Nakon odgode prošlog mjeseca, Google je konačno pokrenuo svoj Backup and Sync desktop tool za Mac i Windows korisnike, omogućujući im da sinkroniziraju sve što žele pohraniti na cloudu – slike, videa, dokumente i druge važne stvari.

 

Povjerljivost podataka – pohranjeni podatci sa vašeg uređaja su privatni dok ne odlučite da ih podijelite s drugima.

Sinkronizacija –  Promjene koje napravite na datotekama, slikama itd., poput brisanja i editiranja, bit će reflektirane preko svih vaših sinkroniziranih uređaja. To znači da trebate napraviti izmjenu samo jednom. (svaki mobilni telefon, tablet koji ima Google Photos aplikaciju i Back up and Sync na istom Google Accountu. Bilo koji kompjuter koji se logira na photos.google.com  sa istim Google Account-om).

 

google backup and sync

 

Vjerojatno čuvate vaše najvažnije datoteke i fotografije na različitim mjestima: vašem kompjuteru, mobitelu, različitim SD karticama i digitalnoj kameri koju povremeno koristite. Ponekad je pravi izazov čuvati sve te podatke organizirane, pohranjene i sigurne. Google Backup and Sync je brži, jednostavniji i mnogo sigurniji način da zaštitite od gubitka podatke  i fotografije koje vam mnogo znače.

Ova aplikacija služi za sigurnosnu kopiju datoteka i fotografija na Google Drive i Google Photos,na Mac-u i računalu  tako da ih nećete više imati raspršene na više mjesta ili držati zarobljene na vašem kompjuteru. Samo odaberite foldere  (mape) koje želite sigurno kopirati i aplikacija će se pobrinuti za ostalo.

Backup mogućnosti na Google Drive će uskoro doseći značajna poboljšanja zbog čega će vjerojatno biti mnogo atraktivniji od svojih protivnika koji također nude cloud pohranu.

 

Google pokreće novi backup alat

Google pokreće backup aplikaciju Backup and Sync koja čini se zamjenjuje Google Drive i Google Photos  Backup aplikaciju.

On omogućuje sigurnosnu pohranu cijelih foldere na cloud. To znači da umjesto da stavljate pojedinačne fajlove ili fotografije sa vašeg kompjutera na Google Drive folder, sada možete automatski prebaciti cijeli folder s kompletnim sadržajem na Google Drive. Google će također kontinuirano bekapirati folder kako bi vaši fajlovi bili up to date.

U budućnosti Google Drive će moći pratiti i bekapirati fajlove unutar bilo koje lokacije koju vi označite, uključujući vaš desktop, sve foldere i ostalo.

 

Kako koristiti Google aplikaciju da biste sačuvali važne podatke u slučaju da se vaš disk pokvari

Google novo riješenje omogućuje vam da pristupite svojim sigurnosno pohranjenim datotekama na izuzetno jednostavan način i kada niste pri svom računalu ili ono više nije u funkciji zato što se svi pohranjeni podaci ovim putem nalaze na Cloudu.

Kako početi?

Prvo spustite Google Backup and Sync aplikaciju sa Google službene web stranice.

 

Kliknite „Get started“

 

backup and sync 2

 

Logirajte se na Google account

 

backup and sync 3

 

Izaberite foldere koje želite pohraniti na Google Drive. Možete čaki odabrati i kvalitetu fotografija koje će Google spremiti. Klilknite – Next.

 

backup and sync 4

 

Sada vidite zaslon. On će ubaciti folder na vaš kompjuter gdje možete povući i ispustiti datoteke koje možete odmah uplodati na cloud, njima možete pristupiti od svuda. Vjerojatno ne želite sinkronizirati sve!

 

backup and sync 5

 

I to je sve! Sada će vaš kompjuter početi sa sigurnosnim kopiranjem na Google Drive. To će potrajati određeno vrijeme ovisno o brzini vaše internetske veze i koliko toga kopirate.

backup and sync 6

 

Dodatna napomena: Ako ikada ostanete bez  praznog prostora za pohranu podataka , otvorite Google Drive aplikaciju i kliknite „Upgrade“. Google će vam omogućiti kupnju više prostora za pohranu.

backup and sync 7

Još uvijek ostaje limit pohrane za besplatne članove

Za registrirane, redovne korisnike, datoteke spremljene pomoću novog alata za sigurnosnu pohranu podataka, vjerojatno će se računati prema standardnom Google Drive storage limitu. Za besplatne korisnike to je samo 15 GB pohrane. Oni koji žele povećati pohranu moraće to i platiti. Ako želite, možete spremnik nadograditi do 100 GB ZA 1,99 dolara na mjesec, 1 TB prostora za pohranu za 9.99 dolara mjesečno, 20 TB za 199,99 dolara mjesečno i 30 TB za 299,99 dolara mjesečno.

Čini se pametnim potezom upoznati besplatne članove i sa samo 15 GB prostora koji im stoji na raspolaganju u ovoj Google aplikaciji, jer je bilo zahtjeva prema suparničkom servisu Dropbox da izradi sličnu aplikaciju. Slično kao Drive sada, Dropbox također traži od korisnika da pohrane bilo kakve fajlove za sinhronizaciju u glavni Dropbox folder, što za nekoga i ne mora biti baš produktivan sigurnosni  potez.

 

Googlov novi Drive File System

Google dalje savjetuje G Suite kupce da koriste regularnu verziju Drive dok ne izbace Drive File Stream, Googlovo riješenje za pohranu podataka namijenjeno poduzetničkim firmama. Drive File Stream će dozvoliti korisnicima da imaju pristup enormnom setovima podataka firme bez da podacima zauzimaju ogromne prostore na vlastitim hard diskovima. Google ohrabruje sve zainteresirane koji žele probati Drive File Stream da se registriraju za Early Adopter Program.

Google se nije izjasnio koliko točno može korisnik  postići s nadolazećim backup alatom ili koje će  mogućnosti  biti dostupne u nadolazećoj verziji ovog  Google alata. Sigurno je da će biti osnovne mogućnosti kao otvaranje i uređivanje određenog tipa datoteka, kao što je to već moguće na Google Drive, i onda ih sinhronizirati natrag na drugi kompjuter.

 

Google Drive Settings neće biti promijenjeni tijekom nadogradnje

Dobra je vijest da sve vaše postavke na Drive neće biti promijenjene nakon nadogradnje. One će biti povezane preko Backup and Sync, tako da ne morate brinuti da će vaše sinhronizirane datoteke biti izbrisane.

Očekuje se da ćete biti povezani i s Google Photos, odnosno da ćete moći pristupiti vašoj galeriji slika.

Upravo prošlog ožujka, Google je napravio značajna poboljšanja na Drive, posebno ona fokusirana na pomaganje poduzetničkim timovima da prebace masivne fajlove na Google Cloud. Jedno od tih poboljšanja je bolji Google Vault for Drive, koji dopušta administratorima da imaju više kontrole nad datotekama kako određuju pojedinačni pravilnici u tvrtkama.

Što vam se čini?  Da li je njihov alat za pohranu korisniji ili bolji od Dropbox i drugih cloud storage i backup riješenja?

Koju god platformu ili servis koristili sada je pravo vrijeme da vas podsjetimo da kopirate svoje podatke na sigurno mjesto.

Piše: K.J.

Komentiraj