Google svoja autonomna vozila testira već nekoliko godina, no još uvijek se usavršavaju dijelovi sustava kako bi mogući problemi bili svedeni na minimum minimuma. Prema nekim informacijama koje su se pojavile u medijima, Google će u Arizoni uskoro u promet pustiti prve autonomne taksije, kojima će upravljati isključivo računalo. Ipak, dok se korisnici ne naviknu na takvo što u automobilu će sjediti sigurnosni vozač koji će se uključiti samo u slučaju potrebe za time. No, uz Arizonu, autonomni taksiji uskoro bi mogli prometovati i u Velikoj Britaniji, točnije u Londonu.

Kompanija Addison Lee odlučila je ozbiljno krenuti u ostvarivanje plana da do 2021. godine ulicama Londona prometuju autonomna taksi vozila. Biti će to veliki korak za jednu od prijestolnica Europe, no do tada nas očekuje još puno problema koje je potrebno riješiti. Kako bi razvili najbolji mogući autonomni sustav iz Addison Lee kompanije su odlučili kako će usko surađivati s tvrtkom Oxbotica koja izrađuje softver za autonomna vozila. Uskoro bi trebalo započeti i mapiranje grada pri čemu bi se u autonomne sustave unosili detaljni podaci o tome gdje su koji prometni znakovi i semafori kako bi autonomna vožnja bila optimizirana.

Zanimljiv je podatak da se neće raditi o standardnim taksi automobilima, već o malenim autobusima unutar kojih će se prevoziti više ljudi koji će dijeliti jedan prijevoz. Uvođenjem autonomnih vozila u promet iz kompanije Addison Lee nadaju se da će s vremenom smanjiti gužve u gradu i omogućiti jednostavnije i jeftinije putovanje po gradu, ali i izvan njega. Dakako, smanjenje broja vozila i korištenje zajedničkog prijevoza trebalo bi smanjiti i štetni utjecaj na zrak, što će odobriti mnogi koji su ekološki osviješteni.

Iako su ovi planovi vrlo zanimljivi i planiraju se ostvariti do 2021. godine, bit će zanimljivo vidjeti da li će netko možda preduhitriti Addison Lee. Naime, mnoge su se velika i moćne kompanije uključile u razvoj autonomnih vozila i taksija, tako da za koju godinu možemo očekivati ogroman broj takvih autonomnih vozila na cestama kako Londona, tako i ostatka Europe.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here