Električni romobili iznimno su popularni u nekim većim gradovima, a popularnost im iz mjesec u mjesec sve više raste. No, postavlja se pitanje da li će se takav trend nastaviti i u budućnosti jer otkriveni su neki problemi koji bi mogli utjecati na povjerenje kupaca u ove moderne prijevozne spravice. Naime, stručnjaci za sigurnost otkrili su kako jedan dio Xiaomijevih električnih romobila ima propust zbog kojeg bi se korisnici mogli naći u velikim problemima, a posebice u slučaju da hakeri napadnu sustav romobila.

Xiaomijev električni romobil spaja se putem bluetootha na mobilnu aplikaciju kako bi korisnik mogao upravljati romobilom. No, prilikom tog spajanja postoji jedna greška koja hakerima omogućava da se spoje na romobil bez prethodne potrebe za upisivanjem određene lozinke. Dakle, haker može u bilo kojem trenutku preuzeti kontrolu nad vašim električnim romobilom te vas tako uvesti u neprilike.

Primjerice, može naglo zakočiti romobil tako da padnete dolje s njega ili može na crvenom svjetlu na semaforu dati naglo gas i odvesti vas u smrt. Dakle, radi se o ozbiljnim problemima koje će Xiaomi na neki način morao riješiti jer ne želi nezadovoljno korisnike, ali ni loše recenzije svojeg proizvoda. Nismo spomenuli, radi se modelu romobila M365.

Problem je otkrila kompanija Zimperiuma koja se bavi istraživanjem sigurnosti u raznim sferama društva. Nakon što je propust otkriven ova kompanija obavijestila je Xiaomi u nadi da će ovaj kineski proizvođač električnih romobila riješiti problem u najkraćem roku. No, zanimljiva je bila reakcija iz kompanije Xiaomi koji su se javili povratno s naznakom da znaju za dotični problem i da su itekako svjesni opasnosti u kojoj se mogu naći korisnici, no da problem ne mogu brzo riješiti.

Srž problema zapravo počiva u bluetooth modulu kojeg ne proizvodi sam Xiaomi, tako da su Xiaomiju u ovoj situaciji djelomično vezane ruke. Ipak, Xiaomi je rekao da je već kontaktirao kompaniju koja radi bluetooth module i da rade zajedno na otklanjanju problema. Do tada, ne preostaje vam ništa drugo nego povećati dozu opreza ako koristite navedeni električni romobil.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here