O autonomnim automobilima pišemo već godinama i činjenica je kako smo već nekoliko puta nagoviještali kako takva vozila dolaze na velika vrata tržišta automobila. Paralelno s razvojem ideja o autonomnim automobilima, razvila se i ideja kako korisnici u budućnosti više neće trebati biti vlasnici vozila jer će ih automobil sami pokupiti tamo gdje požele i dostaviti na željenu destinaciju. I dok su mnogi smatrali kako je to ideja neke daleke budućnosti, Waymo je sve iznenadio i pustio svoju prvu autonomnu taksi uslugu u prometovanje.

Waymo je kompanija u vlasništvu Googlea i njihovi su autonomni automobili do sada napravili više od 16 milijuna kilometara probnih vožnji. Ipak, probne vožnje i testiranja nešto su sasvim drugo od stvarnog puštanja takvih vozila, odnosno usluge u promet. Možemo reći kako smo svjedoci povijesnog trenutka koji bi mogao iz korijena promijeniti industriju automobila.

Za sada Waymo svoju uslugu autonomnih taksija nudi samo ograničenom broju korisnika, koji su već prethodno sudjelovali u projektu autonomne vožnje. Također, vožnja će se odvijati samo u određenim dijelovima grada Phoenixa u SAD-u, kako bi se još dodatno testirala sigurnost vožnje. Zanimljivo je da će osobe koje se voze u taksiju imati priliku na monitorima koji su ugrađeni u vozilo pratiti sve što bilježi i autonomni automobil svojim senzorima – tako da će imati kompletni uvid u vožnju računala.

Puštanje ovakve usluge u promet zasigurno je informacija koja nas treba veseliti i koje će znatno utjecati na razvoj auto industrije u budućnosti. Valja naglasiti kako je dio vozača djelomično ogorčen takvim taksijima u prometu jer smatraju kako računala voze suviše sigurno.

Naime, računala se striktno pridržavaju ograničenja brzine i ne rade prekršaje – koje bi ‘normalni’ vozači možda radili. Ipak, ovom bi uslugom na kraju morali profitirati svi koji koriste taksi usluge jer će taksi moći naručiti u svakom trenutku i neće biti zavisni od raspoloženja i ponašanja vozača.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here