Svi vodeći proizvođači automobila posljednjih su godina donijeli planove u kojima su jasno pozicionirali svoje poslovanje u ‘električnoj budućnosti’. Naime, automobili s klasičnim motorima na unutrašnje izgaranje polako odlaze u povijest, a na njihovo mjesto stižu električna vozila. I dok su neki od vodećih europskih proizvođača već davno predstavili svoja električna vozila i pozicionirali se na tržištu, takvo što još uvijek nije napravio BMW. Ipak, čini se kako i u BMW-u razmišljaju o elektrici pa bi nove serije automobila trebale doći u električnim izvedbama.

Informacije iz BMW-a nedavno se glasile kako se motori V8 i V12 više neće naći u novim izvedbama automobila te kako će vozila dobiti hibridni pogon. Iako je to nekakav logičan korak u kojem kreće BMW, osim gore spomenutih informacija, nismo dobili ništa više. Ipak, ovih su se dana u medijima pojavile i nove informacije koja nam puno bolje ocrtavaju što se trenutno događa u kompaniji BMW.

Prema tim informacijama, veliki zaokret trebao bi se desiti kod BMW serije 5 i 7. Ove dvije popularne serije automobila trebale bi dobiti potpuno nove električne motore koji će moći postizati iznimno veliku snagu i brzinu. Električna verzija serije 5 trebala bi biti nešto ‘slabija’ u odnosu na sedmicu, a u automobilu bi se mogla nalaziti baterija kapaciteta do 120 kWh (iako će njezin kapacitet vrlo vjerojatno biti nešto manji).

S druge strane, serija 7 imat će definitivno izvedbu u kojoj će baterija imati 120 kWh, a u ponudi će biti i nešto oskudnija verzija od 80 kWh. To znači da bi ovaj automobil mogao postizati autonomiju od čak 700 kilometara, što je fantastično. Snaga koju bi trebao razvijati ovaj novi električni motor kretat će se oko 650 KS, što je sasvim dovoljno za vrhunske performanse.

Nova generacija modela 5 i 7 već je u razvoju, a na tržište će nam stići za koju godinu. Prema navodima, serija 7 na tržištu će se pojaviti 2022. godine, dok ćemo na seriju 5 morati pričekati godinu dana duže. Cijena za sada nije poznata, kao ni detaljnije specifikacije automobila.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here