Besplatne igre na legalan način…

Bez obzira na to želite li se vratiti starim i dobro poznatim igrama koje ste već igrali ili želite otkriti neke nove-stare klasike, internet je tu da vam pomogne. Ako ste ljubitelj retro igara, dobra vijest za vas je da na internetu postoji desetak dobrih i nekoliko odličnih stranica koje su posvećene starijim igraćim klasicima.

Najbolja stvar od svega jest ta da sa tih stranica sve igre možete skidati besplatno. Koje su to stranice sa kojih možete skidati besplatne igre  -saznajte u nastavku!

myabandonware

My Abandonware

My Abandonware je jedna od onih internetskih stranica za koje se slobodno može reći kako se radi o škrinji s blagom. Na ovoj stranici pronaći ćete ogroman broj igara (od kojih je velika većina za Windows računala) za koje se kaže da su developeri te igre ”napustili”.

Sve u svemu, ova stranica se ponosi time da na sebi ima oko 14 000 igara koje sežu od pradavne 1978. pa sve do prošle godine. Igre kao što su Doom i Warcraft II (tu mislim na onaj originalni Doom) su neke od igara koje ćete pronaći ovdje. No to su samo dva naslova od 14 000. Sve u svemu, My Abandonware je internetska stranica na kojoj će svatko pronaći ponešto za sebe.

Ono što je vrlo važno za napomenuti ovdje jest to da ova stranica u sebi sadrži igre koje spadaju pod skupinu ”abandonware”, to jest da se radi o igrama na kojima developeri više ne rade. S obzirom na to da se na tim igrama više ne radi i da developeri više nemaju da tako kažem- ništa s njima, te igre više nisu podvrgnute autorskim pravima.

 

Good Old Games

GOG ili Good Old Games

Želite li znati za što se specijalizirala internetska stranica GOG ili Good Old Games? Da, kao što naziv stranice govori, GOG je specijalizirana najviše za stare igre, što opet ne znači da se na ovoj stranici ne mogu pronaći i neki noviji naslovi. Velik broj igara koje su dostupne na GOG stranici se ipak plaćaju.

Ali, postoji jedno ali. Postoji jedna sekcija koja je rezervirana samo i isključivo za besplatne igre. A tih besplatnih igara ima jako puno. One koje se plaćaju se plaćaju po znatno nižoj cijeni nego što je to slučaj kod nekih drugih internetskih stranica koje služe prodaji videoigara.

Osim toga, sve igre koje pronađete unutar GOG stranice su ”DRM-free”, što znači da jednom kada kupite igru možete je instalirati na neograničen broj ostalih uređaja (recimo kupite Heroes of Might and Magic III za četiri dolara i instalirate ju na koliko god želite različitih računala).

Itch.io

Itch.io

Nekoć davno, developeri neovisnih igara iliti neovisni developeri držani su na samoj margini. Njihove igre su smatrane lošima, neispoliranima i nedovoljno važnima da bi se njima bavio bilo tko ozbiljan. U tom vremenskom periodu počeo se dosta širiti i onaj trend indie developera (hvala Bogu za to), zahvaljujući kojemu je tržište videoigara danas ipak donekle kvalitetno kao što i jest.

Nakon nekog vremena borbe developeri su ipak uspjeli pokazati i dokazati da je ovo samo stigma i da neovisni developeri itekako mogu napraviti kvalitetne igre. Ako volite igrati igre neovisnih programera koji se ističu svojom kreativnošću, inovacijama i uvijek novim idejama, tada je Itch.io internetska stranica koju trebate posjetiti. P.S.- Itch.io u svojoj bazi podatak sadrži više od 100 000 igara koje su u cijelosti besplatne i koje su raspoređene u nekoliko skupina, ovisno od žanrova.

Iako je velika većina igara koje se mogu ovdje pronaći dostupna za 0 kuna, isto tako postoje i neke igre za koje ćete, ako to želite, moći izdvojiti i malo novca te na taj način dodatno poduprijeti developere.

 

Internet ArcadeConsole Living Room

Internet Arcade/Console Living Room

Archive.org ne mjesto koje se stalno nadograđuje u mjesto na kojemu ćete pronaći jako puno toga što želite od digitalne kulture. Na svu sreću, ovdje ćete isto tako pronaći i videoigre s obzirom na to da Archive.org u sebi sadrži i ogromnu bazu podataka igara.

Sve igre koje ćete pronaći unutar Archive.org, prije nego što su postale dostupne ovdje bile su i još su uvijek dostupne na više platformi, što konzola što osobnih Windows računala. Sve igre koje ćete pronaći na Archive.org su organizirane u dvije skupine: u Console Living Room i u Internet Arcade.

Consoler Living Room je mjesto na kojemu ćete pronaći stare klasike za neke stare konzole kojih se danas sjećaju samo oni igrači koji se s punim pravom mogu nazvati veteranima. To su igrači koji su odrastali i bili odgajani na konzolama kao što su Amiga, Atari 2600, Comodore 64 i 128 Nintendo, Super Nintendo, a od novijih recimo Nintendo 64 i prvi Sonyjev Playstation.

Internet Arcade

Internet Arcade u sebi pak sadrži videoigre koje su u prošlosti bile poznate kao igre koje su se igrale na ”kredite”, odnosno na kovanice. Nadalje, velik broj igara koje ćete pronaći u obje ove skupine su u cijelosti besplatne i za skidanje i za igranje i za distribuiranje dalje (što znači da vas za kopiranje ovih videoigara nitko neće moći pozvati da ste prekršili nečije autorsko pravo).

Jedino što će vam trebati prije nego što budete mogli igrati neke od igara sa ove stranice su odgovarajući emulatori, ovisno o tome za koju konzolu skinete igre (ili igru). One igre koje se ne mogu skinuti se mogu igrati izravno sa internetskog preglednika.

steam

Steam

Kada govorimo o videoigrama onda je Steam mjesto gdje morate doći i vidjeti što se sve nudi, makar došli samo u prolazu. Steam je dom i mjesto gdje ćete pronaći ogroman broj videoigara, od indie do mainstream naslova razvijenih od poznatih i velikih developera i osim toga knjižnica igara se nadograđuje gotovo svakoga dana.

Unatoč tomu što je Steam nadaleko i naširoko poznat po velikom broju AAA naslova, ono što je možda malo manje poznato je to da se na Steam-u isto tako mogu pronaći i besplatne igre (kojih ima na stotine). Ako vam se ne daje poveća svota novca za igre koje se plaćaju, dobro je za znati da Steam u sebi sadrži i popriličan broj besplatnih naslova. Pa tko voli, nek’ izvoli.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here