Generirajte lozinke i kodove koji će jamčiti maksimalnu sigurnost za sve vaše mrežne i izvanmrežne korisničke račune i koji će sve vaše podatke čuvati na sigurnom.

Stvaranje i kreiranje sigurnosnih lozinki i kodova za mrežne korisničke račune može biti velik posao i velika gnjavaža. Ponovno korištenje jednih te istih lozinki za više servisa znači da će vaši korisnički računi biti puno ”otvoreniji” za napade raznoraznih hakera i ”zločestih” dečki.

Ako je jedan od korisničkih računa napadnut na način da je otkrivena lozinka tog računa, to će značiti da su i svi ostali računi pod velikim rizikom. Ipak, korištenje prevelikog broja jedinstvenih lozinki znači rizik od onemogućivanja pristupa korisničkom računu, u slučaju da je netočna lozinka bila unesena prevelik broj puta.

Ovo su najveći razlozi zbog kojih će svakom korisniku itekako dobro doći kvalitetan generator ili manager lozinki. Generatori i manageri stvaraju lozinke na način da koriste kombinaciju slova (velikih i malih), brojeva i ostalih specijalniih znakova i na taj način stvaraju snažne lozinke koje su puno otpornije na napade i pokušaje provala.

Nadalje, te se onda lozinke kriptiraju i pohranjuju u riznicu koja je zaštićena glavnom (ili ”Master”) lozinkom, koja je u ovome slučaju jedina lozinka koju korisnik treba zapamtiti. Nakon što se korisnik ulogira u ovo, najbolji generatori i manageri lozinki će automatski popuniti korisničko ime i lozinku i to svaki puta nakon što korisnik posjeti željenu stranicu koja zahtijeva ulogiranje.

Neki generatori lozinki pohranjuju detalje u vezi ulogiravanja na svoje vlastite servere, dok drugi to rade na način da ih pohranjuju lokalno- najčešće na korisnikovo računalo ili pak na neki uređaj za pohranu podataka kao što je USB stick. U nastavu ćemo navesti i opisati najbolje generatore i managere lozinke uz koje će vaši korisnički računi i podaci koji se na njima nalaze biti u potpunosti sigurni.

 

LastPass

 

LastPass

Besplatan, siguran i pouzdan način kreiranja lozinki i pohranjivanja podataka – LastPass je definitivno jedan od najboljih password managera koji postoje

Postoje dvije verzije LastPass-a – besplatna i premium. Obje verzije mogu generirati i pohranjivati neograničen broj lozinki korisničkih računa koji se onda pohranjuju u sigurnosnu lozinku uz glavnu lozinku. Osim toga, obje verzije će popuniti mrežne forme automatski tako da korisnik može bez ikakvih problema koristiti i implementirati multi-faktorsku autentifikaciju.

Premium verzija se razlikuje od besplatne u vezi toga što, naravno ima dodatne mogućnosti koje besplatna verzija nema. Neke od tih mogućnosti su sinkronizacija preko više uređaja, pohranjivanje lozinki za desktop programe te dijeljenje osiguranih datoteka s drugim korisnicima (naravno, uz dopuštenja koja se mogu dodatno namjestiti i uključiti).

Jedna od definitvno najboljih kvaliteta ovog generatora lozinki jest njegova mogućnost stvaranja snažnih lozinki koje je gotovo pa nemoguće pogoditi i to za sve korisničke račune. Uz LastPass korisnik više neće imati potrebu za pamćenjem dugačkih, znakovima i simbolima ispunjenih lozinki te naravno- ponovno korištenje jedne te iste lozinke za više korisničkih računa.

 

Dashlane

 

Dashlane

Izvrsna zaštita putem lozinki putem više verzija programa koje su dostupne za sve internet preglednike i uređaje

Dashlane je po nekim mjerenjima i istraživanjima, ”najljući” suparnik LastPass-u,što znači da i Dashlane (slično kao i LastPass) ima mogućnosti generiranja snažnih lozinki koje je gotovo nemoguće otkriti i ”probiti.”

Jedna od dodatnih stvari kojima se Dashlane može pohvaliti je činjenica da Dashlane postoji, osim za Windows računala i za različite internet preglednike kao i mobilne verzije Dashlanea. Slično kao i kod LastPass premium verzije, Dashlane sam po sebi daje mogućnost neograničenog sinkroniziranja i dijeljenja podataka i datoteka između korisnika.

