Volkswagen ID. space vizzion službeno je otkriven na sajmu automobila u LA-u 2019., koji traje od 22. studenog do 1. prosinca. Netreba ni naglašavati da je vozilo privuklo mnogo pažnje na najzahtjevnijem tržištu svijeta, a predstavljen je kao električno vozilo za novo doba, koje kombinira aerodinamičke karakteristike gran turismo-a s prostranošću SUV-a.

Naravno, što je najvažnije, vozilo je potpuno električno, a njegov aerodinamični dizajn omogućuje maksimalni doseg vozila uz minimalnu potrošnju električne energije, a istovremeno nudi i prostranu unutrašnjost kabine, onu koja zapravo odgovara premium limuzini.

volkswagen-ID-space-vizzion

Očekivano, baterije su integrirane u pod automobila, i nude volkswagen ID. space vizzionu povećanje kapaciteta na respektabilnih 82 kWh. Ovo pak nudi maksimalnu snagu od 250 kW i ubrzava automobil od 0-60 milja na sat za 5 sekundi. Njegov domet s jednim punjenjem je vrlo respektabilnih 590km, a dodatno je optimiziran kroz aerodinamički oblik tijela automobila, koje ima koeficijent aerodinamike od 0,24.

volkswagen-ID-space-vizzion

Dizajneri automobila su imali mnogo više slobode pri modeliranju karoserije, što im je uvelike omogućio izostanak rešetki hladnjaka za hlađenje motora. Napravljeni su atraktivni otvori na dnu prednje strane vozila, koji služe za protok zraka, dok su istovremeno uklopljeni u funkcionalnost aerodinamike cijelog vozila.

Volkswagen ID. space vizzion nastoji maksimalno iskoristiti sve prednosti koje nudi MEB platforma. Zahvaljujući bateriji koja je integrirana u pod vozila i kompaktnim dimenzijama električnog pogona, njegova unutrašnjost nalikuje limuzinama iz visoke klase s produženim međuosovinskim razmakom, obzirom na svoju srednju veličinu.

Volkswagen se potrudio da zadovolji i komponentu gradnje od ekološki prihvatljivih materijala. Tako je interijer oplemenjen novom umjetnom kožom od kore jabuka, tzv. “AppleSkin”, koja sadrži određenu količinu materijala preostalog iz proizvodnje jabučnog soka. Vrijedi spomenuti kako su u i djelovi interijera koji na prvi pogled nalikuju kromu, zapravo lakirani specijalnim lakom koji nudi vizualna obilježja kromiranih stvari.

Što se tiče instruemnata za upravljanje, cockpit je potpuno digitalni i nudi mnoga intuitivna rješenja. Prvi se put sve relevantne informacije o vožnji prikazuju na Head-up zaslonu s AR tehnologijom (AR: Augmented Reality, proširena stvarnost). Umjesto klasičnog kokpita dostupan je mali zaslon koji prikazuje samo osnovne informacije o vožnji. Sve funkcije zabavnih sadržaja, komforne i online funkcije te postavke vozila zajedno se pojavljuju na dodirnom zaslonu veličine 15,6 inča koji se doima kao da lebdi u zraku. K tomu ID. Light – interaktivna traka svjetala između A stupova – vozaču šalje ključne informacije intuitivnim putem.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here