Tržište električnih automobila u 2018. godini moglo bi doživjeti veliki zaokret i porast jer sve je više proizvođača automobila koji se okreću proizvodnji takvih automobila.

Nedavna istraživanja su pokazala kako je proizvodnja električnih automobila sve jeftinija i kako bi u neko dogledno vrijeme mogla sustići cijenu proizvodnje benzinskih automobila.

Sve to ukazuje kako je pred nama veliki zaokret na tržištu i kako ćemo viđati sve više električnih automobila na cestama. U nastavku donosimo popis najjeftinijih električnih automobila koje je moguće nabaviti u Hrvatskoj.

 

električni auto

Godina 2018. kao velika prekretnica


Iako je već jedna četvrtina godine iza nas, najave su kako će ova godina donijeti velike promjene na tržištu električnih automobila. Nedavno su stručnjaci iz UBS-a odlučili rastaviti jedan od električnih automobila kako bi saznali kolika je zaista cijena proizvodnje automobila na takav pogon. Došli su do zaključka kako su troškovi proizvodenje manjih od onih koji se prikazuju u javnosti.

Ipak, ovo treba promatrati s dozom zadrške, jer rastavljanje i sastavljanje jednog automobila nije isto što i proizvoditi na tisuće automobila mjesečno. Lidere auto industrije trenutno muči problem neadekvatnih industrijskih pogona, zbog čega se troškovi proizvodnje automobila penju jako visoko.

Električni automobil sam po sebi nije znatno skuplji od benzinske verzije, ali je problem u tome što industrijska postrojenja još nisu u potpunosti kompatibilna za proizvodnju ovih novih modernih vozila. Zbog toga, dio proizvođača gubi veliki novac prilikom proizvodnje električnih automobila i zapravo stvaraju gubitke sa svakim prodanim modelom.

Ono što posebno raduje je činjenica da se iz mjeseca u mjesec industrija prilagođava novo nastaloj situaciji i uskoro će industrijski pogoni biti optimizirani za masovnu proizvodnju električnih automobila. Biti će to presudan trenutak koji će na tržište donijeti cjenovno prihvatljive električne automobile. To će posljedično izazvati veliku navalu kupaca na električne automobile, a to će značiti procvat industrije električnih automobila.

 

električno vozilo

EU i Hrvatska u privilegiranom području

Stručnjaci se slažu oko činjenice kako bi upravo Europa mogla biti među prvima, gdje će cijene električnih automobila značajno pasti. Naime, unutar Europe izgrađen je vrlo veliki lanac proizvođača automobila, a isto tako napravljena su velika ulaganja u električne punionice i potrebnu infrastrukturu. Cjelokupnu europsku auto industriju podupire i Europska Unija koja nudi mnoštvo poticaja kako bi se u skorašnje vrijeme svi automobili na cestama vozili na električni pogon.

U prilog električnim vozilima idu i nedavno donesene regulative u Njemačkoj gdje se u nekim gradovima zabranjuje prometovanje vozilima na dizelski pogon. Iako su se mnogi zapitali da li će takvo što utjecati na pad cijene dizelskih vozila koja će iz EU stizati u Hrvatsku, mnogi smatraju kako se to treba dodatno regulirati našim zakonima. Naime, ni Hrvatskoj nije u cilju uvoziti mnoštvo automobila na dizelski pogon, jer smo i mi dio EU i kao takvi moramo se držati nekih propisa koji nalažu da svaki stanovnik ima pravo na zdrav život.

Poticaji za kupnju električnih automobila više nisu neka novost kako u EU, tako i u Hrvatskoj. Poticanje kupaca na odluku o kupnji električnog vozila, smjer je u kojem se kreće cijela Europa. Pad cijena električnih vozila poduprijet s poticajima za kupnju, mogao bi rezultirati sjajnom prodajom takvih vozila i u Hrvatskoj. Hrvatska planira na sufinanciranje električnih vozila do 2020. godine utrošiti čak 60 milijuna kuna. Ove godine trebalo bi na raspolaganju biti 20 milijuna kuna za sve koji se odluče na kupnju električnog automobila.

