Danas velik broj igara koje igramo na našim omiljenim konzolama ovisi o internetu. Bez obzira na to radi li se o ”single player” ili ”multiplayer” igrama, kako bi ih igrač mogao igrati, on mora biti spojen na internet. ”Offline” igre su stoga rijetkost i gotovo je nemoguće naići na njih. No znači li to da takve igre ne postoje? Ne, baš naprotiv! Čak i ako imate Playstation 4, može se pronaći pokoja i to kvalitetna ”offline” igra.

Koje su to ”offline” igre za Playstation 4 koje možemo igrati pročitajte u nastavku ovog članka. Iako postoji više, pronašli smo deset odličnih, gaming naslova za PS4 za koje vam neće trebati internet. Evo o kakvim igrama se radi!

 

Rachet and Clank

Rachet and Clank

Prvi Rachet and Clank izašao je na Playstationu 2 (kao i nekoliko nastavaka nakon njega), no reizdanje prvog nastavka izašao je za PS4. Simpatični Rachet i njegov partner Clank sada su prisutni i na četvrtoj iteraciji Sonyjeve konzole, što je odlična vijest, ne samo za one željne odličnih platformerskih igara, već i za one koji su u potrebi odigrati nešto ”offline”.

Rachet and Clank ”remake”, osim što je donio audio-vizualna poboljšanja (čime je maksimalno iskorišten potencijal Playstationa 4), donio je i sve ono što smo voljeli u prvome nastavku ove igre. Iako nije puno maskota uspjelo preživjeti vremensko razdoblje od ranih 2000.-ih do danas, Rachet i njegov prijatelj Clank nasreću ne ubrajaju se među njih. Ako tražite odličan platformer kojeg želite odigrati na svome Playstationu 4 bez spajanja na internet, Rachet and Clank je igra koju ne smijete propustiti.

 

Spider-Man

Spider-Man

Spider-Man ima daleki staž u gamerskom svijetu. Stari igrači sjetit će se izdanja Spider-Mana za Nintendo i Super Nintendo, kao i za Sonyjeve konzole. Iako je u prošlosti uspjeh Spider-Mana često puta bio stavljan pod znak upitnika (najviše zbog kvalitete izrade, odnosno nepostojanja iste), novi Spider-Man za Playstation 4 ne uklapa se u njih. To je odlična vijest, kako za ljubitelje legendarnih avantura Čovjeka-Pauka tako i za sve one koji posjeduju PS4.

Spider-Man još je jedna od igara koju ćete u izvanmrežnom načinu rada moći odigrati na svome Playstationu 4. Dapače, Spider-Man je rezerviran i izašao je samo na PS4, što ovoj igri dodatno daje na vrijednosti. Osim što je ”offline”, igra u sebi posjeduje ogroman broj kvaliteta: od odlične priče, vrlo dobre mehanike borbe i kretanja. Sve ovo developeri su gotovo pa usavršili i dali nam puno razloga da Spider-Mana odigramo na PS4.

 

Yakuza 6

Yakuza 6

Iako je serijal igre Yakuza itekako poznat na Istoku (pogotovo u Japanu), to se nažalost ne može reći i za zapadno tržište, gdje se Yakuza serijal tek treba probiti. No, tomu doprinose novi nastavci i reizdanja, koja donose mnoštvo poboljšanja i novina u odnosu na prethodne te uvelike doprinose igrivosti i raširenosti igara.

Yakuza 6 je… zanimljiva igra. Ono što će vas ili privući ili odbiti jest dugačka i poprilično komplicirana priča igre. Ako vam ovo ne smeta i ako tražite odličnu igru za ”offline” igranje, isprobajte Yakuzu 6. Sama izvedba igre jako je unaprijeđena i velik je razlog za zaigrati šestu po redu (no ne i kronološki) Yakuza igru iz serijala.

 

 

Until Dawn

Until Dawn

Jedna od prednosti horor i survival horor igara jest u tome što vam uglavnom za takve igre neće trebati internet. Until Dawn, igra osmišljena od programerske tvrtke Supermassive Games, jedna je od takvih igara. Ako volite horor igre, u kojima je najveći naglasak na priči i atmosferi (koja je u ovoj igri odlična i dovedena na jednu višu razinu), a posjedujete PS4 i ne želite igrati ”online” igre, Until Dawn je ono što morate zaigrati.

Nakon što počnete igra vam neće dopuštati da se odvajate od nje sve dok je ne dovršite. A za to će vam trebati nekih osam sati (plus dodatni završeci i tajne, koje daju igri dodatnu vrijednost ponovnog igranja). Ako i nemate PS4, a željeli biste odigrati ovu igru na nekoj drugoj platformi, nema problema. Until Dawn dostupna je na više platformi, što je dodatni plus i za igru i za developere.

 

Horizon Zero Dawn

Horizon: Zero Dawn

Horizon: Zero Dawn igra je osmišljena i kreirana od strane programerskog tima pod okrljem tvrtke Guerilla Games. Radi se o istoj onoj tvrtci čiji su developeri zaslužni za razvoj Killzone serijala igara, igara koje su igrači itekako prepoznali. Horizon: Zero Dawn je igra za jednog igrača.

No ono što ovu igru čini izvrsnom (osim izvedbe koja je na vrhunskom nivou) njezin je ogroman, otvoreni svijet, prepun tajni, izazova i ostalih stvari koje samo čekaju na igrače da ih otkriju. Koliko je Horizon: Zero Dawn dobro prihvaćena igra govori i činjenica igrači jedva čekaju na nastavak (koji bi trebao izaći ove godine na Playstationu 5).

