Nakon brojnih najava u svibnju, francuska tvrtka SeaBubbles uspješno je isprobala prvi taksi koji leti i plovi. Vodeni automobil tako su, osim pariškim zrakom, provozali i po rijeci Seini. Međutim, inovatori koji stoje iza projekta mnogo su se namučili prije nego što su dobili dozvolu za prvo polijetanje.

Prošle im je godine, nakon debata i sporova s francuskim vlastima, testiranje bilo omogućeno samo u Švicarskoj. Međutim, SeaBubbles je nedavno dobio zeleno svijetlo za probne vožnje Parizom, pa su pred domaćom publikom odlučili isprobati „taksi sutrašnjice“.

Prva vožnja pariškim zrakom i vodama bila je uspješna

Automobil radi na električni pogon i može dostići brzinu do 20 kilometara na sat. Što se pomorskih funkcija tiče, leteći taksi vozi 70 centimetara iznad površine vode. „Konačno letimo u srcu Pariza. Sretni smo što smo na rijeci Seini, nismo mogli zaželjeti bolju pozadinu od katedrale Notre Dame“, stoji u objavi na Twitteru kompanije.

„Kada dostigne brzinu od 10 km na sat, vozilo se uzdiže i počinje letjeti, čime se izbjegavaju morska bolest, iznenadni pokreti i valovi“, objašnjavaju iz tvrtke. Bio je to prvi u nizu testova koje će Francuzi nastaviti provoditi u narednim mjesecima.

Je li na pomolu nova futuristička revolucija u prometnoj industriji?

SeaBubbles ima samo četiri tisuće lajkova, odnosno followera na Facebooku i Twitteru, stoga ovaj vrhunski projekt tek treba „eksplodirati“. Ipak je dizajn za taksi finaliziran prije svega dvije godine, pa njegovo vrijeme tek dolazi.

San Francisco također je pokazao interes za novu vrstu taksi (i općenito automobilskog) prijevoza, a video pokusne vožnje prvog takvog taksija možete pogledati ovdje:

 

Piše: D.S.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here