Svi veliki proizvođači automobila shvatili su kako je okretanje ka proizvodnji električnih automobila jedini korak k opstojnosti u budućnosti. Naime, u sjedećim će godinama tržištem zavladati električni automobili, a oni s motorima na unutrašnje izgaranje polako će postajati stvar prošlosti. Da će tome zaista biti tako potvrđuje i podatak kako je jedan od najpopularnijih i najvećih proizvođača automobila na svijetu, Volkswagen, odlučio drastično smanjiti proizvodnju automobila s unutrašnjim izgaranjem.

Sljedeći tjedan trebao bi se održati sastanak ključnih ljudi unutar Volkswagen kompanije na kojem bi trebala biti donesena odluka u pretvaranju dijela tvornica u moderne tvornice za proizvodnju električnih automobila. Naime, Volkswagen planira napasati tržište električnih automobila i to na način da ljudima ponudi jeftini električni automobil. Zanimljivo, automobil kojeg planira proizvoditi Volkswagen trebao bi koštati (samo) 20.000 eura, što je daleko manje nego koštaju konkurentski električni automobili. No, prelazak na proizvodnju električnih automobila označit će tektonske gospodarske pomake jer će zbog novih postrojenja bez posla ostati čak 14.000 ljudi.

U prvotnom planu spominje se kako bi tvornice u Emdenu, Zwickau i Hanoveru trebale biti preuređene tako da mogu proizvoditi električne automobile. S obzirom na to da proizvodnje električnih automobila iziskuje manje radne snage i odvija se brže, to će potaknuti otpuštanje ljudi. Tako bi već do 2020. godine Volkswagen mogao ukinuti oko 14.000 radnih mjesta, a pitanje je kako bi se to odrazilo na neki dulji period i da li bi bilo još više otpuštanja.

Sve u svemu oni koji razmišljaju o kupnji električnog automobila mogu nabaciti osmjeh na lice jer stiže nam novi električni automobil koji će zasigurno biti napravljen prema visokim standardima. Prognoze su kako će biti napravljeno 200.000 vozila, a zanimljivo je da će bio proizvodnje biti raspodijeljen na druge partnere. Tako će se baterije proizvoditi u suradnji s proizvođačima baterija, što bi također moglo utjecati na manje cijene vozila u početku, ali i izdržljivije baterije utemeljene na provjerenoj tehnologiji.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here