Mnogo je revolucija koje će zadesiti industriju automobila u narednim godinama. Naime, rijetko smo kada bili svjedoci tako velikih promjena koje se događaju ili se tek spremaju događati u industriji automobila. Pojava i proizvodnja električnih automobila u potpunosti će izgurati vozila na gorivo kakva danas poznajemo i koristimo. Zatim, pojavit će se autonomno automobili koji više neće trebati vozača, već će njima upravljati računalo.

Treći bita segment jest nestanak potreba za posjedovanjem automobila jer će biti jeftinije naručiti taksi putem aplikacije koji će vas odvesti na željenu destinaciju. No, da bi sve te napredne tehnologije zaživjele bit će potrebno znatno unaprijedi tvornice i tehnologiju izrade samih automobila. Čini se kako je veliki korak pojednostavljivanju ovog zadnjeg problema napravio Volkswagen, koji će u narednim godinama svoje automobile početi printati 3D printerima.

Veliki korak u tom smjeru napravio je zapravo HP koji je nedavno predstavio Metal Jet – prvi 3D printer koji će omogućiti printanje metala. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će to revoluciju pokrenuti u metalskoj, ali i brojnijim drugim industrijama. Naime, pojava printera koji će printati 3D metalne dijelove, eliminirat će cijeli niz potrebnih strojeva i ljudi. Doduše, ovaj printer neće biti dostupan baš za svako poduzeće jer njegova će cijena biti oko 400.000 dolara.

Ubrzo nakon predstavljanja ovog revolucionarnog printera za metal oglasio se Volkswagen koji je najavio kako će ovaj napredni printer uvrstiti u svoje poslovanje. Volkswagen je kompanija koja si može priuštiti kupnju takvog uređaja, a prognoze su kako će se nabavkom ovog uređaja povećati brzina proizvodnje dijelova, bit će puno jednostavnije raditi dijelove, a u konačnici to će donijeti i veću učinkovitost.

No, iz Volkswagena su najavili kako uređaj neće koristiti samo za printanje određenih dijelova automobila, već će ga u nekom narednom periodu koristiti kako bi isprintali cijeli automobil (vrlo vjerojatno u dijelovima pa ga kasnije sklopili). Stručnjaci kažu kako će ovaj uređaj omogućiti puno eksperimentiranja jer više neće biti potrebno nabavljati i podešavati nove strojeve kada će se željeti raditi neki novi dio.

Jednostavno, dizajneri će napraviti 3D objekt na računalu, koji će printer zatim isprintati i bit će spreman za korištenje. Zvuči fantastično, no vidjet ćemo kako će ovo funkcionirati u praksi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here