Američka automobilistička kompanija Tesla nalazi se u teškoj financijskoj krizi. Proizvođač električnih automobila pleše na rubu bankrota, a sam se vlasnik, Elon Musk, prije nekoliko mjeseci „šalio“ da je Tesli došao kraj jer ne može skupiti više novca.

Kao što smo spomenuli u ranijem tekstu, tvrtka svake minute potroši 6.500 dolara, a 2017. godinu završila je s 9.4 milijardi dolara duga. Južnoafrički izumitelj neće odustati od Tesle, već razmatra kako popraviti situaciju i prestati spaljivati novac. Svoju je novu ideju podijelio na Twitteru.

Privatiziranje Tesle označilo bi kraj prepucavanja Muska i analitičara s Wall Streeta zbog stalnih negativnih rezultata tvrtke. 46-godišnjak zato razmišlja o povlačenju dionica iz javne ponude na burzi i njihovom otkupu po cijeni od 420 dolara od postojećih dioničara, pod uvjetom, naravno, da ih oni žele prodati. Ako se Muskova najava doista i ostvari, sljedeći bi korak bio povlačenje Tesle s burze te ponovna privatizacija.


Dionica Tesle su nakon prvog tweeta skočile s 340 na 370 dolara, nakon čega je trgovanje privremeno obustavljeno. Kompanija je trenutno procijenjena na 62 milijarde, a otkup dionica rezultirao bi skokom na do 70 milijardi dolara. Kao potencijalni partneri pri otkupu, spominju se investicijski fondovi Saudijske Arabije, kao i Larry Page te Google. Musk se također nada da će svi sadašnji investitori ostati uz Teslu ako krene u privatizaciju.

„Ovo izgleda kao manipulacija dionicama. Ako Elon laže, a mislim da laže, mogao bi biti u velikoj nevolji“, komentar je jednog YouTube korisnika na Muskove najave koju su rezultirale brzim rastom cijena dionica. Preostaje nam vidjeti kako će se situacija rasplitati.

Pogledajte video o novonastaloj situaciji u Tesli:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here