Tesla automobili posljednjih su se mjeseci našli pod velikom pažnjom javnosti jer su sudjelovali u nekoliko nesreća, gdje je automobilom upravljao autopilot. Dakako, to je izazvalo mnogo negativnih komentara raznih stručnjaka i kvazi-stručnjaka koji su odmah proširili priču kako autonomni automobili ne donose ništa dobro. Generalno gledajući, razvoj sustava autonomne vožnje donijeti će poboljšanja u sektor prometovanja, a s vremenom će eliminirati najslabiju točku vožnje automobila – vozača.

Službene informacije iz Tesle govore u prilog tome kako vozači za vrijeme funkcioniranja autonomne vožnje moraju i dalje biti spremni na reakciju u prometu, odnosno moraju držati ruke na volanu. Ipak, vozači fascinirani autonomnom vožnjom dosta često se toga ne pridržavaju i zbog toga sebi stvaraju opasnost od neželjenih situacija. Realno gledajući, radi se o jednom sasvim novom poglavlju vožnje i bilo bi suludo smatrati kako je taj novi sustav bez grešaka. No, iako u sustavu postoje i greške te moguća poboljšanja, vrijedi spomenuti kako je već trenutni novi razvijenosti sustava zavidan i funkcionira poprilično dobro i sigurno.

Elon Musk, vlasnik brenda Tesla, već se nekoliko mjeseci bori protiv kritičara koji na Teslu svaljuju hrpe negativnih komentara. Borba se uglavnom vodi putem Twittera gdje je čelnik Tesle itekako aktivan. U moru raznih komentara i odgovora, pronašala se i jedna zanimljiva informacija koja govori kako će Tesla sustava novom nadogradnjom imati mogućnost u potpunosti autonomne vožnje.

Nova nadogradnja sustava pojavit će se tijekom kolovoza, a otvorit će opciju za potpuno autonomnu vožnju (bez asistencije vozača). Musk za sada nije išao u detalje pa ostaje nepoznato koje će sve mogućnosti i karakteristike imati novi autopilot. Nova nadogradnja trebala bi ujedno i isprati ljagu koja je nastala posljednjih tjedana te tako osigurati još sigurniju i kvalitetniju vožnju svima koji posjeduju ili će posjedovati Tesla automobil.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here