 

Najjeftiniji električni automobili u Hrvatskoj

I dok se u Hrvatskoj jako ponosimo Rimčevim najbržim električnim sportskim automobilom na svijetu, većina Hrvata ipak si može, tj. želi priuštiti znatno jeftiniji električni automobil. Iako cijene električnih automobila još uvijek kotiraju vrlo visoko, sve je više takvih vozila na našim cestama. Tome u prilog ide i sve veća ponuda električnih automobila na hrvatskom tržištu. Za vas smo izdvojili nekoliko najjeftinijih električnih automobila koje je moguće nabaviti u Hrvatskoj:

 

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf

Golf je definitivno jedan od najprodavanijih i najprepoznatljivijih automobila u Hrvatskoj. Već desetljećima Volkswagen Golf automobili voze se po našim cestama. Iako je do sada Golf doživio mnogo verzija, a na hrvatskim su prometnicama zastupljeni baš svi modeli (pa i oni najstariji), ovog puta Golf nam dolazi u električnom izdanju. Vjerujemo kako bi ovaj tip automobila poželjeli mnogi koji su zaljubljenici u Golf seriju, ali problem će im zasigurno predstavljati dosta visoka cijena.

Volkswagen e-Golf je električna verzija najprodavanijeg automobila u Europi, a dostupan je i u Hrvatskoj. Automobil je pogodan za gradske vožnje, jer s jednim punjenjem može izdržati otprilike 200 kilometara. Jasno, taj kapacitet bez problema će zadovoljiti sve koji automobil koriste u gradu gdje nije potrebno prijeći velike udaljenosti.

Suprotno relativno malom kapacitetu baterije, jest cijena vozila koja iznosi velikih 301.000 kuna. Pitanje je koliko je vozača spremno odvojiti taj novac, kako bi kupili najprodavaniji automobil u Europi, ali ovog puta na električni pogon.

 

BMW i3

BMW i3

Tržištu električnih automobila vrlo brzo se priključio i BMW kod kojeg smo navikli na kvalitetne automobile. Za razliku od prethodno spomenutog e-Golfa, BMW i3 ima nešto veći domet koji iznosi 245 kilometara. No, to je deklarirana brojka, a u stvarnosti je ta brojka bliže 180 kilometara (s jednim punjenjem). Zanimljiv je koncept koji se krije iza ovog auta, jer radi se o verziji super automobila i8. Ono što je još zanimljivije vidjeti jest usporedba cijene, gdje spomenuti i8 košta čak 4 puta više, odnosno 1.237.000 kuna.

Cijena BMW i3 automobila iznosi 297.000 kuna. Svi koji su u potrazi za kvalitetnim automobilom na električni pogon, definitivno trebaju razmisliti o kupovini ovog auta. Naime, znamo kako iza BMW automobila uvijek stoji kvaliteta i pouzdanost pa nemamo razloga sumnjati da tako nije i s električnom verzijom. U svakom slučaju veseli činjenica da se i jedan od najkvalitetnijih brendova u svijetu odlučio za proizvodnju vozila na električni pogon.

 

Nissan Leaf 2.0

Nissan Leaf 2.0

Nissan Leaf jedan je od najprodavanijih električnih automobila na svijetu. Prvi Leaf na tržištu se pojavio prije više od 5 godina, a ovih tjedana dobio je svoju novu verziju. Vjerujemo kako su u Nissanu dobro razmotrili probleme koje je donosila prve verzija vozila i kako sada imaju spremnu kvalitetnu drugu generaciju ovog vozila.

Nissan Leaf 2.0 prema klasifikacijama može dosegnuti udaljenost od 370 kilometara, ali korisnicima nudi i mogućnost brzog punjenja baterija. Njegova maksimalna brzina je 144 km/sat, a u automobilu se nalazi i polu-autonomni sustav upravljanja.

Taj sustav omogućava sigurna skretanja, usporava i koči ukoliko primijeti prepreku, a može se i samostalno parkirati. Zanimljivo, prva verzija automobila nije bila dostupna na hrvatskom tržištu, dok će se sada Nissan Leaf naći u hrvatskim auto salonima i to po cijeni od oko 280.000 kuna.

