Igre za Xbox One nisu jeftine i toga su itekako svjesni svi oni koji posjeduju Microsoftovu igraću konzolu. Vjerojatno ste i sami potrošili popriličnu svotu novca na igre koje ste kupili za Xbox One konzolu.

Ako ste pritom prošle godine kupili i Xbox One X verziju Xbox One konzole i ako igre želite igrati u 4K kvaliteti, trošenju se vjerojatno nije nazirao tako skoro kraj. Zbog svih tih troškova vrlo je vjerojatno da jedan dio igrača i nema baš puno kuna (ili eura ili dolara) ”u rezervi” za nove igre.

Ipak, ono što je dobro jest to da postoji određen broj vrlo dobrih Xbox One igara za koje nećete trebati izdvojiti niti lipe. Istina, velik broj igrača samo zakoluta očima kada čuju ”free-to-play” igre i imaju pravo na to.

Opet, igre kao što su PUBG ili Fortnite su pokazale i dokazale kako nisu baš sve ”besplatne” igre gubitak vremena, barem kada se govori o igrama za konzole. Mi ćemo u nastavku ovoga članka nešto reći o pet, dosta dobrih i u cijelosti besplatnih igara za Xbox One konzolu koje bi bilo dobro isprobati.

 

  1. Killer Instinct

Killer Instinct je u vremenu kada se prvi puta pojavio na tržištu slovio kao jedna od igara koje su bile ono što ste željeli igrati ako ste bili željni igranja dobre tabačine. U početku prisutan samo na igraćim strojevima (i za kovanice ili žetone), danas je ova igra dostupna za Xbox One konzolu, što naravno znači da je igra redizajnirana i prilagođena hardverskim mogućnostima Microsoftove konzole.

Besplatna igra koja nudi brzu akciju i sve ono u čemu smo uživali na igraćim strojevima, Killer Instinct je igra koju ne bi bilo loše zaigrati, pogotovo ako  se smatrate ljubiteljem kvalitetnih tučnjava na konzolama. Ako želite uživati satima u igri za koju nećete dati niti lipe, Killer Instinct je tu za vas.

 

  1. Phantom Dust

Phantom Dust je po mnogočemu jedinstvena igra koja se u originalu po prvi puta pojavila na OG Xbox-u. Od tada pa do danas igra je dobila nekoliko poboljšanja i nadogradnji, kao i promjena od kojih je jedna od svakako najvažnijih ta da je igra sada dostupna kao besplatna. Ako želimo u najkraćim crtama opisati Phantom Dust onda ćemo reći kako se radi o igri koja je po žanru neka kombinacija između ”deck building” igara (igara unutar kojih igrač koristi različite karte, kao što je recimo Metal Gear Acid) i pucačine iz trećeg lica.

Unutar igre igrači dobivaju različite karte koje onda igrivom liko daju nove mogućnosti, vještine i oružja koje onda on može koristiti u igri. Što se tiče borbi one se odvijaju u trodimenzionalnim arenama unutar kojih je vaš cilj kao igrača jednostavan – svome protivniku trebate ”potrošiti” mjerač zdravlja, s time da ćete za to trebati iskoristiti sve vještine koje ste prethodno skupili kartama.

Vještine opet troše ”auru” vašeg lika, što je dodatna dimenzija igre koja će sve dodatno otežati, ali isto tako i učiniti zanimljivijim. Sve u svemu Phantom Dust bi vas mogao osvojiti kombinacijom zanimljivog stila igranja: pucačkog žanra i korištenja karata za ”boostanje” vještina igrivog lika. To što je igra besplatna joj još dodatno daje na vrijednosti.

 

  1. Neverwinter

MMORPG žanr ili preciznije ”Massively Multiplayer Online Role Playing Games” i nije baš tako često viđen na konzolama. Glavni razlog toga jest taj što su MMORPG igre koje se zbog svoje prirode igranja odvijaju dosta brzo i ono što je vama kao igraču potrebno jest brz i precizan unos naredbi u igru, što je nešto što nažalost baš i nije moguće ostvariti preko konzolaškog kontrolera (ili gamepada).

Ipak, tu i tamo se pojavi poneka igra koja želi pokazati kako niti ovaj žanr nije isključivo rezerviran za ”pisijaše”, odnosno za korisnike Windows računala. Jedna od takvih igara je i Neverwinter. Sama igra je zasnovana na prebogatom fantasy svijetu igre Dungeons & Dragons, Neverwinter je jedna od onih igara za koje ćete se pitati- je li to moguće?

Nakon kratkog uvoda u igru, vi kao igrač trebate odabrati lika, klasu lika i to je to, igra može započeti, to jest vi se možete pridružiti drugim igračima u rješavanju ”beskrajnih” questova. Igra kao takva u osnovi jest besplatna, s time što postoje neke stvarčice na koje, ako želite, možete potrošiti malo (ili malo više) dolara (kako to obično biva u igrama ovakvog tipa- postoje premium stvari, kao što su dijelovi oklopa, oružja i spellovi koji koštaju).

Ako vam ne smeta to što ćete za dosezanje nekih levela lika trebati utrošiti više vremena, za igru nećete trebati dati niti centa. Ono što je najbolje jest da, bez obzira što niste dali ništa novca ni za što u igri, igru svejedno možete nesmetano igrati i u njoj napredovati. Dosta dobra MMORPG igra za Xbox One koju svakako vrijedi isprobati i zaigrati na ”duže staze”.

 

  1. Airmech Arena

Zanima li vas igra u kojoj možete graditi baze, tornjeve za obranu i u kojoj kontrolirate ogromne ”mecheve” ili robote i koja je još k tomu besplatna? Ako je vaš odgovor ”da” Airmech Arena bi mogla biti odlična igra za vas. Igra nudi dva stila igre – napad ili obranu, a sama mehanika igre će vas puno puta natjerati da razmislite o svome idućem potezu i da rabite strategije prilikom igranja (što će biti itekako ključno kada se borite protiv drugih mecheva).

Bez obzira na to koji stil igre odaberete gameplay je podjednako zabavan i zarazan. Iako je igra gotovo u cijelosti ”online”, postoji i singleplayer element za sve one kojima se ne igra ”preko mreže”. Zabavna, vrlo zarazna i brzog tempa Airmech Arena je igra kojoj ćete se često vraćati nakon što je jednom isprobate.

 

  1. Gigantic

Glavni opis Gigantic igre je ”strategy hero shooter” ili na hrvatskom- strateška pucačina s herojem. Igra sama po sebi ima dosta elemenata Overwatch igre, što je opet samo po sebi dosta dobro je je Overwatch odlična igra, ali tu su i tradicionalniji MOBA elementi. Vi kao igrač preuzimate ulogu jednog od ”nacrtanih” ratnika. Svaki igrivi lik ima svoje jedinstvene sposobnosti, a glavni cilj igre je jednostavan: sredite sve protivnike prije nego što oni srede vas.

S jednom razlikom: svaki tim igrača ima mogućnost korištenja posebnog ”boss” divovskog čudovišta. Svaki puta kada skupite dovoljno energije, divovski boss se uključuje u borbu na vašoj strani i donosi vam prevagu. MOBA igra koja u sebi sadrži neke stvari preuzete iz drugih igara istoga žanra, Gigantic je igra koju će voljeti ljubitelji MOBA igara kojima ne smeta kombinacija ”već viđenog” i novog.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here