Prva autonomna vozila predstavljena su još prije nekoliko godina, a od tada je puno vremena uloženo u testiranje tehnologije autonomne vožnje. Nakon što se autonomna vožnja pokazala sigurnom i kvalitetom, vrijeme je za njenu adaptaciju u stvarni promet – što se započelo događati u razvijenim zemljama. Posljednjih smo mjeseci svjedoci sve više autonomnih automobila na ulicama diljem svijeta, a ovakav trend uskoro bi se trebao proširiti i na ostatak svijeta – što će dovesti do velike revolucije u načinu na koji putujemo.

Istraživanja su pokazala kako će 2026. godine na svijetu biti u prometu čak 50 milijuna autonomnih vozila. Ako u obzir uzmemo ukupnu brojku vozila koja se kreće oko 1.5 milijardi, valja spomenuti kako taj broj autonomnih vozila više nije zanemariv.

Dapače, prognoza je kako će svako četvrto novo prodano vozilo unutar sljedećih 10 godina biti opremljeno sustavom autonomne vožnje – što znači da ćemo polako nestati s pozicije upravljanja vozilo, a našu će ulogu preuzeti računalo. Zanimljiv je podataka da već sada ogroman broj vozila ima neki oblik autonomne vožnje, no kako je sve to još u začetku sustav iziskuje prisutnost vozača i reagiranje u slučaju da se desi nešto opasno za vrijeme vožnje.

Ta ista istraživanja osvrnula su se i ne to u kojim će područjima ljudi najbolje i najbrže prihvatiti takav sustav autonomne vožnje. Dakako, na toj ljestvici prednjači SAD, koje u stopu slijede Japan i Singapur – sve redom zemlje koje su poznate po razvoju modernih tehnologija.

Hrvatska će sasvim sigurno kao i obično jako kaskati za tim trendom, pa će nam trebati znatno dulje od 10 godina da bismo promet osvježili mnogobrojnim autonomnim vozilima. Da bi se prometovanje takvim vozilima olakšalo bit će potrebno prilagoditi i dio infrastrukture pa stručnjaci za promet moraju dio svoje energije ulagati i u razvoj boljih uvjeta za takva vozila.

U globalu, svi oni koji ne vjeruju autonomnoj vožnji i koji misle kako ona nije sigurna uskoro će biti demantirani. Svijet transporta će se u samo nekoliko godina značajno transformirati, a oni koji se tome neće prilagoditi imat će velike probleme.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here