provoditi sate i sate zabave. Naravno, dostupna i na Linuxu.

DOTA 2

DOTA je još jedna genijalna igra osmišljena od koga drugoga nego od našeg dragog Valve-a. Radi se o igri koja spada u žanr MOBA (ili ”Multiplayer Online Battle Arena”) i koja zajedno sa LoL (League of Legends) spada možda u sam vrh po uspješnosti i raširenosti među igraćom populacijom.

Što je ono što DOTA 2 čini toliko posebnom igrom? U vezi nekih stvari igra je na neke načine ”dublja” i kompleksnija (čekaj, jel to moguće kod MOBA igara?) od svog glavnog rivala League of Legends (žao mi je LoL fanovi, tako kažu DOTA fanovi). Vama kao igraču igra na izbor daje da izaberete jednog od mogućih 100-injak heroja.

Nakon odabira igrivog lika i kratkog upoznavanja što je što i gdje što stoji, slijedi igra unutar koje vi sa svojim herojem zajedno sa ostatkom svog tima idete i borite se protiv nebrojenih hordi protivnika, s time da vam je glavni cilj uništenje protivničke baze. Ako volite MOBA igre, ako imate Linux i ako se želite zabavljati igrajući kvalitetnu igru za 0 kuna, zaigrajte DOTA 2!

 

OpenRA (Red Alert, Tiberian Dawn, Dune 2000)

Za one koji se sjećaju klasika žanra znaju da je C&C ili Command & Conquer osnovao svojevrstan žanr strategija u stvarnom vremenu. Činjenica je da je C&C taj posao napravio tako dobro da danas gotovo i nema igre koja na pravi utjelovljuje sve ono što bi pravi RTS trebao imati. OpenRA je nadograđena, malo u tehničkom smislu dorađena i ispolirana verzija ne samo igre Red Alert već i Tiberian Dawn i Dune 2000 igara.

Sve ove igre su u cijelosti besplatne za igranje. Ako volite klasike i ako volite RTS igre, a još k tomu preferirate Linux, zašto ne isprobati ove igre? Još jedna dodatna stvar: sve ove igre podržavaju LAN igranje.

 

Super TuxKart

Super TuxKart je možda započeo kao klon Super Marija Kart, no tijekom godina razvio se u zasebnu igru koja ima vlastite prednosti i nedostatke (na svu sreću prednosti je puno više). Nekoliko modova igranja, veliki replay value, bogatstvo i šarenilo grafike, dobro dizajnirani nivoi i ceste na kojima se utrkujete te vrlo široka lepeza likova koje možete odabrati za igranje, Super TuxKart je vrlo dobra i akcijom-nabijena jurilica koja je dostupna i na Linuxu.

 

The Dark Mod

Premda se ako ćemo suditi po imenu može činiti kao da se radi o nekakvom modu za igru, to nije tako. The Dark Mod je cijela igra. Radi se o ”standalone” igri koja je nastala iz pokušaja da nekoliko programera dobre volje napravi ”remake” igre Thief u engineu Doom 3 igre. The Dark Mod je igra unutar koje igrač kontrolira lopova koji uz pomoć svojih ”vještina” i znanja treba izbjegavati različite prijetnje i opasnosti i pritom rješavati različite zadatke, odnosno ”questove”.

Uz to The Dark Mod u sebi sadrži i level editor zahvaljujući kojemu igrači mogu sami mijenjati i rekreirati razine i dijelove igre kako njima odgovara. The Dark Mod je kao igra upao u oči velikom broju igrača prije dvije godine kada je i osvojio 2. mjesto u natjecanju za najbolju besplatnu igru za osobna računala.

 

Voxelands

Voxelands je sandbox igra koja po mnogočemu, a ponajviše mehanikom i izgledom podsjeća na ultrapopularnu igru Minecraft. Svijet u kojemu se igrači nalaze koristeći svoje igrive likove je trodimenzionalan svijet kojeg je gotovo u cijelosti moguće uništiti (i u kojemu je moguće izgraditi gotovo sve što igrači požele).

Voxelands u sebi isto tako sadrži i elemente RPG-a, s obzirom da u nekim dijelovima igre igrač mora ono što je sagradio obraniti od nadolazećih neprijatelja. Igra sama po sebi sadrži više od 500 vrsta blokova koji služe izgradnji različitih objekata. Sve u svemu, ako volite Minecraft i ako biste željeli odigrati takvu igru na Linuxu, zaigrajte Voxelands.

AstroMenace

Astro Menace je arkadna pucačina u kojoj je vama kao igraču glavni cilj potamaniti što je moguće više zločestih aliena. Iako priča ne donosi ne znam kakve novine, ono što je posebno dobro kod Astro Menace igre su vizualni efekti i brzina.

Za sve ljubitelje arkadnih pucačina, pogotovo onih koje se odvijaju u bespućima svemira Astro Menace bi mogla igra koju bi željeli odigrati. Još jedan pokazatelj da za Linux postoje kvalitetne igre, bez obzira na žanr.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here