 

KIA Soul EV

KIA Soul EV

KIA je proizvođač automobila koji vrlo dobro kotira u Europi, bez obzira na to što je njihovo sjedište u Južnoj Koreji. S obzirom da znamo da se u Južnoj Koreji vrlo kvalitetno prilagođavaju modernim trendovima, ali i kreiraju iste – korejski električni automobil na tržištu nimalo ne čudi.

KIA Soul EV je električni automobil koji otvara jedna nova vrata KIA automobilima i ispituje tržište u Hrvatskoj. Ipak, radi se o nešto ‘rezerviranijem’ automobilu koji s jednim punjenjem može prijeći tek 96 kilometara. To je možda prihvatljiva solucija za one koji automobil koriste u gradu, ali definitivno nije automobil za neka dulja putovanja.

Uz mali doseg koji može postići pomalo čudi cijena od čak 272.000 kuna. Generalno gledajući, ako tražite automobil za dulja putovanja, KIA Soul EV nije dobar odabir za vas.

 

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq

Korejci u Hrvatskoj imaju još jednog svojeg predstavnika, a to je Hyundai. Radi se o proizvođaču automobila koji je dobro poznat hrvatskim vozačima, a uglavnom po automobilima srednjeg i nižeg cjenovnog razreda koji su dostupni široj publici. Ovog puta, Hyundai nam na tržište donosi svoj električni automobil, naziva Hyundai Ioniq.

Hyundai Ioniq je auto dosta velikih dimenzija, što se ne odražava previše na dometu koji ostvaruje. Naime, ova elektro limuzina može s jednim punjenjem prijeći 280 kilometara (deklarirano), odnosno u realnosti ta se brojka kreće oko 215 kilometara.

Radi se o automobilu ugodnih voznih karakteristika i kvalitetne izrade, što je zajedno s električnim pogonom ukomponirano u automobil pogodan za kupce. Cijena automobila slična je onoj KIAe koju smo malo prije predstavili, točnije iznosi 270.000 kuna.

 

Renault Zoe

Renault Zoe

Vraćamo se ponovo na europske proizvođače, a Renault među top električnim automobilima s najmanjom cijenom ima čak tri predstavnika. Ovaj je europski auto gigant odlučio među prvima svijetu predstaviti svoje automobile na električni pogon, a to im sada daje određenu prednost na tržištu.

Uz to što u svojim redovima usavršavaju vozne karakteristike i motore, imaju i vrlo dobro izgrađen sustav kupaca. Sve to veliki je poticaj za daljnje usavršavanje i produciranje novih električnih automobila.

Renault Zoe je fantastičan električni automobil koji je proizašao iz Renaultove tvornice, a odlikuje ga jako veliki domet. U deklariranim papirima stoji kako ovaj automobil može prijeći čak 403 kilometra na samo jednom punjenju. S druge strane, podaci s trena pokazali su kako je s jednim punjenjem realno očekivati vožnju od 317 kilometara.

Unatoč tome što može prevaliti jako puno kilometara, ovaj je automobil jeftiniji od prethodno navedenih. Ako se odlučite za kupnju Renault Zoe vozila morat ćete izdvojiti oko 250.000 kuna. To je i dalje puno novca, ali dobivate automobil s kojim možete bez brige otići na neka duža putovanja.

 

Volkswagen e-Up

Volkswagen e-Up!

Baš poput Renaulta i Volkswagen ima još jednog predstavnika na listi najjeftinijih električnih automobila u Hrvatskoj. Radi se o automobilu koji je postao posebno popularan zadnjih godina zbog svojih malih dimenzija i potrošnje, što je posebno pogodno za gradsku vožnju. Klasična verzija Volkswagen Up! vozila može se često vidjeti na hrvatskim cestama, no sada stiže i električna verzija ovog vozila.

