Svijet električnih automobila neprestano se širi. Sa sve većom ponudom električne energije više brendova koji dolaze na scenu svake godine, stvara više raznolikosti u vozilima na alternativna goriva, a istovremeno ih čini pristupačnijima. Električni automobili postaju sve praktičniji i sve ih je lakše za priuštiti.

Sastavili smo popis najpristupačnijih električnih vozila na tržištu danas. Ovi modeli se kreću od malih hatchbacka do kompaktnih SUV-ova, a njihova cijena ne prelazi 40.000 eura. U nastavku pročitajte više o tome koji su trenutno cjenovno najpristupačniji i najkvalitetniji električni automobili dostupni na tržištu!

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 jedan je od najvažnijih automobila za firmu iz Wolfsburga, a nasljednik je Bube i Golfa. U Life trimu, najosnovnijem Volkswagenu kojeg tvrtka nudi, ovaj ID.3 nema impresivan raspon snage od skupljih modela, ali sadrži sve iste specifikacije. Čak i u osnovnoj opremi, dobivate zaslon osjetljiv na dodir s 10-inčnim zaslonom, kao i paket Comfort.

Mini Cooper SE 2021

Mini Cooper SE 2021

Mini tradicionalno nudi vozila koja su ljepša i skuplja od većine uobičajenih automobila. Ali sada pokušava potpuno drugačije sa svojim potpuno novim Mini Cooperom SE. Cooper SE, koji se temelji na dvokrilnim vratima Hardtop, posvećen je stilu, zabavi i pristupačnoj cijeni. S procijenjenim dometom od oko 180 kilometara, može putovati znatno manje od ostalih modela na našem popisu.

No ta je udaljenost još uvijek dovoljna za većinu putovanja, a ako se potrudite iz ovog malog, ali lijepog automobila moći ćete izvući i do 200 km dometa. S obzirom na to da je dimenzijama manji, to će automatski značiti da ćete s njime imati i manje problema u pogledu vožnje, preglednosti i parkiranja.

 

Nissan Leaf 2021

Nissan Leaf 2021

EV koji nadmašuje konkurenciju u pogledu dometa i košta manje od ostalih? To je formula Leafa i teško joj je odoljeti. S dosegom od 149 milja (oko 240 km) u pristupačnoj osnovnoj opremi (opcionalna verzija s baterijskim paketom, Leaf Plus, može prijeći i 226 milja ili 363 km), Nissan nudi vrlo dobar omjer dometa i drugi je cjenovno najpristupačniji automobil u klasi. Vrijeme ubrzanja do maksimalnih brzina je kratko i automobil je vrlo dobar po pitanju kontrole. Ograničeno spremište i stražnja sjedala koja se ne preklapaju jedina su zamjerka. No izuzev toga sve je manje-više tu.

Smart EQ Forfour

Smart EQ Forfour

Ne, ovo još niste vidjeli; ono je bio Fortwo. Kao što vjerojatno možete zaključiti iz imena, Smart EQ Forfour je Mercov električni automobil za četiri osobe. Iako je broj mjesta udvostručen, treba reći da dva dodatna mjesta nisu došla na štetu ničega: Forfour zadržava velik dio šarma svog još manjeg brata, uz isti. Domet je ipak na 70 milja (112 km); što nije baš impresivno, pogotovo ako ga usporedite sa 160 milja (257 km) dometa njegovog konkurenta Škode Citigo.

Hyundai Ioniq Electric 2021

Hyundai Ioniq Electric 2021

Današnji Ioniq Electric ima veći domet od modela koji je na početku ponuđen; veća baterija stigla je prošle godine i povećala procjenu EPA dometa na 170 milja (u odnosu na 124 milje ranije, odnosno 273 u odnosu na 199 km). Ioniq Electric također je stekao mogućnost punjenja 2. i 3. razine, nešto više konjskih snaga i ažurirane tehnološke značajke, poput većeg zaslona zabavnog sadržaja. I dalje ima nekoliko nedostataka, poput malog i neugodnog stražnjeg sjedala, ali sveukupno se svakako radi o automobilu kojeg vrijedi uzeti u obzir.