Premium verzija Dashlanea nije baš jeftina, tako da ćete za nju trebati izdvojiti 39.99 američkih dolara (što je oko 243 kune) i to ako želite imati licencu za korištenje na jednu godinu. Ako vam nije do plaćanja i ako vam baš nisu toliko važne premium mogućnosti, onda je dobro za znati da i besplatna verzija Dashlanea isto tako korisniku pruža vrlo dobru zaštitu.

Besplatna verzija programa tako korisnicima daje ”osnovni” model managera koji uz osnovne mogućnosti kreiranja lozinki isto tako ima mogućnosti digitalne lisnice i mogućnost automatskog popunjavanja (obje ove mogućnosti funkcioniraju vrlo dobro). Odabir između LastPass-a i Dashlanea je nešto kao odabir između BMW-a i Mercedesa. Ovisno o ukusu i nekim sitnicama korisnik će odabrati jedan od ova dva, no bez obzira na koja dva se odlučite dobro je za znati da ste dobro odlučili.

 

RoboForm

 

RoboForm

Odličan desktop manager za lozinke koji u sebi sadrži besplatne mobilne aplikacije i podršku za neograničen broj ulogiravanja

Developeri RoboFarma tvrde da je njihov manager za lozinke najbolji na svijetu i točka. Je li to zaista tako o tome se može diskutirati, no ono što je sigurno jest to da se zasigurno radi o jednom od najkvalitetnijih managera za lozinke koji postoje na tržištu, a da su izašli ove godine.

Nakon najnovijeg updatea, RoboFarm više ne sadrži ograničen broj koje korisnik može ostvariti za  ulogiravanje koji mogu biti pohranjeni u besplatnoj verziji programa. Osim toga, RoboFarm isto tako nudi i podršku za više platformi, ulogiravanje u aplikacije te mogućnost za dobivanja hitnog pristupa podacima.

Premium verzija programa nudi mogućnosti sinkronizacije preko više uređaja, kreiranje sigurnosne kopije na cloudu te mogućnost davanja hitnog pristupa korisniku. Ako se odlučite na premium verziju, onda trebate znati da licenca koja traje tri godine košta  19.95 američkih dolara (što je recimo osjetno manje nego u slučaju premium verzije LastPass managera). Ako se odlučite na petogodišnju licencu, za to ćete trebati izdvojiti 74.95 američkih dolara.

 

Sticky Password

 

Sticky Password

Izvrstan manager za lozinke koji je osmišljen od strane kreatora AVG Antivirusa

Sticky Password je osmišljen od strane istog tima koji je zadužen za osmišljavanje rješenja u pogledu AVG Antivirusa tako da možemo biti sigurni da se radi o manageru s kojim ”nema šale.”

Postoje naravno dvije verzije Sticky Passwords: besplatna i premium. Premium se razlikuje od besplatne verzije po tome što naravno- košta i što daje neke dodatne mogućnosti kao što su sinkronizacija preko clouda, kreiranje sigurnosne kopije, itd. Za premium verziju trebati ćete izdvojiti 29.99 američkih dolara (toliko košta licenca za korištenje premium verzije na jednu godinu).

Obje verzije Sticky Passworda ukljujuju generator lozinki koji može stvoriti sigurnosne lozinke za korisnike čak i za potrebe registriranja na novi mrežni korisnički račun. Program je dosta jednostavan za korištenje i ne sadrži toliki broj opcija za namještanje kao što je to slučaj kod nekih drugih generatora.

 

KeePass Password Safe

 

KeePass Password Safe

Open surce manager za lozinke za koji redovito izlaze nadogradnje baze podataka za održavanje optimalne sigurnosti

Sigurno nije jedan od ”najljepših” managera za lozinke, no to nije toliko važno. Ono što je važno jest da je KeePass Password Safe i besplatan i ”open source” program koji nudi vrlo dobru zaštitu korisnika te koji uz to još nudi i podršku za više korisnika, širok spektar plugina i aplikacija.

KePass može stvarati lozinke idealne za ”iritantne” stranice sa posebnim potrebama ulogiravanja. Još jedna dobra stvar u vezi ovog managera lozinki jest da je dovoljno malen i nezahtjevan da ga korisnik bez ikakvih problema može pokrenuti sa USB sticka bez potrebe instalacije na računalo.

Činjenica da se radi o open source programu znači da svaki korisnik može provjeriti kod za potencijalnu slabost i nedostatak programa, što opet znači da se velik broj potencijalnih problema sa sigurnošću  mogu vrlo brzo detektirati i riješiti. Sve u svemu, dobra mala aplikacija koja može djelovati malo nezgodno, pogotovo ako ste početnik.

Piše: I.H.

Komentiraj