Volkswagen e-Up! po karakteristikama je vrlo sličan svojoj standardnoj benzinskoj verziji, ali razliku ostvaruje na području potrošnje i pogona. Električni pogon u ovom automobilu omogućuje korisniku vožnju na udaljenosti od 150 kilometara na jednom punjenju. Cijena vozila kreće se oko 205.000 kuna.

 

Renault Kangoo Z.E.

Renault Kangoo Z.E.

Drugi Renaultov automobil na listi najjeftinijih električnih automobila pomalo iskače od ostatka liste, jer radi se o dostavnom automobilu. Zanimljivo je vidjeti kako se jedan dostavni automobil ugurao na našu list, no još je zanimljivije vidjeti kako je cjenovno povoljniji od svih koje smo prethodno naveli.

Renault Kangoo Z.E. je dostavno vozilo na električni pogon, koji će vrlo vjerojatno posebno biti drag korisnicima koji obavljaju neke radnje i koji trebaju vozilo za prijevoz robe. Nabavka ovog vozila koštat će ih oko 200.000 kuna, ali će znatno smanjiti naknadne troškove jer ipak će se voziti na struju.

No, za one koji će koristiti vozilo vrlo bitan podatak svakako je domet vozila na jednom punjenju. Deklarirani domet iznosi 270 kilometara, dok će u stvarnosti korisnik na jednom punjenju prijeći oko 200 kilometara. Nije loš domet, s obzirom na to da se radi o dostavnom vozilu.

 

Smart Electric

Smart Electric

Smart gotovo uvijek vežemo uz gradsku vožnju i ovaj automobil s pravom nosi epitet ‘najmanjeg gradskog automobila’. Smart automobili vrlo su popularni jer su malih dimenzija pa je vrlo praktično njima baratati u gradu, a i pronaći parking mjesto više nije toliki problem. U svojoj novoj inačici Smart dolazi i s pogonom na elektriku, što će još dodatno uštedjeti kupcima novac za vrijeme vožnje.

Smart Electric je vozilo koje je u potpunosti utemeljeno na standardnom Smart automobilu. U to je standardno vozilo dodan električni pogon, te je tako vožnja učinjena još ekonomičnijom i ekološki prihvatljivijom. Stvarni domet Smart Electrica je oko 120 kilometara, a njegova cijena na hrvatskom tržištu iznosi oko 150.000 kuna.

 

Renault Twizy

Renault Twizy

Najjeftinije električno vozilo na našoj listi je ponovo iz redova Renaulta, a radi se o malenom Renault Twizyju. Ovo je vozilo pomalo atipično i neće se mnogima svidjeti. Radi se o automobilu kojeg bismo prije mogli smjestiti u četverocikle, nego u standardnu kategoriju vozila.

Najveća brzina koju može postizati na cestama je 50 km/sat. Uz sve to i domet ovog automobila je relativno malen i iznosi svega 50 kilometara. Dakle, možemo zaključiti kako se radi o gradskom automobilu koji nije namijenjen za vožnju na duge relacije.

Cijena osnovne verzije automobila iznosi 77.000 kuna, ali u ponudi je i jača verzija. Ta jača izvedba automobila razlikuje se prvenstveno u brzini koju može postizati, koja ovog puta ide do 85 kilometara na sat. Jači model dolazi i po znatno većoj cijeni, koja iznosi 102.000 kuna.

 

Ovim malenim Renault Twizyjem zaključili smo našu listu najjeftinijih električnih automobila koji su dostupni za kupnju u Hrvatskoj. Lista automobila trenutno nije bogata izborom i svi modeli dolaze po relativno visokoj cijeni.

No, kao što smo već spomenuli u uvodu, ove godine očekuje se veliki zaokret na tržištu koji bi mogao znatno smanjiti cijene vozila. Tu su i poticaji koje dijeli Europska Unija, odnosno Hrvatska. Tako da prije kupnje ovog automobila svakako vrijedi razmisliti o uzimanju poticaja, jer zašto ne uštedjeti novac kada je to moguće. Nadamo se kako će sljedeća naša lista biti bogatija za još nekoliko električnih automobila, koji će tada biti znatno jeftiniji.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here