Elon Musk je vizionar današnjice, kojeg često imamo prilike vidjeti u medijima jer nam iz tjedna u tjedan plasira neke nove zanimljive informacije, koje u velikoj mjeri utječu na čovječanstvo. U posljednje se vrijeme pozabavio s nekoliko tehnologija, a nekako se dobiva dojam da je puno snage usmjerio u istraživanjem svemira i izradu raketa koje šalje u svemir. Pri tome je možda malo manje pažnju uložio u svoj drugi veliki projekt – proizvodnju Tesla Model 3 električnog automobila.

Kada se Tesla Model 3 pojavio na tržištu većina je novinara bila uvjerena kako se radi o fantastičnom automobilu budućnosti koji će jednom za svagda promijeniti način na koji prometujemo. Ako su tako mislili i nisu bili daleko od istine jer uz to što je na tržište plasirao sjajan automobil, Musk je potaknuo i druge proizvođače da se okrenu proizvodnji električnih automobila, ali i razvoju sustava autonomne vožnje. Nakon što je primio hrpetine pohvala, počele su stizati i prve kritike na automobil.

Nedavno je Consumer Reports napravio veliki test Tesla Model 3 i na kraju su napisali zaključak kako taj automobil ne mogu preporučiti vozačima. Iako su pohvalili jako puno komponenti vožnje i neke osnovne stvari, automobilu zamjeraju što ima dugačak put zaustavljanja prilikom kočenja, ne sviđa im se ekran osjetljiv na dodir (sučelje za kontroliranje elemenata vožnje), a posebno su kritični bili i prema buci koju automobil stvara za vrijeme vožnje na autocesti. Općenito, ovo je jedna od većih kritika i ‘pljuski’ na automobil koji su mnogi smatrali predvodnikom modernog načina prometovanja.

Na sve ove kritike nije mogao ostati ravnodušan Elon Musk pa se požalio kako je Consumer Reports testirao zastarjelu verziju vozila, odnosno jedno od prvih vozila koja su izašla iz Tesline tvornice. Spomenuo je kako je dužina kočenja korigirana putem softvera te da je taj dio lako riješiti nadogradnjom softvera na noviju verziju. Što se tiče buke na autocesti, objavio je kako su novije verzije automobila opremljene nekim dodatnim komponentama koje eliminiraju tu buku.

Iako se Elon Musk vrlo spretno izvukao iz problematične situacije, zanimljivo je vidjeti kako jedna kritika može uzburkati javnost i napraviti pravu pomutnju. Nekako se stječe dojam kako uz sve kvalitete koje sa sobom donosi Tesla Model 3, ovo nisu kritike zbog kojih bi netko trebao odustati od kupnje. Osim kočenja koje može biti opasno, sve ostalo je više subjektivan dojam.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here