Prošle nam je godine u lice bačen jedan pojam od strane General Motorsa koji zapravo nikad nitko nije objasnio, Ultra Cruise. Iako nikad nije objašnjeno o čemu se radi, smatra se da je to samo naprednija verzija već postojanog sistema Super Cruise. Nakon dugo vremena, stiglo je objašnjenje od direktorice GM, Mary Barre koja je nešto pobliže objasnila o čemu se radi.

Mary Barra dala je izjavu kako žele u GM-u da Ultra Cruise ima najširi mogući spektar mogućnosti gdje njihov automobil može (aludirajući na autonomnu vožnju) te tako žele stvoriti najbolji samovozeći auto ikad. Naglasila je kako su iznimno ponosni na mapu koju imaju i da s ovime žele što prije izaći u javnost, ali prije toga moraju posebnu pažnju posvetiti na sigurnost. Iz ovoga možemo zaključiti da je Ultra Cruise samo naprednija verzija Super Cruise (automatizirani sistem razvijen od strane Cadillaca). Iako je Mary puno rekla u svojoj izjavi, nije sasvim objašnjeno o čemu se točno radi pa tako još neko vrijeme ostajemo u sjeni.

Super Cruise se prvi put pojavio u 2017. godini te je zbog sličnosti i tehnologije odmah bio uspoređen s autopilotom kojeg je razvila Tesla. Kad se sistem uključi, vozač može maknuti noge s pedala i ruke s volana jer auto preuzima doslovno sve. No to ne daje vozaču mogućnost da ne prati što se dešava jer ugrađena “vozač-kamera” prati vozačeve kretnje očima pa je s toga potrebno da pogled ostane na cesti. Problem sa Super Cruise-om jest da se nalazi tek u dva modela auta još od 2017. godine. No iz tvrtke javljaju kako od 2020. godine Super Cruise izlazi svakih 6 mjeseci u novom modelu auta.

Mogućnost da se auto pilot koristi svugdje a ne uglavnom za autocestu bila bi ogromna promjena u svijetu autonomne vožnje. No sigurnost dolazi ispred svega pa možda i ne treba biti toliko nestrpljiv već sačekati neko vrijeme i dobiti savršen paket.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here