 

 

The Order 1886

The Order: 1886

Koliko nekima smeta dužina priče i same igre u Yakuza 6 igri, toliko drugima smeta kratkotrajnosti ove igre. Iako se The Order: 1886 ne može pohvaliti dugotrajnošću priče kao svojim adutom, ono gdje se ova igra može pohvaliti jest kvaliteta izrade i tehnički dojmovi (koji su izvrsni).

Zahvaljujući svom, na jedinstven način osmišljenom, steampunk gameplayu The Order: 1886 držat će vas prikovanim za zaslone vaših televizora cijelih pet sati, koliko igra traje. Ako volite steampunk žanr i još k tomu izveden na drugačiji i ”offline” način, onda ovu igru ne smijete propustiti.

 

 

Spyro Reignited Trilogy

Spyro: Reignited Trilogy

Ljubičasti zmajić Spyro proslavio se na prvom Playstationu i kroz svoja tri nastavka ušao je u legendu. Svi igrači koji posjeduju i danas PSOne konzolu sjećaju se avantura ove legendarne maskote. Koliko je Spyro poznat i legendaran potvrdila je i činjenica koja govori o tome da su developeri odlučili osmisliti reizdanje trilogije koja je nekoć ”žarila i palila” na Playstationu.

Sva tri nastavka Spyroa (Spyro The Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage i Spyro 3: Year of the Dragon) možete odigrati na svom Playstationu 4 u okviru Spyro: Reignited Trilogy trilogije. Da stvar bude još bolja, za igranje ovih igara neće vam trebati internet.

 

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus joj je jedna od igara koja se najprije proslavila na starijim konzolama (ovoga puta radi se o Playstationu 2), da bi nakon toga, godinama kasnije, izašla na novim konzolama. Ovo je svakako dobar potez developera, jer tek igrajući reizdanje Shadow of the Colossus igre možemo vidjeti koliko je reizdanje bogatije sadržajem i izvedbom u odnosu na original, što je vrijedno pohvale.

Lutanje prostranim predjelima u lovu na ove divovske kreature sada je dovedeno na puno viši nivo nego što je to bio slučaj na PS2, a jahanje Agroa i zbližavanje s ovim stvorenjem stavlja ”točku na i” u ”novim-starim” avanturama Shadow of the Colossus igre.

 

 

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

Crash Bandicoot N.Sane Trilogy

Poput Spyroa i Crash Bandicoot svoj je najveći uspjeh ostvario na prvom Playstationu u doba kada je PS1 vladao tržištem. Isto tako, poput svog ljubičastog konkurenta, Crash je doživio i svoje reizdanje na PS4 konzoli. To se kasnije pokazalo kao jako dobar potez developera, jer kada kombinirate dobru izvedbu i nostalgiju, ne možete pogriješiti. Crash Bandicoot N.Sane Trilogy reizdanje je triju nastavaka Crash Bandicoot igara.

Zahvaljujući snažnijim hardversko-softverskim mogućnostima Playstationa 4, ”nove-stare” tri igre izgledat će bolje, ispoliranije i daleko ljepše od svog originala. No ono što je najvažnije jest to da je reizdanje uspjelo zadržati i onaj osjećaj klasika kao i igrivost, po čemu je Crash Bandicoot poznat od svojih početaka.

 

god of war

God of War

God of War još je jedna od igara koje su svoje ”zlatne godine” prošle na starijim konzolama. Nakon najave novog God of War-a, mnogi igrači i analitičari pitali su se što to točno programeri spremaju, a da još nismo imali prilike vidjeti. Nakon što je igra izašla (ponovno, radi se o naslovu koji je, nažalost, izašao ekskluzivno samo na Playstationu 4), imali smo što i vidjeti. Tim iz Santa Monice pokazao je kako God of War nije spreman za ropotarnicu povijesti te kako, sada već stari, Kratos itekako ima još štošta za pokazati.

God of War drugačija je igra od onih na koje smo naviknuli u prošlosti. RPG elementi su i dalje prisutni, ali su refinirani i dorađeni na nov i puno bolji način. Kombo potezi kojima smo nekoć sređivali različite neprijatelje; od kiklopa pa do meduza i sada su ovdje, ali izgledaju i djeluju ispoliranije i dorađenije nego ikada prije.

Dodajmo tu i novu perspektivu kamere, nova oružja i općenito novi pogled kojeg novi God of War pruža i dobili smo novu igru, koja je u sebi ipak uspjela zadržati isti onaj duh zbog kojeg su je igrači voljeli godinama ranije. Priča i odnos između dvaju glavnih likova, Kratosa i njegovog sina Atreusa, dodaju jednu novu dimenziju, što su igrači prepoznali. Nakon God of War: Ascension i njegovih ne tako dobrih ocjena počeli smo se pitati i pomalo bojati za budućnost legendarnog ratnika bijele glave i sada već velike brade.

No naslov koji je izašao 2018. pokazao je i dokazao kako ”bog rata” nije mrtav. Naprotiv, God of War pokazao je kako je brand sada snažniji nego ikada ranije. Da je igra izašla i na nekim drugim platformama stvari bi bile još bolje, budući da se zaista radi o odličnom naslovu vrijednog vremena i novca.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here