Chevrolet Bolt EV 2021

Chevrolet Bolt EV 2021

Što se tiče omjera uloženog i dobivenog, rijetko da će koje električno vozilo, koje želi biti dostupno za široke mase nuditi više. Chevrolet Bolt je maleni, ali podosta živahan automobil s prostranom kabinom i lakim mogućnostima upravljanjem, a za 2021. nudi 259 milja (416 km) ukupnog dometa.

Postoje neki nedostaci: Unutrašnjost Bolta je pomalo plastična, a sjedala djeluju prečvrsto i pretvrdo. Ipak, sposobnosti Bolta su neporecive. Također je vrijedno napomenuti da je Chevrolet vozilo predstavio trgovcima diljem zemlje, olakšavajući kupnju i servisiranje bez obzira na to gdje živite. A ako vam ne smeta još malo pričekati, serija za iduću godinu bit će značajno osvježena i nudit će znatno ljepši interijer.

Seat Mii EV

Seat Mii EV

VW Group je u osnovi nekoliko puta napravio isti automobil, s nešto drugačijim izgledom. Loše u pogledu raznolikosti, ali dobro u smislu EV tržišta koje želi ponuditi cjenovno pristupačnije i kvalitetne automobile širokim masama. Kao i ostali automobili iz serije, koji također uključuju VW e-Up, i Mii Electric je dovoljno ugodan za vožnju, ima dobar domet i izvrstan je uvod u svijet električnih automobila. Svakako ga vrijedi pogledati.

Peugeot e-208
Peugeot e-208

Peugeot e-208

Peugeotov e-208 nastavlja impresionirati, jer se ovdje radi o EV verziji već impresivnog 208 modela. Nema ovdje neke velike vmudrosti. Francuski električni super-mini ima odlično rukovanje u kombinaciji s finom unutrašnjošću brenda Continental plus više nego solidan domet, od 339 km. Ako volite francuske automobile i ako ste još k tomu zainteresirani za EV modele Peugeot e-208 model je na kojeg biste trebali svratiti pogled.

Tesla Model Y 2021

Tesla Model Y 2021

Ako vam se sviđa Model 3 limuzina, ali vam treba malo više prostora za putnike i teret, Tesla Model Y je možda pravi izbor za vas. Dva vozila dijele zajedničku platformu, način dizajna i konfiguracije baterija, ali profil modela Y sličan SUV-u, sam je po sebi praktičniji. Model Y je duži i viši od obične ”trojke”, što omogućuje veći prostor za glavu i prostor za noge sprijeda i straga. Ima i mnogo više prostora za prtljagu, a nešto veća visina vožnje znači da će model Y ukloniti prepreke koje model 3 neće.

Renault Zoe

Renault Zoe

Renault Zoe je vrlo privlačan automobil, koji će vašu pozornost zasigurno privući ponajprije svojim oštrijim dizajnu i dometom, koji je nadograđen u odnosu na neke druge modele. Domet od 200 milja ili oko 321 km više je nego dobar za ovako maleni autić, a u kombinaciji s punjenjem od 50 kW, nikada se nećete morati brinuti da ćete ostati ”bez goriva” ili da ćete morati dugo čekati na dopunjavanje.

Kia e-Niro

Kia e-Niro

E-Niro još je jedan napadač koji cilja na onaj cjenovno pristupačan segment EV automobila. Uz briljantan asortiman, hrpu opreme i relativno nisku cijenu gotovine, e-Niro je vrlo povoljan automobil, koji nudi izvrstan omjer uloženog i dobivenog. Domet je također izvrstan: 402 km znači da će vas ovaj Kia-in električni ljepotan služiti na duge staze.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here