Windows 10 S neće vam dopustiti promjenu zadanog web preglednika ili tražilice, i biti ćete osuđeni samo na Edge i Bing.

Windows 10 S, Microsoftov novi zaključani operativni sustav koji dolazi u paketu s novim Surface Laptopima, neće vam omogućiti da promijenite zadani web preglednik, osim vlastitog Edge-a. Nadalje, Edge-ova zadana tražilica za pretraživanja, također se ne može mijenjati, dobivate samo Bing.

Zanimljivo je da možete preuzeti druge web preglednike iz Windows Storea, kao što je Opera Mini, ali Windows 10 S neće vam dopustiti da ga postavite kao zadani preglednik: ako pokušate otvoriti HTML datoteku ili kliknite neki web link u drugoj aplikaciji, uvijek će se otvoriti u Edgeu.

U ovom trenutku treba napomenuti da Windows 10 S, slično kao i njegov stilski prethodnik, Windows RT, pokrenut će samo aplikacije koje preuzimate iz Windows Store-a, a trenutačno ni Firefox ni Chrome nisu dostupni kroz Windows Store.

Teško je vjerovati da će Google biti super zainteresiran za stavljanje Chromea u Windows Store ako korisnici sustava Windows 10 S ne mogu promijeniti zadani web preglednik.
Ipak, ako pretražujete Windows Store za aplikaciju koja nije dostupna, kao što je Chrome, trgovina će vam ponuditi neku drugu aplikaciju iz iste kategorije, kao na ovoj slici.

windows-store bez chrome-a
Možemo braniti ovaj Microsoftov izbor da zaključa Windows 10 S preglednik kao neku vrstu mjere sigurnosti ili poboljšanja performansi, ali ipak je ovo vrlo čudan potez.

Postavljanje zadane tražilice da bude Bingo je očekivana stvar na Microsoft proizvodima, ali zabranjivanje promjene tražilice je stvar, koju u najmanju ruku, većina ljudi nebi očekivala, i vjerojatno će doći kao neugodno iznenađenje mnogim korisnicima sustava Windows 10 S.

Pogotovo ako se uzme u obzir da je Europsko tržište, zapravo vrlo značajno za prodaju Surface laptopa, a Bing kao tražilica ima gotovo zanemarivi postotak pretraga a Google je naravno vodeći.

Treba spomenuti da je Bing povijesno bio prilično loš u ne-engleskom pretraživanju, i zapravo se koristi najviše u Americi, ovakva ograničenja bi mogla skupo koštati Microsoftovu novu platformu. Vjerojatno Microsoft smatra da je njegova tražilica postala dovoljno dobra i da budući europski korisnici Windowsa 10 S neće biti razočarani.

Piše: D.Ž.

Komentiraj