Ako volite “battle royale” žanr igara, onda ste vjerojatno čuli za novu igru na tržištu koja se zove Apex Legends. Ono što se nama svidjelo kod ove igre je osjećaj da je igra završena, odnosno da joj ništa trenutačno ne nedostaje. I to je nešto čemu bi sve battle royale (nadalje: BR) igre trebale težiti.

Pošto su ovakve igre doživjele ogroman uzlet unazad par godina, na tržištu sada postoji jako puno igara koje nude “last man standing” modove, ali većina ih ima neki nedostatak. Neke igre su bile shooteri, pa su dodali BR mod, dok su neke BR igre od početka bile loše ili su se mučile s hrpom bugova, manjkom igrača, balansom i drugim elementima igre.

No, Apex Legends, iako smo bili skeptični prije nego se pojavio na tržištu, nas je pozitivno iznenadio. Ono što oni rade odlično je što su napravili timski BR, za razliku od konkurenata gdje igrate sami protiv 99 igrača. U Apex Legendsu imate 20 timova po 3 igrača koji se bore za pobjedu. Naravno, na početku svakog meča iskačete iz aviona na otok na kojem će se borba odvijati.

Apex Legends vs. ostale BR igre

Osim što je igra timska, ono što nam se sviđa kod Apex Legendsa je što su oni uspjeli iskombinirati sve ono dobro što postoji u FPS-ovima i ostalim shooterskim igrama. BR žanr igre nije mnogo drugačiji. Ima istu bazu, samo malo drugačija pravila igranja. Ono što odlikuje BR igre je to “famozno” iskakanje iz aviona na otok, bez ikakvog oružja ili predmeta, te sve morate skupiti jednom kada padnete na spomenuti otok. Ali nakon toga kreće “shooter” igra gdje vi imate svoj inventory, skupljate predmete, slažete oružje i ubijate protivnike. Sami ili s timom, ovisno o BR igri.

Nadalje, još jedna velika promjena koju je Apex Legends donio u BR žanr je nešto što je Blizzard donio u svojoj FPS multiplayer igri Overwatch. Na početku meča, svaki igrač bira jednog od osam ponuđenih likova (op.a. Kasnije će se možda dodati još novih likova), a svaki lik ima neke svoje specifične mogućnosti i svoju rolu. Na primjer, defenzivni Gibraltar može baciti štit i pozvati napad s neba koji će pogurati drugu momčad, odnosno tim, unazad.

S druge strane, ofenzivni Wraith može kreirati portale između dvije lokacije i nakratko nestati kako bi izbjegao štetu koju mu drugi igrači mogu napraviti i tako dalje.
Ova igra se definitivno fokusira na timsku igru jer nijedan lik u igri nije posebno moćan i nije koristan sve vrijeme. Ako ste igrali RPG-ove onda znate kako to ide. Svaka rola ima svoju zadaću. Ista stvar je i ovdje. Ako ne radite ono za što ste zaduženi, poginut ćete. I vi i vaš tim. I zato je ova igra drugačija i zanimljivija od konkurenata.

Zanimljivo je kako ova igra jednostavno – radi! BR igre mogu biti zbunjujuće, pa ćete hrpu vremena potrošiti kopajući po menijima, rješavajući se predmeta koje ne trebate i slično. Sve to dok pokušavate ne umrijeti jer drugi igrači trče po mapi i pucaju u vašem smjeru. Apex je to uspio svesti na minimum. UI je fantastično napravljen tako da možete odmah identificirati predmete koji vam ne trebaju. Meci za određeno oružje je u bojama. Male stvari koje vam olakšavaju život.

Hrpa noviteta u odnosu na konkurente

Sve u svemu, igra je prilično zanimljiva, izbalansirana i fokusirana na tim. U ovoj rečenici možete vidjeti koliko je igra drugačija od mnogih konkurenata. No, pažnju nam je privukao još jedan zanimljiv aspekt, a to je robusni “ping” sustav. Doslovno s jednom tipkom možete nešto označiti na mapi svojem timu (npr. upozoriti tim da se na određenoj lokaciji nalaze neprijatelji).

Imate više tih “ping” oznaka, ali što ih bolje naučite koristiti, to će i vaš tim biti bolji, pa svakako obratite pozornost na to. Ping sustav je vrlo responzivan i praktičan da ga je nekad lakše koristiti nego pričati s timom i govoriti im na što paze i gdje na mapi se nalaze neprijatelji ili nešto drugo.

Tu je i revival sustav koji također može biti jako koristan. Ako vaš igrač iz tima padne mrtav, na toj poziciji će pasti svi predmeti koje je on imao, kao i njegov “banner”. Njega možete uzeti i odnijeti na posebnu lokaciju i tamo oživjeti igrača.

Problem je što postoji samo jedno mjesto na mapi, pa ste tamo često i na nišanu drugih igrača. Rizik je velik, ali je i nagrada dobra. Točnije, nagrada je oživljavanje vašeg suigrača. Ovaj dio igre zapravo dodaje dinamičnost u igru jer kad nekog ubijete, niste sigurni da ga suigrači neće uspjeti oživjeti.

Nadalje, ova igra nudi i pregršt kul pušaka i pištolja, a morate ih naučiti koristiti kako biste bili efektivniji s njima. S druge strane, igrači imaju prilično puno healtha, a uz dodatne armore još i više pa nije baš prelako ubiti druge igrače.

Zaključak

Iako je ovo free-to-play igra, Apex Legends nudi loot boxeve i in-game iteme koje možete kupiti s pravim novcem. Loot boxevi se mogu zaraditi s igranjem mečeva, tako da ne treba trošiti novac na njih. U biti sve što se za novce nudi su kozmetičke izmjene kao što je to i u Fortniteu ili Overwatchu, te to nije krucijalno da biste mogli igrati igru.

Ako vas ne zanimaju mikro-transakcije, možete ih ignorirati. Ako želite neki item da bude drugačiji od “defaulta”, onda ćete to platiti par dolara. U svakom slučaju, najbolji način plaćanja je ovaj. Onaj tko želi plati, ali nema nikakvu prednost unutar igre. Tko ne želi – ne mora.

Jedina stvar koja možda može iritirati ljude je otključavanje novih likova. Na početku igre, 6 likova su dostupni za igranje, dok dva treba otključati. Ili igranjem ili novcima. Ako platite, onda ih imate instant, ako ne, trebat će vam oko 15-20 sati igranja da biste otključali jednog zaključanog lika. No, to je samo manja zamjerka. Ako vam se igra svidi i budete ju igrali, oba lika ćete otključati za 10-15 dana igranja.

Sve u svemu, ovo je odlična igra. Odličan mix shootera, timske igre, battle royale žanra s malo elemenata RPG-a. Nadamo se da će ova igra imati velik broj igrača i malo pomutiti planove Fortnitea i PUGB-a. Možda i oni onda uvedu u svoje igre neke nove elemente, jer su već pomalo postali dosadni.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here