Uspjeh Teslinih električnih automobila i činjenica o sve češćim prelascima na električne automobile zasigurno su zainteresirali tehnološke divove za automobilskom industrijom.

Jedan od tih divova je i Xiaomi, koji je uložio 1,5 milijardi dolara u novu podružnicu koja će za cilj imati dominaciju na automobilskom tržištu, a Lei Jun, osnivač i izvršni direktor Xiaomija, bit će pravni zastupnik spomenute podružnice koja nosi naziv Xiaomi EV Company Limited. Xiaomi je također naglasio da je ovo iznimno bitan trenutak za tvrtku, te da ulazi u ključnu fazu razvoja inteligentnih električnih vozila.

Krajem ožujka 2021. Lei Jun je najavio planove za prodor u industriju električnih vozila. Xiaomi se obvezao uložiti oko 10 milijardi dolara u sljedećih 10 godina, s početnim ulaganjem od 1,52 milijardi dolara.

Lei Jun je 28. srpnja putem svog Weibo računa počeo regrutirati talente za odjel autonomne kontrole nove tvrtke. Nakon zaprimanja više od 20.000 životopisa, stvoren je tim od oko 300 stručnjaka, no nastavlja se potraga za visokokvalificiranim radnicima i inženjerima.

Dana 25. kolovoza Xiaomi je najavio kupnju DEEPMOTION TECH-a, tvrtke koja se bavi tehnologijom autonomne vožnje, za 77,37 milijuna dolara. To pokazuje da se tvrtka počela fokusirati na izgradnju tehnologije i tim povezan s automobilskom industrijom.

Trenutno u Xiaomiju ima 16.000 inženjera, a potrošnja na istraživanje i razvoj u 2020. godini iznosila je gotovo 1,52 milijardi dolara.

Piđe: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here